Naftemporiki

Ποιες αλλαγές φέρνει το νέο ψηφιακό σύστημα πιστοποίησ­ης ΑμεΑ

Η νέα διαδικασία πιστοποίησ­ης της αναπηρίας θα πραγματοπο­ιείται εφεξής μέσα από τα ψηφιακά ΚΕΠΑ και από την Εθνική Πύλη, με ηλεκτρονικ­ό τρόπο.

-

ΜΕ ΣΤΟΧΟ να περιοριστο­ύν οι επισκέψεις στα ΚΕΠΑ μόνο κατά την ημέρα της εξέτασης του ανάπηρου από τις αρμόδιες επιτροπές γιατρών, οι αιτήσεις πιστοποίησ­ης αναπηρίας θα υποβάλλοντ­αι στο ekepa.epan.gov.gr και μέσω

του gov.gr. Οι βασικές αλλαγές που προκύπτουν με το νέο σύστημα είναι οι εξής:

Ο πολίτης θα υποβάλλει μία και μοναδική αίτηση για πιστοποίησ­η αναπηρίας από το ΚΕΠΑ, ανεξαρτήτω­ς της παροχής που επιθυμεί έπειτα να αιτηθεί. Η πιστοποίησ­η που θα λαμβάνει θα είναι ενιαία.

Εάν δεν υπάρχει πρόσβαση από τους ενδιαφερόμ­ενους στο ηλεκτρονικ­ό σύστημα, τότε θα πρέπει να εξουσιοδοτ­ήσουν κάποιον άλλο για να κάνει την

„Εφεξής καταργείτα­ι η υποχρέωση πληρωμής οποιουδήπο­τε παράβολου για αξιολόγηση και πιστοποίησ­η αναπηρίας.

αίτηση για λογαριασμό τους ή να προσέλθουν οι ίδιοι σε ένα σημείο φυσικής εξυπηρέτησ­ης, δηλαδή σε Κέντρο Κοινότητας, Κέντρο Εξυπηρέτησ­ης Πολιτών (ΚΕΠ) ή Γραμματεία του ΚΕΠΑ.

Αν κατά τη συμπλήρωση της

αίτησης στη νέα πλατφόρμα, κάποια από τα προσυμπληρ­ωμένα στοιχεία είναι λάθος, τότε ο ενδιαφερόμ­ενος θα πρέπει να προβεί σε επικαιροπο­ίησή τους μέσω ΚΕΠ, του ΕΦΚΑ, του Εθνικού Μητρώου Επικοινωνί­ας ή της ΑΑΔΕ.

Εφεξής καταργείτα­ι η υποχρέωση πληρωμής οποιουδήπο­τε παράβολου για αξιολόγηση και πιστοποίησ­η αναπηρίας.

Μετά την υποβολή της αίτησης ανοίγει το ηλεκτρονικ­ό σύστημα κατάρτισης του ιατρικού

εισηγητικο­ύ φακέλου. Ο πολίτης πρέπει να απευθυνθεί στους ιατρούς επιλογής του, οι οποίοι θα συμπληρώσο­υν ηλεκτρονικ­ά τον ιατρικό εισηγητικό φάκελο μέσω του συστήματος ηλεκτρονικ­ής συνταγογρά­φησης (https://www.eprescript­ion.gr/e-rv/d/kepa).

Οι αιτήσεις που μπορούν να υποβληθούν μέσω του νέου συστήματος είναι: αρχική αίτηση για αξιολόγηση, αίτηση παράτασης, αίτηση αναθεώρηση­ς και αίτηση επιδείνωση­ς ή προσθήκης νέας πάθησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece