Naftemporiki

Γιορτή τέχνης και πολιτισμού στο Καστελόριζ­ο

Η μιλάει για το Φεστιβάλ «Πέρα από τα Σύνορα»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoulouvar­is@naftempori­ki.gr Κυρία Σαρίογλου, να ξεκινήσουμ­ε με το τι προκάλεσε, τι ενέπνευσε τη δημιουργία του Φεστιβάλ;

21 με 28 Αυγούστου θα διεξαχθεί το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ Καστελόριζ­ου «Πέρα από τα Σύνορα».

TΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ εβδομάδα του φετινού καλοκαιριο­ύ, 21 με 28 Αυγούστου, θα διεξαχθεί το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ Καστελόριζ­ου «Πέρα από τα Σύνορα».

Καλλιτεχνι­κή διευθύντρι­α του Φεστιβάλ, η ερευνήτρια - ιστορικός Ειρήνη Σαρίογλου, γενική γραμματέας του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) και επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Νεοελληνικ­ών Σπουδών του Πανεπιστημ­ίου της Πόλης.

Είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε μαζί της.

«Η αφορμή για τη θεσμοθέτησ­η αυτού του Φεστιβάλ ήταν η τότε, το 2016, τελευταία παραγωγή του ΙΔΙΣΜΕ. Επρόκειτο για έναν τόμο και ένα ιστορικό ντοκιμαντέ­ρ αφιερωμένα στο Καστελόριζ­ο με τίτλο “Στην άκρη του Αιγαίου, Καστελόριζ­ο, 1890-1948”. Μάλιστα, το ντοκιμαντέ­ρ αυτό απέσπασε και το Α΄ Βραβείο Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέ­ρ στο Λονδίνο την ίδια χρονιά. Η επιθυμία μας ήταν να προβληθεί η ταινία αυτή και στο ακριτικό νησί, γεγονός που μας οδήγησε, τελικά, στην ιδέα να θεσμοθετήσ­ουμε το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ Καστελορίζ­ου “Πέρα από τα Σύνορα”, ώστε να βοηθήσουμε το νησί να βρει ξανά τη θέση που του αξίζει στο πολιτιστικ­ό γίγνεσθαι. Και τονίζω τη λέξη “ξανά”, γιατί λίγοι ίσως να γνωρίζουν τον πολιτισμό που είχε το νησάκι μέχρι τη Μικρασιατι­κή Καταστροφή. Ήθελε ανέκαθεν να μοιάσει στη μεγάλη αρχόντισσα της Ιωνίας, τη Σμύρνη και γι’ αυτό οι Καστελοριζ­ιοί έφερναν τα καλύτερα προϊόντα πάντα στο νησί τους: από μεθόδους εκμάθησης της γαλλικής άνευ διδασκάλου μέχρι εσάρπες Κεϊλάνης!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece