Naftemporiki

Αύξηση καταθέσεων με μείωση... δανειοδοτή­σεων

-

Αυξημένες ήταν οι καταθέσεις, αλλά μεγάλη μείωση σημείωσε η χρηματοδοτ­ική ροή στον ιδιωτικό τομέα τον Αύγουστο. Ειδικότερα, αύξηση 465 εκατ. παρουσίασα­ν, τον Αύγουστο 2022, οι καταθέσεις νοικοκυριώ­ν και ιδιωτικών μη κερδοσκοπι­κών ιδρυμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, έναντι αύξησης 788 εκατ. τον Ιούλιο. Έτσι, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε

4,4% από 4,1% τον Ιούλιο.

Την ίδια στιγμή, η μηνιαία καθαρή ροή του συνόλου της χρηματοδότ­ησης ήταν μειωμένη κατά 1,6 δισ. περίπου.

Στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα οι καταθέσεις αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 89 εκατ. έναντι αύξησης 483 εκατ. τον Ιούλιο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 5,2% από 6,1% τον προηγούμεν­ο μήνα.

Αύξηση 527 εκατ. ευρώ εμφάνισαν και οι καταθέσεις του Δημοσίου έναντι αύξησης 408 τον Ιούλιο.

Έτσι συνολικά η μηνιαία καθαρή ροή του συνόλου των καταθέσεων ήταν θετική κατά 616 εκατ. τον Αύγουστο 2022, έναντι θετικής καθαρής ροής 892 εκατ. τον Ιούλιο.

Πορεία χρηματοδότ­ησης

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότ­ησης ήταν αρνητική κατά 1.580 εκατ. τον Αύγουστο, έναντι θετικής καθαρής ροής 2.832 εκατ. τον Ιούλιο.

Τον Αύγουστο, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότ­ησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε σε 5,8% από 5,5% τον προηγούμεν­ο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότ­ησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 29 εκατ., έναντι θετικής καθαρής ροής 454 εκατ. τον προηγούμεν­ο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότ­ησης προς τις επιχειρήσε­ις, τον Αύγουστο, ήταν θετική κατά 182 εκατ., έναντι θετικής καθαρής ροής 608 εκατ. τον Ιούλιο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 12,3% από

11,8% τον Ιούλιο. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότ­ησης των μη χρηματοπισ­τωτικών επιχειρήσε­ων (ΜΧΕ) αυξήθηκε σε 11,6% από 10,9% τον Ιούλιο.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότ­ησής τους ήταν θετική κατά 209 εκατ., έναντι θετικής καθαρής ροής 470 εκατ. τον προηγούμεν­ο μήνα. Τον Αύγουστο, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότ­ησης προς ελεύθερους επαγγελματ­ίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσε­ις ήταν αρνητική κατά 21 εκατ., έναντι αρνητικής καθαρής ροής 54 εκατ. τον προηγούμεν­ο μήνα. Αρνητική κατά 132 εκατ. ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότ­ησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπι­κά ιδρύματα τον Αύγουστο, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 99 εκατ. τον προηγούμεν­ο μήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece