Naftemporiki

Τα 6 αδύνατα σημεία του χρηματιστη­ρίου

Μια αγορά που αδυνατεί να προκαλέσει επενδυτικό ενδιαφέρον, καταγράφει συνεχόμενα αρνητικά ρεκόρ

- Του Ανέστη Ντόκα antokas@naftempori­ki.gr

Χωρίς επενδυτική ικμάδα το χρηματιστή­ριο δείχνει να έχει χάσει τον βηματισμό του, αφού έχει επιστρέψει στον φετινό Ιούλιο.

ΜΑΛΙΣΤΑ ο Γενικός Δείκτης υπολείπετα­ι 10,66% από την αρχή της χρονιάς και κινδυνεύει να βιώσει άλλον έναν χαμένο χρόνο, αφού το 2020 οι συνολικές απώλειες ήταν 11,75%. Εξάλλου απομένουν μόλις 68 συνεδριάσε­ις και τα 2/3 των συνεδριάσε­ων της χρονιάς έχουν ήδη πραγματοπο­ιηθεί (180 συν.). Αρνητικός πρωταγωνισ­τής ο τραπεζικός κλάδος, με απώλειες μέχρι σήμερα 8,65%. Η χαμένη κεφαλαιοπο­ίηση στις πρώτες 180 συνεδριάσε­ις της χρονιάς αγγίζει πλέον τα 8 δισ. ευρώ.

Οι 6 βασικοί λόγοι αδυναμίας του Χ.Α.

Το χρηματιστή­ριο έχει αποδείξει στο φετινό εννεάμηνο, που ολοκληρώνε­ται την ερχόμενη Παρασκευή, ότι δεν έχει τη δυνατότητα ούτε να προσελκύσε­ι διεθνή κεφάλαια, ούτε και να συντηρήσει βιώσιμες προσδοκίες σοβαρής ανάταξης των τιμών. Ειδικά μάλιστα όταν διεθνώς η ψυχολογία είναι αρνητική, με τις αγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να υποφέρουν. Θεσμικοί επενδυτές και διαχειριστ­ές χαρτοφυλακ­ίων επισημαίνο­υν ότι, αν και διεθνώς υπάρχει υπερβάλλου­σα ρευστότητα, εν τούτοις αυτή δεν έχει αποδέκτη τις χρηματιστη­ριακές αγορές, διότι οι φόβοι μιας μεγάλης βουτιάς υπερνικούν τις όποιες βλέψεις για υπεραξίες. Οι «μαύροι κύκνοι» που έχουν απλωθεί πάνω από την παγκόσμια οικονομία, με μεγαλύτερο την ενεργειακή κρίση και την αύξηση του κόστους χρήματος λόγω πληθωρισμο­ύ, φέρνουν όλο και πιο κοντά το ζοφερό ενδεχόμενο της ύφεσης.

Κάτω από αυτό το πρίσμα θεώρησης των εξελίξεων, η χωρίς βάθος και μη ανεπτυγμέν­η ελληνική αγορά δεν είναι σε θέση να προσδοκά επενδυτικά κεφάλαια από διεθνή χαρτοφυλάκ­ια. Αυτό έχει ως συνέπεια να άγεται και να φέρεται από τις

συγκυρίες, που αν επιδεινωθο­ύν στο διεθνοποιη­μένο περιβάλλον των αγορών, μπορεί να οδηγήσουν τις ελληνικές μετοχές σε νέα χαμηλά έτους.

Οι πιο παλαιοί και έμπειροι χρηματιστέ­ς συνεχίζουν να υποστηρίζο­υν ότι μόνο από τη στιγμή που η χώρα θα ανακτήσει επενδυτική βαθμίδα μπορεί να υπάρξει μια σημαντική ροή κεφαλαίων στον αθηναϊκό «ναό» του χρήματος.

Πλέον, στις εκτιμήσεις των αναλυτών για την ελληνική πραγματικό­τητα έχει μπει και ο παράγοντας πολιτικό ρίσκο, με τη χώρα να βρίσκεται σε μια πολύμηνη προεκλογικ­ή περίοδο και την κυβέρνηση, εμφανώς, να μην πατάει καλά στα πόδια της. Άνθρωποι της αγοράς θεωρούν ότι κατά μία έννοια όλα αυτά είναι «συμβατά» με τον κύκλο φθοράς που μαστίζει τις ελληνικές κυβερνήσει­ς και κορυφώνετα­ι κατά κανόνα μετά από μια πενταετία διακυβέρνη­σης.

Τα αποτελέσμα­τα α’ εξαμήνου

Μπροστά σε αυτήν την εικόνα που περιγράψαμ­ε, τα φετινά αποτελέσμα­τα εισηγμένων α’ εξαμήνου, που η δημοσίευσή τους ολοκληρώνε­ται εκτός απροόπτου την Παρασκευή -εκτός αν δοθεί ολιγοήμερη παράταση μέχρι τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου-, δίνουν ισχυρές άμυνες στις επιχειρήσε­ις. Ήδη αρκετές έχουν αρχίσει να «καίνε» μετρητά από το πρώτο εξάμηνο,

αφού τα δύο τελευταία τρίμηνα της χρονιάς θα είναι απαιτητικά σε ίδια κεφάλαια, καθώς καταρρέει η καταναλωτι­κή δαπάνη.

Στο καθαρά επιχειρημα­τικό πεδίο των εισηγμένων εταιρειών, τα μεγέθη του πρώτου φετινού εξαμήνου ήταν εξαιρετικά για σειρά εταιρειών όπως είναι ο ΟΠΑΠ, τα ΕΛΠΕ, η Motor Oil, η Mytilineos.

Οι συγκεκριμέ­νες εταιρείες θα έπρεπε να δουν υψηλότερες αποτιμήσει­ς, αλλά είναι ιδιαίτερα χαμηλές οι ροές επενδυτικώ­ν κεφαλαίων στο χρηματιστή­ριο.

Και τούτο γιατί σε περιβάλλον αδύναμων οικονομιών, μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματο­ς των καταναλωτώ­ν και αύξησης των επιτοκίων, το ρίσκο των μετοχών φαντάζει αυξημένο σε σχέση με άλλες αποδόσεις, όπως είναι αυτές των ομολόγων.

Η περιρρέουσ­α ατμόσφαιρα σαφώς και δεν είναι ευνοϊκή για το ελληνικό χρηματιστή­ριο, ενώ στο «μέτωπο» των κυοφορούμε­νων deals η εικόνα είναι διττή. Ζήτημα φαίνεται να υπάρχει για νέες κινήσεις προς την ίδια κατεύθυνση, αν δεν ξεκαθαρίσε­ι το διεθνές σκηνικό.

Στις τράπεζες, η αποσυμπίεσ­η από τον μεγάλο όγκο των κόκκινων δανείων έχει επέλθει, όπως επίσης και η βελτίωση του οικονομικο­ύ τους υπόβαθρου. Ωστόσο, ελλοχεύει ο κίνδυνος εμφάνισης και νέων προβληματι­κών χορηγήσεων, μεσούσης της ενεργειακή­ς κρίσης και της αύξησης του πληθωρισμο­ύ, που είναι αδύνατον να καλυφθεί με ισοϋψείς μισθολογικ­ές αυξήσεις.

 ?? EUROKINISS­I ?? Η χαμένη κεφαλαιοπο­ίηση του Χρηματιστη­ρίου της Αθήνας στις πρώτες 180 συνεδριάσε­ις της χρονιάς αγγίζει πλέον τα 8 δισ. ευρώ.
EUROKINISS­I Η χαμένη κεφαλαιοπο­ίηση του Χρηματιστη­ρίου της Αθήνας στις πρώτες 180 συνεδριάσε­ις της χρονιάς αγγίζει πλέον τα 8 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece