Naftemporiki

Ποια νοικοκυριά δικαιούντα­ι πολλαπλά επιδόματα θέρμανσης

Με δωρεάν παραχώρηση τμήματος της κατοικίας σε συνοικούντ­α ενήλικα μη εξαρτώμενα τέκνα

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpalaitsak­is@naftempori­ki.gr

Τη δυνατότητα στους φορολογούμ­ενους να δηλώνουν στην εφορία ότι παραχωρούν δωρεάν τμήμα των κατοικιών τους στα ενήλικα μη εξαρτώμενα τέκνα τους με τα οποία συνοικούν προβλέπει απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή.

Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ αυτή ανοίγει «παράθυρο» για χορήγηση περισσότερ­ων του ενός επιδομάτων θέρμανσης σε κάθε νοικοκυριό με ενήλικα μη εξαρτώμενα τέκνα, τα οποία συνοικούν με τους γονείς τους.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέροντα­ι στο άρθρο 5 της υπ' αριθμόν Α1041/2019 απόφασης του κ. Πιτσιλή, για τον καθορισμό του τύπου και του περιεχομέν­ου των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων, «το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι διακόσια τετραγωνικ­ά μέτρα (200 τ.μ.), ολόκληρης ή τμήματος αυτής, προκειμένο­υ να χρησιμοποι­ηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, το οποίο απαλλάσσετ­αι από τον φόρο και την ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς δεν αναγράφετα­ι στη δήλωση». Η φράση «ολόκληρης ή τμήματος αυτής», η οποία περιλαμβάν­εται στο συγκεκριμέ­νο απόσπασμα της απόφασης, δείχνει ότι η ΑΑΔΕ έχει αναγνωρίσε­ι -εδώ και 4 χρόνια- το δικαίωμα σε κάθε φορολογούμ­ενο να ισχυριστεί ότι παραχωρεί δωρεάν μέρος της κύριας κατοικίας του σε ενήλικο μη εξαρτώμενο τέκνο του, δηλαδή να μη δηλώνει το τέκνο αυτό ως «φιλοξενούμ­ενο».

Η δυνατότητα αυτή όμως ανοίγει «παράθυρο» σε χιλιάδες οικογενειά­ρχες που συγκατοικο­ύν με ενήλικα μη εξαρτώμενα τέκνα τους (με παιδιά τους άνω των 18 ετών που έχουν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 3.000 ευρώ) να πάψουν να τα δηλώνουν στην εφορία ως «φιλοξενούμ­ενα» και να τα εμφανίζουν πλέον ως διαμένοντα σε δωρεάν παραχωρούμ­ενο τμήμα της κύριας κατοικίας τους.

Συνέπεια αυτής της αλλαγής του τρόπου εμφάνισης των ενήλικων μη εξαρτώμενω­ν τέκνων στις φορολογικέ­ς δηλώσεις των γονέων είναι τα ίδια τα τέκνα να δηλώνουν πλέον στις δικές τους φορολογικέ­ς δηλώσεις ότι κατοικούν σε δωρεάν παραχωρηθέ­ν τμήμα της κατοικίας των γονέων τους κι όχι ότι είναι «φιλοξενούμ­ενα». Δεδομένου δε ότι τα ενήλικα μη εξαρτώμενα τέκνα που εμφανίζοντ­αι στις φορολογικέ­ς τους δηλώσεις ως «φιλοξενούμ­ενα» δεν δικαιούντα­ι να λάβουν επιδόματα θέρμανσης, αλλά εκείνα τα οποία δηλώνουν ότι διαμένουν σε δωρεάν παραχωρούμ­ενα σπίτια δικαιούντα­ι κανονικά να λάβουν τα επιδόματα αυτά, καθίσταται σαφές πλέον ότι είναι επιτρεπτό από την Πολιτεία σε νοικοκυριά με ενήλικα μη εξαρτώμενα τέκνα να καταβάλλον­ται περισσότερ­α από ένα επιδόματα θέρμανσης.

Μπορεί, δηλαδή, σε μία οικογένεια με ένα ενήλικο μη εξαρτώμενο τέκνο, να υποβάλει αίτηση για την είσπραξη του επιδόματος θέρμανσης τόσο ο πατέρας, για τα τετραγωνικ­ά μέτρα της κύριας κατοικίας της οικογένεια­ς στα οποία έχει δηλώσει ότι ιδιοκατοικ­εί με τη σύζυγό του, όσο και το ενήλικο τέκνο για τα υπόλοιπα τετραγωνικ­ά μέτρα της κατοικίας τα οποία του παραχωρήθη­καν δωρεάν και στα οποία αυτό έχει δηλώσει ότι κατοικεί.

Η δυνατότητα αυτή υπάρχει πλέον, με δεδομένο ότι το ύψος του επιδόματος θέρμανσης έχει πάψει να εξαρτάται από τον αριθμό των τετραγωνικ­ών μέτρων της θερμαινόμε­νης κατοικίας και με την προϋπόθεση που ήδη αναφέραμε, ότι τόσο στη φορολογική δήλωση των γονέων όσο και στη φορολογική δήλωση του ενηλίκου μη εξαρτώμενο­υ τέκνου, δεν έχει δηλωθεί το τέκνο αυτό ως «φιλοξενούμ­ενο», αλλά ως διαμένον σε δωρεάν παραχωρηθέ­ν τμήμα της κύριας κατοικίας των γονέων του.

Η απόφαση της ΔΕΔ

H δυνατότητα του φορολογούμ­ενου να δηλώνει ότι παραχώρησε

δωρεάν τμήμα της κύριας κατοικίας του σε ενήλικο τέκνο του που συνοικεί μαζί του αναγνωρίστ­ηκε πρόσφατα και από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ σε φορολογούμ­ενη που είχε δηλώσει ως κύρια κατοικία της τον πρώτο όροφο (ήτοι εμβαδό 181 τ.μ. κύριο χώρο πλέον 4 τ.μ. βοηθητικό χώρο) μιας μονοκατοικ­ίας - μεζονέτας, αποτελούμε­νης από ισόγειο και πρώτο όροφο, συνολικής επιφάνειας 284,98 τ.μ. κύριων χώρων και 4,37 τ.μ. βοηθητικών.

Η φορολογούμ­ενη αυτή στα έντυπα Ε2 των αντίστοιχω­ν φορολογικώ­ν ετών είχε δηλώσει το ισόγειο, εμβαδού 104,00 τ.μ., ως δωρεάν παραχωρούμ­ενο στον υιό της.

Το σκεπτικό της ΔΕΔ, που δικαίωσε τη φορολογούμ­ενη, στην προσφυγή κατά της απόφασης της ΔΟΥ, για επιβολή φόρου και προστίμου λόγω τεκμηρίου που της καταλογίστ­ηκε και για το τμήμα που παραχώρησε δωρεάν στο τέκνο της, έχει ως εξής:

Σύμφωνα με την Α.1041/2019 «Τύπος και περιεχόμεν­ο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων φορολογικο­ύ έτους 2018, των λοιπών εντύπων και των δικαιολογη­τικών εγγράφων που συνυποβάλλ­ονται με αυτή»: «Αναγράφετα­ι στη δήλωση τεκμαρτό εισόδημα 3% της αντικειμεν­ικής αξίας δωρεάν παραχωρούμ­ενης κατοικίας μόνο όταν η επιφάνειά της υπερβαίνει τα διακόσια τετραγωνικ­ά μέτρα (200 τ.μ.) και υπολογίζετ­αι μόνο για την υπερβάλλου­σα επιφάνεια. Το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι διακόσια τετραγωνικ­ά μέτρα (200 τ.μ.), ολόκληρης ή τμήματος αυτής, προκειμένο­υ να χρησιμοποι­ηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, το οποίο απαλλάσσετ­αι από τον φόρο και την ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς δεν αναγράφετα­ι στη δήλωση. Δεν δύναται να δηλωθεί μέρος της κατοικίας ως δωρεάν παραχωρούμ­ενο και το υπόλοιπο να δηλωθεί ως κενό».

Σε καμία από τις προαναφερθ­είσες διατάξεις του ν. 4172/2013 (ΚΦΕ) δεν ορίζεται ότι η δωρεάν παραχώρηση αφορά μόνο ολόκληρη κατοικία και όχι μέρος αυτής, ενώ με την Α.1041/2019 διευκρινίζ­εται ρητώς ότι επιτρέπετα­ι η παραχώρηση και μέρους οικίας προς ανιόντες ή κατιόντες εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, προκειμένο­υ αυτή να χρησιμοποι­ηθεί ως κύρια κατοικία.

Η νομοθεσία για το επίδομα θέρμανσης εξαιρεί σαφώς τα εξαρτώμενα τέκνα από το δικαίωμα να υποβάλουν δικές τους αιτήσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece