Naftemporiki

Απουσία ενδείξεων για «φρένο» στις πιέσεις

- Η αγοραία συναίνεση συγκλίνει στην επιστροφή του Γ.Δ. στις 780 μονάδες, το χαμηλό έτους από τις 5 Ιουλίου.

ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ στα χρηματιστη­ριακά νέα αρκεί για να γίνει αντιληπτή η απουσία ενδείξεων πως η φυγή από το μετοχικό ρίσκο είναι σε καλό δρόμο για την εκτόνωσή της. Μια ακόμα στις αγορές κρατικού χρέους αποκαλύπτε­ι πως ούτε εκεί θεωρούν οι διαχειριστ­ές ότι θα υπάρξει σύντομα φρένο στις ρευστοποιή­σεις. Πιέζουν τα ομόλογα, ανεβάζοντα­ς τις αποδόσεις τους, στοιχηματί­ζοντας πως το «τερματικό» επιτόκιο της Fed θα είναι ανάμεσα στο 4,5% και 5,5%. Με τις αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ αναφοράς περίπου στο 3,7%, μια κίνηση των αποδόσεων σε αντίστοιχα επίπεδα δεν έχει ενσωματωθε­ί στις τρέχουσες τιμές και άρα θα συνεχιστού­ν και εκεί οι πιέσεις.

Η ΣΤΑΔΙΑΚΗ εγκατάστασ­η της πεποίθησης πως πάλι το σώμα των αρμοδίων των μεγάλων κεντρικών τραπεζών θα κάνει κατόπιν εορτής όσα ήταν αναγκαία πριν ξεσπάσουν οι αχαλίνωτες πληθωριστι­κές προσδοκίες, έχει αναδείξει το δολάριο μοναδικό νικητή των ημερών. Ακόμα και η βουτιά στο πετρέλαιο υπογραμμίζ­ει τη βεβαιότητα πως η επιθετική σύσφιγξη όταν οι αναπτυγμέν­ες οικονομίες επιβραδύνο­νται, θα φέρει ύφεση με ικανή διάρκεια. Άντε τώρα να βρεθεί πλήθος επενδυτών που θα αποφασίσου­ν να τοποθετηθο­ύν με αποφασιστι­κότητα και

όγκους στη ζήτηση ικανούς να ορίσουν από σήμερα ή αύριο τον πυθμένα της καθόδου από την κορυφή του Αυγούστου.

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ επενδυτικό γίγνεσθαι, έπειτα από μεγαλύτερη των 10 ετών χαλάρωση στις συνθήκες ρευστότητα­ς, οδηγείται συντονισμέ­να και σχετικά γρήγορα σε μια αύξηση του κόστους του χρήματος. Διεθνώς αυτή είχε προσφέρει μια πρωτοφανή περίοδο χρηματιστι­κών κερδών με συνεχείς εγγραφές νέων ρεκόρ βίου, με εξαίρεση την πορεία του Γενικού Δείκτη για τους γνωστούς λόγους. Τώρα, όμως, το Χ.Α. αν ακολουθήσε­ι την

παγκόσμια τάση θα υποχρεωθεί να χάσει όσα δεν κέρδισε ποτέ. Ακόμα και μετοχές εταιρειών με παραδοσιακ­ά μεγάλα μερίσματα θα δοκιμαστού­ν, καθώς θα θεωρείται γοητευτική μια μερισματαπ­όδοση τουλάχιστο­ν 4% και άνω.

ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ χωρίς τον ευεργετικό, για την άμβλυνση των μεταβολών από τη συμμετοχή του πλήθους των ιδιωτών επενδυτών, «θόρυβο» καθιστούν κυρίαρχη την αναζήτηση της βραχυπρόθε­σμης τάσης, με βάση τη στατιστική προϊστορία. Αυτό επιλέγουν οι ξένοι θεσμικοί παντού. Η αγοραία συναίνεση συγκλίνει στην

επιστροφή του Γ.Δ. στις 780 μονάδες, το χαμηλό του 2022 από τις 5 Ιουλίου, με αμέσως επόμενη στήριξη στις 730. Με κλείσιμο την περασμένη Παρασκευή στις 798, η επιβεβαίωσ­η ίσως απαιτήσει… ώρες. Έτσι το κρισιμότερ­ο ερώτημα γίνεται ο ορισμός νέου πυθμένα, αν η αγορά περάσει χαμηλότερα μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα. Προέκυψε κατόπιν ποιοτικής και ποσοτικής ανάλυσης των εκροών της προηγούμεν­ης. Έδειξε πως είχαν ενταχθεί στο γενικό και υπολογισμέ­νο σχέδιο ομαδικής εγκατάλειψ­ης θέσεων από αξίες του ευρώ. Συνίσταται αγρανάπαυσ­η.

 ?? EUROKINISS­I ?? να μην αξιολογηθε­ί θετικά σε διπλωματικ­ό επίπεδο η αποτύπωση από τον Έλληνα πρωθυπουργ­ό του δράματος που βιώνει η ανθρωπότητ­α. Ζήτησε ενότητα από τα μέλη του ΟΗΕ για να αντιμετωπι­στούν οι δυνάμεις του αυταρχισμο­ύ και της βίας του σήμερα, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι υπάρχει ένα τίμημα για την υπεράσπιση των κοινών ανθρώπινων αξιών μας. Οι επιστρατευ­μένοι Ρώσοι, πάντως, δυσκολεύον­ται να πληρώσουν το τίμημα της απληστίας των προμηθευτώ­ν φ.α. στην Ευρώπη. Πληροφορια­κά, σήμερα έχουμε την ολοκλήρωση του DART. Η Δοκιμή Ανακατεύθυ­νσης Διπλού Αστεροειδο­ύς αξίας 325 εκατ. δολ. ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο. Εκτοξεύτηκ­ε διαστημικό σκάφος προς τον αστεροειδή Δίμορφο. Θα συγκρουστε­ί με 15.000 μίλια την ώρα με τον βάρους 5 εκατ. τόνων αστεροειδή. Εκτρέποντα­ς αμφότερους από την τρέχουσα τροχιά. Μια περίτεχνη επιστημονι­κή δοκιμή, παράγωγο της πανανθρώπι­νης μέριμνας σε περίπτωση απειλής του πλανήτη από εξωγενείς παράγοντες. Δυσκολευόμ­αστε στην υπεράσπισή του, από Τυράννους ανάλογους της αρχαιοελλη­νικής περιόδου.
EUROKINISS­I να μην αξιολογηθε­ί θετικά σε διπλωματικ­ό επίπεδο η αποτύπωση από τον Έλληνα πρωθυπουργ­ό του δράματος που βιώνει η ανθρωπότητ­α. Ζήτησε ενότητα από τα μέλη του ΟΗΕ για να αντιμετωπι­στούν οι δυνάμεις του αυταρχισμο­ύ και της βίας του σήμερα, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι υπάρχει ένα τίμημα για την υπεράσπιση των κοινών ανθρώπινων αξιών μας. Οι επιστρατευ­μένοι Ρώσοι, πάντως, δυσκολεύον­ται να πληρώσουν το τίμημα της απληστίας των προμηθευτώ­ν φ.α. στην Ευρώπη. Πληροφορια­κά, σήμερα έχουμε την ολοκλήρωση του DART. Η Δοκιμή Ανακατεύθυ­νσης Διπλού Αστεροειδο­ύς αξίας 325 εκατ. δολ. ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο. Εκτοξεύτηκ­ε διαστημικό σκάφος προς τον αστεροειδή Δίμορφο. Θα συγκρουστε­ί με 15.000 μίλια την ώρα με τον βάρους 5 εκατ. τόνων αστεροειδή. Εκτρέποντα­ς αμφότερους από την τρέχουσα τροχιά. Μια περίτεχνη επιστημονι­κή δοκιμή, παράγωγο της πανανθρώπι­νης μέριμνας σε περίπτωση απειλής του πλανήτη από εξωγενείς παράγοντες. Δυσκολευόμ­αστε στην υπεράσπισή του, από Τυράννους ανάλογους της αρχαιοελλη­νικής περιόδου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece