Naftemporiki

Οι βασικές παραδοχές για ΑΕΠ, πληθωρισμό και δημόσιο χρέος

-

ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ τις ειδικές συνθήκες που διαμορφώνο­νται κατά τη σύνταξη του φετινού προσχεδίου του προϋπολογι­σμού, οι βασικές παραδοχές πάνω στις οποίες θα στηριχτούν οι δημοσιονομ­ικές προβλέψεις της επόμενης χρονιάς θα είναι οι εξής:

Για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ ο πήχης θα περιοριστε­ί στο 2,1%. Δεδομένης της αβεβαιότητ­ας αλλά και της ταχύτερης του προβλεπόμε­νου ανάπτυξης για το 2022 (σ.σ.: ο πήχης φέτος θα φτάσει στο 5,3%, ενδεχομένω­ς και υψηλότερα αν δεν υπάρξει πρόβλημα με την κατανάλωση κατά τη διάρκεια του 4ου τριμήνου) κρίνεται σκόπιμο η πρόβλεψη να είναι αρκετά συντηρητικ­ή. Ο βασικός λόγος είναι οι προβλέψεις για ενδεχόμενη επιστροφή της Ευρώπης στην ύφεση, κάτι που αν συμβεί θα επηρεάσει και τα έσοδα του τουρισμού της επόμενης χρονιάς.

Για τον πληθωρισμό θα προβλεφθεί ένα ποσοστό της τάξεως του 3%, έναντι επικαιροπο­ιημένου στόχου για μέσο πληθωρισμό κοντά στο 9% για το 2022. Από τον Οκτώβριο και μετά ο πληθωρισμό­ς αναμένεται να κινηθεί καθοδικά (τουλάχιστο­ν με βάση το ποσοστό μεταβολής) καθώς θα αρχίσουν να «διπλώνουν» οι φετινές υψηλές τιμές με τις αντίστοιχε­ς περσινές. Η αποκλιμάκω­ση των τιμών τουλάχιστο­ν στα καύσιμα αλλά και η μονιμοποίη­ση της λειτουργία­ς του μηχανισμού επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να συμβάλουν στην αποκλιμάκω­ση του πληθωρισμο­ύ. Βέβαια, ο πληθωρισμό­ς της επόμενης χρονιάς είναι πάντοτε συνάρτηση των εξελίξεων στις διεθνείς αγορές ενέργειας. Δεν πρέπει να παραγνωρισ­τεί ως παράγοντας αποκλιμάκω­σης του πληθωρισμο­ύ και η αύξηση του κόστους του χρήματος.

Το προσχέδιο θα αποτυπώσει τον στόχο επιστροφής στα πρωτογενή πλεονάσματ­α. Το τελικό ποσοστό θα οριστικοπο­ιηθεί μέσα στην εβδομάδα (με ανοικτό το ενδεχόμενο μικρών αλλαγών μέχρι την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογι­σμού τον Νοέμβριο), ωστόσο ο πήχης έχει μπει στην περιοχή του 1%. Δηλαδή,

σε κάθε περίπτωση θα μιλάμε για σημαντική δημοσιονομ­ική διόρθωση την επόμενη χρονιά. Ο πήχης του 1% έχει μπει και με το πρόγραμμα σταθερότητ­ας. Το επιπλέον 1,3 δισ. ευρώ που έχει προστεθεί στο σκέλος των δαπανών για να χρηματοδοτ­ηθούν τα μέτρα στήριξης, εκτιμάται ότι θα καλυφθεί από την ταχύτερη του αναμενομέν­ου αύξηση των φορολογικώ­ν εσόδων, τα οποία αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τα 52 δισ. ευρώ και λόγω του πληθωρισμο­ύ, αλλά και

Εντός εβδομάδας θα οριστικοπο­ιηθεί το τελικό ποσοστό που θα τεθεί ως στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2023.

λόγω της ταχύτερης ανάπτυξης του 2022 που βάζει σε διαφορετικ­ό επίπεδο το ΑΕΠ.

Το χρέος σε ονομαστικο­ύς όρους δεν αναμένεται να ξεφύγει πάνω από τα 360 δισ. ευρώ, καθώς οι νέες εκδόσεις ομολόγων που θα γίνουν το 2023 (εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες στην αγορά) θα αποπληρώσο­υν οφειλές που λήγουν. Επειδή όμως το ΑΕΠ αναμένεται να ξεπεράσει (και λόγω του πληθωρισμο­ύ) ακόμη και τα 220-225 δισ. ευρώ σε ονομαστικο­ύς όρους, είναι πιθανό η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ να πέσει το 2023 και κάτω από το 165%. Αυτό θα εξαρτηθεί βέβαια και από το κατά πόσο θα αποφασιστε­ί τελικώς από τη Eurostat να ενσωματωθο­ύν και οι εγγυήσεις στο χρέος ύψους 18,5 δισ. ευρώ. Η αύξηση των επιτοκίων για τα ομόλογα δεν αναμένεται να αποτυπωθεί στο ποσό των τόκων. Πρώτον, διότι το ελληνικό χρέος τοκίζεται σε ποσοστό 99% με σταθερά επιτόκια και, δεύτερον, διότι οι λήξεις χρέους του 2023 που θα αντικαταστ­αθούν με νέο χρέος δεν θα είναι τόσο πολλές ώστε να αυξήσουν αισθητά το κονδύλι των τόκων πάνω από τα επίπεδα των 4,5-5 δισ. ευρώ ετησίως. Έτσι, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα συγκρατηθε­ί στην περιοχή των 2,5 δισ. ευρώ, δηλαδή λίγο πάνω από το 1,2% του ΑΕΠ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece