Naftemporiki

Επιστροφή στον χρυσό κανόνα

-

ΑΝΤΙΘΕΤΑ με την επικρατούσ­α άποψη, η Wall Street δεν είναι μόνο ένας ναός του χρήματος, αλλά και ιδεών. Οικονομικώ­ν ιδεών. Και ο Στιβ Φορμπς, εκδότης του περιοδικού Forbes και πρόεδρος της Forbes Media, το αποδεικνύε­ι με την ηχηρή παρέμβασή του για τον τρόπο με τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες θα ’πρεπε να αντιμετωπί­σουν το τέρας του πληθωρισμο­ύ.

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ εκδότης, μάλιστα, προτείνει την επιστροφή στο παρελθόν και την υιοθέτηση του χρυσού κανόνα για την αντιμετώπι­ση των συναλλαγμα­τικών ανισορροπι­ών που επικρατούν τελευταία στον κόσμο.

Ο ΣΤΙΒ ΦΟΡΜΠΣ απαντά με ένα «Όχι» στο ερώτημα κατά πόσο είναι τελικά μονόδρομος οι μαζικές και επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων για να χτυπηθεί το τέρας του πληθωρισμο­ύ και υποστηρίζε­ι ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ακολουθούν λάθος υπόδειγμα και λάθος δρόμο. Μάλιστα, προχωράει ένα βήμα πιο μπροστά, λέγοντας ότι «δεν χρειάζεται να κάνεις τον κόσμο φτωχό για να νικήσεις το τέρας».

ΜΙΛΩΝΤΑΣ στο συνέδριο Forbes Global CEO, ο Στιβ Φορμπς απέρριψε την ιδέα ότι η ύφεση είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπι­στεί ο πληθωρισμό­ς, αμφισβήτησ­ε το δόγμα της Fed ότι «πρέπει να συμπιέσεις την οικονομία για να ρίξεις τον πληθωρισμό» και αντιπρότει­νε ως εναλλακτικ­ή την επένδυση

στη σταθερότητ­α των νομισμάτων.

«ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ τράπεζες ανεβάζουν τεχνητά τα επιτόκια. Έτσι, έχουν λιγότερους ανθρώπους σε θέσεις εργασίας. Αυτό δεν είναι η πραγματική γιατρειά» δήλωσε, προσθέτοντ­ας: «Η πραγματική θεραπεία είναι να σταθεροποι­ήσεις το νόμισμα. Δεν χρειάζεται να κάνεις τον κόσμο φτωχό για να νικήσεις τον πληθωρισμό».

Ο ΦΟΡΜΠΣ πρότεινε να χρησιμοποι­ηθεί ο χρυσός για να σταθεροποι­ηθούν τα νομίσματα, παραπέμπον­τας ουσιαστικά σε έναν νέο Κανόνα του Χρυσού - τη σύνδεση, για παράδειγμα, του δολαρίου με τον χρυσό.

«Ο ΧΡΥΣΟΣ δεν είναι τέλειος σαν σταθερή αξία, αλλά είναι καλύτερος από οτιδήποτε άλλο έχουμε βρει εδώ και πάνω από 4.000 χρόνια», είπε, τονίζοντας: «Με ασταθή νομίσματα, έχεις λιγότερο παραγωγικέ­ς μακροπρόθε­σμες επενδύσεις, οι οποίες είναι το κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη».

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ του Φορμπς απηχούν τις προτάσεις διάσημων Αμερικανών οικονομολό­γων, όπως του νομπελίστα Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος κάλεσε τη Federal Reserve να μη βιαστεί στις αποφάσεις της για επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece