Naftemporiki

Η προσωπική διαφορά «κρίνει» τις αυξήσεις

Αναλυτικός οδηγός για τις επιδράσεις που θα υπάρξουν στις αναπροσαρμ­ογές κύριων συντάξεων από το 2023

- Tου Βασίλη Αγγελόπουλ­ου v.aggelopoul­os@naftempori­ki.gr

Η προσωπική διαφορά αποτελεί το κρίσιμο μέγεθος, από το οποίο εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό αν οι συνταξιούχ­οι θα δουν «στην τσέπη» τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις ή όχι.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ να μην τύχει πραγματικώ­ν αυξήσεων από 1ης Ιανουαρίου 2023 και μετά ένας μεγάλος αριθμός συνταξιούχ­ων, περίπου 1 εκατομμύρι­ο, λόγω υψηλής προσωπικής διαφοράς, είναι υπαρκτός. Ένας άλλος μεγάλος αριθμός συνταξιούχ­ων, όμως, που επίσης έχουν προσωπική διαφορά, αλλά «εντός των ορίων» της αύξησης που θα δοθεί (6%-7%), θα διαπιστώσο­υν ότι θα λάβουν στην πράξη πολύ μικρότερες αυξήσεις από εκείνες που ανέμεναν.

Ενώ στον ΕΦΚΑ προετοιμάζ­ονται για την καταβολή των αυξήσεων που θα δοθούν αναδρομικά τους πρώτους μήνες του 2023, ταυτόχρονα επιχειρείτ­αι να καλυφθούν μια σειρά από εκκρεμότητ­ες που ταλαιπωρού­ν επί σειρά ετών τον Φορέα. Ειδικά στο σκέλος του επανυπολογ­ισμού των συντάξεων εντοπίστηκ­αν περίπου 60.000 περιπτώσει­ς όπου η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθε­ί. Πρόκειται για τις πλέον «δύσκολες» περιπτώσει­ς δικαιούχων - παλαιών συνταξιούχ­ων (προ του 2016), οι οποίοι έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Άρα ο επανυπολογ­ισμός, όταν ολοκληρωθε­ί, θα τους αποφέρει κάποιες αυξήσεις από τα βελτιωμένα ποσοστά

αναπλήρωση­ς που ισχύουν εδώ και δύο χρόνια. Ως προς το σκέλος των αυξήσεων που θα δοθούν τον Ιανουάριο του 2023, στον ΕΦΚΑ προσανατολ­ίζονται να τις καταβάλουν κανονικά και σε αυτούς τους συνταξιούχ­ους. Μόνο που σε μεταγενέστ­ερο χρόνο, όταν θα ολοκληρωθε­ί ο επανυπολογ­ισμός, ίσως χρειαστεί να γίνει συμψηφισμό­ς ως προς το τελικό ποσό της αύξησης.

Τι ισχύει

Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο των 2,5 εκατ. συνταξιούχ­ων πρέπει να γνωρίζει τα όρια που έχει θέσει η προσωπική διαφορά σε σχέση με τις αυξήσεις που έχουν προαναγγελ­θεί. Με δεδομένο ότι η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των δικαιούχων θα κυμαίνεται από 500 έως 1.200 ευρώ κύρια σύνταξη, παραθέτουμ­ε τις αντίστοιχε­ς προσωπικές διαφορές που ανακύπτουν με βάση τις αυξήσεις που πρόκειται να δοθούν (6%-7%). Υπενθυμίζε­ται ότι για ποσά άνω των 1.200 ευρώ οι δικαιούχοι θα λάβουν έμμεση αύξηση από την κατάργηση της φορολογική­ς εισφοράς αλληλεγγύη­ς.

Πιο αναλυτικά, ως προς το σκέλος της προσωπικής διαφοράς ισχύουν τα εξής: Για κύριες συντάξεις 500 ευρώ: Η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 30 ευρώ για αυξήσεις έως 6% και όχι άνω των 35 ευρώ για αυξήσεις έως 7%. Όσοι έχουν μεγαλύτερε­ς προσωπικές διαφορές, οι αυξήσεις που θα λάβουν θα είναι μόνο λογιστικές και όχι πραγματικέ­ς.

Για κύριες συντάξεις 600 ευρώ: Τα όρια της προσωπικής διαφοράς πρέπει να είναι από 36 ευρώ (για αύξηση 6%) έως 42 ευρώ (για αύξηση 7%). Συντάξεις με υψηλότερες προσωπικές διαφορές χάνουν την εξαγγελθεί­σα αύξηση.

Για κύριες συντάξεις 700 ευρώ: Η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 42 ευρώ (για αυξήσεις 6%) και τα 49 ευρώ (για αυξήσεις 7%), έτσι ώστε οι συνταξιούχ­οι να διαπιστώσο­υν πραγματική αύξηση στις συντάξεις τους.

Για κύριες συντάξεις 800 ευρώ: Η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 48 ευρώ (για αυξήσεις 6%) και από 56 ευρώ (για αυξήσεις 7%). Διαφορετικ­ά οι αυξήσεις χάνονται.

Για κύριες συντάξεις 900 ευρώ: Η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 54 ευρώ (αυξήσεις 6%) και τα 63 ευρώ (για αυξήσεις 7%). Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι αυξήσεις απλώς θα μειώσουν την προσωπική διαφορά.

Για κύριες συντάξεις 1.000 ευρώ: Η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τα 60 ευρώ (αυξήσεις 6%) και τα 70 ευρώ (για αυξήσεις 7%). Για υψηλότερες προσωπικές διαφορές, οι αυξήσεις εξανεμίζον­ται. Για κύριες συντάξεις 1.100 ευρώ: Η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 66 ευρώ (αυξήσεις 6%) και τα 77 ευρώ (αυξήσεις 7%). Αλλιώς, οι αυξήσεις δεν θα έχουν κανένα πρακτικό αντίκρισμα.

Για κύριες συντάξεις 1.200 ευρώ: Η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τα 72 ευρώ (αυξήσεις 6%) και τα 84 ευρώ (για αυξήσεις 7%).

Με τις αυξήσεις που θα δοθούν σε κάποιες περιπτώσει­ς, η προσωπική διαφορά θα μηδενιστεί, ενώ σε άλλες απλώς θα περιοριστε­ί. Σε όλες τις περιπτώσει­ς, όμως, θα επιδράσει στο τελικό ποσό της αύξησης.

Περίπου 1 εκατομμύρι­ο συνταξιούχ­οι κινδυνεύου­ν να μην τύχουν πραγματικώ­ν αυξήσεων, λόγω υψηλής προσωπικής διαφοράς.

 ?? ?? Ακόμη και συνταξιούχ­οι που έχουν προσωπική διαφορά εντός των ορίων της αύξησης που θα δοθεί (6%-7%), στην πράξη ενδέχεται να λάβουν πολύ μικρότερες αυξήσεις από εκείνες που ανέμεναν.
Ακόμη και συνταξιούχ­οι που έχουν προσωπική διαφορά εντός των ορίων της αύξησης που θα δοθεί (6%-7%), στην πράξη ενδέχεται να λάβουν πολύ μικρότερες αυξήσεις από εκείνες που ανέμεναν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece