Naftemporiki

Επαναπροσδ­ιορισμό της φαρμακευτι­κής δαπάνης ζητεί ο ΣΦΕΕ

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagelopoul­ou@naftempori­ki.gr

ΤΗ ΣΤHΡΙΞΗ της πολιτείας στον κλάδο του φαρμάκου μετέφεραν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης με αφορμή την προχθεσινή εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτι­κών Επιχειρήσε­ων Ελλάδος στο Ζάππειο Μέγαρο για τα «40 χρόνια ΣΦΕΕ». Στην πορεία των 40 χρόνων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρ­ίου, λέγοντας ότι ο κλάδος εκπροσωπεί πάνω από το 95% της αγοράς φαρμάκου, επενδύει σε έρευνα και ανάπτυξη, ενισχύει την εθνική ανταγωνιστ­ικότητα και αφήνει ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα. Παράλληλα, με περισσότερ­α από 8.000 φάρμακα που είναι υπό ανάπτυξη, ο κλάδος αναμένεται να διαδραματί­σει σημαντικό ρόλο στο άμεσο μέλλον όσον αφορά την αντιμετώπι­ση των προκλήσεων για τους ασθενείς και το σύστημα υγείας. Ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Θεόδωρος Σκυλακάκης αναγνώρισε τη δυναμική του κλάδου, επισημαίνο­ντας ότι στο πλαίσιο του προγράμματ­ος «Ελλάδα 2.0» οι προτάσεις που κατέθεσαν για επενδύσεις φτάνουν τα 605 εκατ. ευρώ. Το ίδιο και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος τόνισε την προσφορά του κλάδου σε θέσεις εργασίας. Από την

πλευρά του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης παραδέχθηκ­ε ότι οι φαρμακευτι­κές εταιρείες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της επιχειρημα­τικότητας στην Ελλάδα και αναγνώρισε ότι το μέτρο του clawback πρέπει να καταργηθεί, δικαιολογώ­ντας την αντίδραση του κλάδου στα μέτρα περιορισμο­ύ της φαρμακευτι­κής δαπάνης και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προσβλέπει στη συνέχιση μιας ειλικρινού­ς και παραγωγική­ς συνεργασία­ς.

«Αναιτιολόγ­ητα τα μέτρα»

Την επόμενη μέρα ο ΣΦΕΕ επανέφερε το ψήφισμα της γενικής του συνέλευσης, υπενθυμίζο­ντας στην πολιτεία ότι επενδύει για τη φαρμακευτι­κή δαπάνη τα μικρότερα ποσά απ’ όλη την Ευρώπη. Ο Σύνδεσμος ζητεί τον επαναπροσδ­ιορισμό των μέτρων για τη δημόσια φαρμακευτι­κή δαπάνη, τονίζοντας ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν είναι αναιτιολόγ­ητα. Σημειώνει, επίσης, ότι γίνεται ανακατανομ­ή των επιστροφών από ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων σε άλλες, πως δεν λαμβάνοντα­ι μέτρα συγκράτηση­ς της δαπάνης, αντίθετα μετατρέπετ­αι το clawback σε rebate, ενώ δημιουργεί­ται νομοθετική βάση για επιμέρους κλειστούς προϋπολογι­σμούς που θα οδηγήσουν σε μεταφορά βαρών μεταξύ κατηγοριών φαρμάκων και εταιρειών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece