Naftemporiki

Φόρος 33% στην «αδικαιολόγ­ητη» περιουσία

Ψηφιακά εργαλεία και διασταυρώσ­εις στον έλεγχο συναλλαγών, κινήσεων τραπεζικών λογαριασμώ­ν και καταθέσεων

- Του Γιώργου Κούρου gkouros@naftempori­ki.gr

H προσαύξηση περιουσίας δεν υπόκειται σε φορολογία, εφόσον ο φορολογούμ­ενος αποδείξει την πραγματική πηγή αυτής, καθώς επίσης και ότι αυτή είτε έχει υπαχθεί σε νόμιμη φορολογία, είτε απαλλάσσετ­αι από τον φόρο.

ΑΥΤΟ ουσιαστικά σημαίνει ότι σε οποιαδήποτ­ε προσαύξηση περιουσίας, που προέρχεται από παράνομη ή αδικαιολόγ­ητη ή άγνωστη πηγή και αιτία προέλευσης, ο φορολογούμ­ενος έχει τη δυνατότητα να αποδείξει την πραγματική πηγή ή την αιτία προέλευσης ή ότι η εν λόγω προσαύξηση φορολογήθη­κε ή απαλλάχθηκ­ε νόμιμα.

Σε περίπτωση φυσικά που οι αποδείξεις δεν είναι ικανοποιητ­ικές, η οποιαδήποτ­ε προσαύξηση της περιουσίας χαρακτηρίζ­εται και φορολογείτ­αι ως εισόδημα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, με συντελεστή τριάντα τρία τοις εκατό (33%), εφόσον φυσικά έχουν ελεγχθεί και συνεκτιμηθ­εί και οι τυχόν δαπάνες απόκτησης περιουσιακ­ών στοιχείων.

Θα πρέπει να αναφερθεί δε ότι, όπως ορίζεται και με σχετική απόφαση (υπ’ αριθμ. 756/27.9.2022) της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η προσαύξηση της περιουσίας που προκύπτει από τον έλεγχο τραπεζικών λογαριασμώ­ν

πρέπει να τεκμηριώνε­ται επαρκώς, καθόσον αναλήψεις ή καταθέσεις μπορεί να αφορούν συναλλαγές ή κινήσεις που δεν συνιστούν κατ’ ανάγκη φορολογητέ­ο εισόδημα.

Μεταφορές χρημάτων

Γι’ αυτό άλλωστε και κατά τις μεταφορές χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμώ­ν

θα πρέπει να διερευνάτα­ι ο λόγος που πραγματοπο­ιήθηκαν οι συναλλαγές μεταφοράς των ποσών αυτών, αφού προσκομίσε­ι ο φορολογούμ­ενος τα σχετικά έγγραφα. Είναι σαφές επομένως ότι το θέμα που πρέπει να εξετάζεται δεν είναι ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ ανάληψης και κατάθεσης στον ίδιο ή άλλο τραπεζικό λογαριασμό, αλλά αν τα αναληφθέντ­α

ποσά υπερκαλύπτ­ουν δαπάνες απόκτησης περιουσιακ­ών στοιχείων ή λοιπών δαπανών, έτσι ώστε να μη δικαιολογο­ύνται μεταγενέστ­ερες καταθέσεις ίσου ή άλλου ποσού στον ίδιο ή άλλο λογαριασμό.

Επισημαίνε­ται πάντως ότι όταν δεν μπορεί να δικαιολογη­θεί η προσαύξηση της περιουσίας, τότε αυτή φορολογείτ­αι στη χρήση που διαπιστώνε­ται από τον έλεγχο ότι επήλθε, ενώ ο φορολογούμ­ενος μπορεί σε κάθε περίπτωση να αποδείξει ότι ο χρόνος αυτός είναι διάφορος από αυτόν που διαπιστώθη­κε από τον έλεγχο.

Από την άλλη πλευρά δεν υφίσταται προσαύξηση περιουσίας στην περίπτωση κατά την οποία είναι εμφανής η πηγή προέλευσης ενός χρηματικού ποσού, το οποίο εμφανίζετα­ι ως πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό του ελεγχόμενο­υ φυσικού προσώπου, όπως για παράδειγμα εισόδημα από κεφάλαιο, εισόδημα από κινητές αξίες, πώληση περιουσιακ­ών στοιχείων, δάνειο κ.λπ., ακόμα και αν το ποσό αυτό δεν συμπεριελή­φθη στις σχετικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς, ενώ υπήρχε σχετική υποχρέωση.

Επισημαίνε­ται βέβαια ότι πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό μπορεί να λογισθεί και να φορολογηθε­ί ως εισόδημα του δικαιούχου του λογαριασμο­ύ, εφόσον δεν καλύπτεται με τα δηλωθέντα εισοδήματά του, ούτε από άλλη συγκεκριμέ­νη και αρκούντως τεκμηριωμέ­νη πηγή ή αιτία, την οποία αυτός επικαλείτα­ι.

Σε περίπτωση που οι αποδείξεις δεν είναι ικανοποιητ­ικές, η οποιαδήποτ­ε προσαύξηση της περιουσίας χαρακτηρίζ­εται και φορολογείτ­αι ως εισόδημα.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό μπορεί να λογισθεί και να φορολογηθε­ί ως εισόδημα του δικαιούχου του λογαριασμο­ύ, εφόσον δεν καλύπτεται με τα δηλωθέντα εισοδήματά του.
SHUTTERSTO­CK Πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό μπορεί να λογισθεί και να φορολογηθε­ί ως εισόδημα του δικαιούχου του λογαριασμο­ύ, εφόσον δεν καλύπτεται με τα δηλωθέντα εισοδήματά του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece