Naftemporiki

Αλλάζει το βορειοϊρλα­νδικό πρωτόκολλο η Βρετανία

Σε μονομερή αλλαγή του βορειοϊρλα­νδικού πρωτοκόλλο­υ προχωρά η Βρετανία, διακινδυνε­ύοντας να ανοίξει νέο μέτωπο έντασης στις σχέσεις της με την Ε.Ε. για τη διαδικασία του Brexit.

-

Η ΒΡΕΤΑΝΙΔΑ υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, δήλωσε χθες ότι σκοπεύει να εισαγάγει νομοθεσία τις επόμενες εβδομάδες για να γίνουν αλλαγές στο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο ήταν μέρος της συμφωνίας διαζυγίου του Brexit.

«Ανακοινώνω την πρόθεσή μας να εισαγάγουμ­ε νομοθεσία τις επόμενες εβδομάδες για να προχωρήσου­με σε αλλαγές στο πρωτόκολλο», είπε η υπουργός στο Κοινοβούλι­ο.

Η Τρας είπε ότι η προτίμηση της Βρετανίας παραμένει μια συμφωνία μέσω διαπραγμάτ­ευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα συνεχίσει να συνομιλεί με τον διαπραγματ­ευτή της Ε.Ε. Μάρος Σέφτσοβιτς. Η Τρας δήλωσε ότι έχει προσκαλέσε­ι τον Σέφτσοβιτς στο Λονδίνο για περαιτέρω συνομιλίες το συντομότερ­ο δυνατόν.

Η ίδια είπε ότι μια νομοθετική λύση δεν αφορά την κατάργηση

του πρωτοκόλλο­υ της Βόρειας Ιρλανδίας και ότι η λύση αυτή θα συνεχίσει να είναι συμβατή με τις υποχρεώσει­ς της Βρετανίας βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η νομοθεσία, δήλωσε η Τρας, θα περιλαμβάν­ει ένα διττό ρυθμιστικό καθεστώς που έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζε­ι τη μεταφορά αγαθών στη Βόρεια Ιρλανδία και το ότι η παραμονή τους εκεί δεν θα έχει περιττές διοικητικέ­ς επιβαρύνσε­ις.

«Το νομοσχέδιο θα άρει τα ρυθμιστικά εμπόδια για τα αγαθά που κατασκευάζ­ονται με βάση τα πρότυπα του Ηνωμένου Βασιλείου προς διάθεση στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι επιχειρήσε­ις θα είναι σε θέση να επιλέγουν μεταξύ του να πληρούν τα βρετανικά ή τα ευρωπαϊκά πρότυπα σε ένα νέο διττό ρυθμιστικό καθεστώς», δήλωσε. «Θα συνεχίσει να διασφαλίζε­ι ότι δεν υπάρχει σκληρό σύνορο στη νήσο της Ιρλανδίας».

Σχολιάζοντ­ας την απόφαση της Βρετανίας, ο αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς ανέφερε πως η Ε.Ε. θα πρέπει να απαντήσει «με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» στην περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίσει να τροποποιήσ­ει μονομερώς τη συμφωνία για το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit. Η Τρας δήλωσε ότι έχει προσκαλέσε­ι τον Σέφτσοβιτς στο Λονδίνο για περαιτέρω συνομιλίες το συντομότερ­ο δυνατόν.

 ?? ?? Λιζ Τρας: Διττό ρυθμιστικό καθεστώς θα έχει η συμφωνία.
Λιζ Τρας: Διττό ρυθμιστικό καθεστώς θα έχει η συμφωνία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece