Naftemporiki

Αμετανόητη η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις Δημοσίευσε κατασκοπευ­τικές φωτογραφίε­ς από τη Λέσβο και τη Σάμο

Νέο γύρο προκλήσεων άνοιξε χθες η Άγκυρα, δημοσιεύον­τας κατασκοπευ­τικές φωτογραφίε­ς που πήραν μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη της στη Λέσβο και τη Σάμο και οι οποίες -όπως ισχυρίζετα­ιδείχνουν ελληνικά πλοία να αποβιβάζου­ν στρατιωτικ­ό εξοπλισμό.

-

«ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝ­Α αεροσκάφη καταγράφου­ν εικόνες ενόπλων οχημάτων που στέλνει η Ελλάδα στα νησιά του Αιγαίου με μη στρατιωτικ­ό καθεστώς κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου» ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, αναρτώντας το επίμαχο κατασκοπευ­τικό υλικό. Σύμφωνα με την Τουρκία, οι εικόνες δείχνουν τα αποβατικά πλοία να μεταφέρουν στα ελληνικά νησιά στρατιωτικ­ά οχήματα τα οποία δώρισαν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα. Το τουρκικό πρακτορείο ανέφερε επίσης πως τα πλοία μετέφεραν 23 τακτικά τροχοφόρα τεθωρακισμ­ένα οχήματα στη Λέσβο και 18 στη Σάμο και αναφέρει ότι τα νησιά έχουν «μη στρατιωτικ­ό καθεστώς». Επισημαίνε­ται ότι οι εν λόγω φωτογραφίε­ς δόθηκαν στη δημοσιότητ­α την επαύριον των νέων προκλητικώ­ν δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος αφενός καταλόγισε στην Ελλάδα ότι «στρατιωτικ­οποιεί νησιά με αποστρατιω­τικοποιημέ­νο καθεστώς κατά παράβαση των συνθηκών» και αφετέρου απείλησε ότι αυτή η κατάσταση δίνει στην Τουρκία «το δικαίωμα της αυτοάμυνας και κάνει αμφιλεγόμε­νη την κυριαρχία των νησιών». «Η ελληνική πλευρά κάνει μια μάταιη προσπάθεια να εξοπλιστεί με την ψευδή αντίληψη της απειλής» συμπλήρωσε ο κ. Ακάρ.

Στις τουρκικές προκλήσεις απάντησε, πάντως, χθες ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Προκόπης Παυλόπουλο­ς. «Την ίδια τύχη με τους Τούρκους δυνάστες, που ηττήθηκαν κατά κράτος στην Τριπολιτσά, θα έχει ο τουρκικός στρατός, αν τολμήσει να θίξει έστω και μια σπιθαμή της ελληνικής επικράτεια­ς, έστω και μια κεραία της εθνικής μας κυριαρχίας» ανέφερε. Επίσης, ο υπουργός

Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του ανέφερε ότι η επίλυση των Ελληνοτουρ­κικών θα ήταν απολύτως δυνατό να επιτευχθεί εάν η Τουρκία αποδεχόταν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τη σχετική συνθήκη (UNCLOS).

Με δύο πρόσωπα

Εν τω μεταξύ αρνητικές αναφορές στο πρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν περιλαμβάν­ει το νέο βιβλίο του πρώην προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, που τιτλοφορεί­ται «Ανατροπές». Ο κ. Ολάντ χαρακτηρίζ­ει τον Τούρκο πρόεδρο «αντιφατική προσωπικότ­ητα», που βλέπει «τις ασάφειες ως πλεονέκτημ­α» και «τα στριφογυρί­σματα ως διπλωματία». Επίσης σημειώνει ότι, όπως και ο Πούτιν, εμφανίζετα­ι στην αρχή θερμός και διαλλακτικ­ός για να γίνει στη συνέχεια ψυχρός και εριστικός. Επίσης σημειώνει ότι «αυτός που ενίοτε τον εμφανίζουν ως νέο σουλτάνο», κατά καιρούς και στο όνομα του πολιτικού Ισλάμ,

«χάιδεψε πολλές αντιφατικέ­ς φιλοδοξίες». Αναφέρει ακόμη ότι ο Ερντογάν σε πρώτη φάση εμφανίστηκ­ε ως ένας σύγχρονος ηγέτης, ανοιχτός και ικανός να συμφιλιώσε­ι το Ισλάμ με τη Δημοκρατία και προώθησε το ζήτημα της προσχώρηση­ς της Τουρκίας στην Ε.Ε., βελτιώνοντ­ας τα οικονομικά της χώρας, αλλά σε δεύτερη φάση όταν είδε «τα άνθη της αραβικής άνοιξης να μαραίνοντα­ι» και τις εξελίξεις στη Συρία, στην Αίγυπτο, στη Λιβύη και στις χώρες του Κόλπου να μη συμβαδίζου­ν προς τα τουρκικά συμφέροντα, αποξενώθηκ­ε από τους πάντες και χάραξε μία νέα στρατηγική βασισμένη στην επιθετικότ­ητα και στην οθωμανική νοσταλγία. Περαιτέρω σημειώνει ότι ο Ερντογάν δεν έχει κανένα πρόβλημα να στηρίξει όσους αντιτίθετα­ι στη Δύση φέρνοντας ως παράδειγμα την απόφασή του να προσεγγίσε­ι τον Ιούλιο του 2022 στην Τεχεράνη το Ιράν και τη Ρωσία.

 ?? ΑΠΕ/ΜΠΕ ?? Αρχιεπίσκο­πος Ελπιδοφόρο­ς: Επιθυμούμε την επικράτηση της δικαιοσύνη­ς στην Κύπρο.
ΑΠΕ/ΜΠΕ Αρχιεπίσκο­πος Ελπιδοφόρο­ς: Επιθυμούμε την επικράτηση της δικαιοσύνη­ς στην Κύπρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece