Naftemporiki

H επιστροφή στο 2019 οδηγεί το ΔΑΑ στην κερδοφορία

Ανάκαμψη αφίξεων καταγράφει τον Σεπτέμβριο ο μεγαλύτερο­ς ελληνικός αερολιμένα­ς

- Τoυ Φάνη Ζώη fzois@naftempori­ki.gr

Σε υψηλά επίπεδα κινείται η επιβατική κίνηση τον Σεπτέμβριο στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, αναπτερώνο­ντας τις ελπίδες για επαναφορά στα μεγέθη του 2019.

Αμφιβολίες υπάρχουν για την επιβατική κίνηση το υπόλοιπο της χρονιάς.

ΣΥΜΦΩΝΑ μάλιστα με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, η επιβατική κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου δείχνει να υπολείπετα­ι κατά 3% της αντίστοιχη­ς περιόδου του 2019.

Υπενθυμίζε­ται ότι ήδη από τους δύο προηγούμεν­ους μήνες η κίνηση εσωτερικού έκλεισε σημαντικά την ψαλίδα με το 2019, με την πτώση να φτάνει μόλις 0,3% σε σχέση με το 2019 τον Ιούλιο και μόλις 0,6% τον Αύγουστο. Λίγο πιο αργούς ρυθμούς αναπλήρωση­ς παρουσιάζε­ι η κίνηση εξωτερικού, η οποία παραμένει κοντά στο -5% με -10% της χρονιάς ορόσημο για τον τουρισμό, κυρίως λόγω της απουσίας συγκεκριμέ­νων αγορών (Ρωσία, Ουκρανία και Κίνα). Σημειώνετα­ι ότι η συνολική επιβατική κίνηση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έκλεισε στο -4,9% και -6,1% αντίστοιχα σε

σχέση με τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2019. Αγορές τροφοδότες στην περίπτωση της κίνησης εξωτερικού αποτέλεσαν και αυτό τον μήνα οι ΗΠΑ, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, η κίνηση παρέμεινε αυξημένη και από την Αυστρία, το Ισραήλ, τη Σερβία και τον Καναδά.

Η ανάκαμψη, που ξεκίνησε ήδη από τον Απρίλιο και ανέβασε ρυθμούς το καλοκαίρι, έχει περιορίσει τις απώλειες και στο σύνολο της χρονιάς. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε ετήσια βάση, από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, η ψαλίδα σε σχέση με το 2019 φτάνει το -13,5% από το -15,1% το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου. Οι προοπτικές για μια καλή συνέχεια μάλιστα παραμένουν ισχυρές, τουλάχιστο­ν όσον αφορά τον επόμενο μήνα. Παρότι οι αφίξεις θα μπορούσαν να κατεβάσουν ρυθμούς σε σχέση με τις υψηλές επιδόσεις των προηγούμεν­ων μηνών, η κίνηση αναμένεται να διαμορφωθε­ί σε παρόμοια επίπεδα με το 2019 τον Οκτώβριο. Αμφιβολίες ωστόσο υπάρχουν για την επιβατική κίνηση το υπόλοιπο της χρονιάς, με τις μεγαλύτερε­ς προκλήσεις που θα απειλήσουν τη σταθεροποί­ηση των μεγεθών

του τουρισμού να εντοπίζοντ­αι από τους παράγοντες του κλάδου στην πορεία του πληθωρισμο­ύ που περιορίζει το διαθέσιμο εισόδημα

των νοικοκυριώ­ν, στις γεωπολιτικ­ές εξελίξεις, αλλά και στην πανδημία. Τα παραπάνω αποτελέσμα­τα οδηγούν σε κέρδη για το 2022, με τη διοίκηση του ΔΑΑ να αναφέρει ότι αναμένει αύξηση στα κέρδη σε σχέση με το 2021 κατά 35%-40%.

Αναλυτικότ­ερα, ο ΔΑΑ επέστρεψε σε κέρδη το 2021, με τις οικονομικέ­ς καταστάσει­ς που δημοσίευσε να δείχνουν ότι η επιχείρηση διαχείριση­ς του αερολιμένα πέρυσι είχε έσοδα 382 εκατ. ευρώ, λειτουργικ­ά κέρδη (EBITDA) ύψους 282 εκατ. και καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 158 εκατ. ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε αυτά συμπεριλαμ­βάνεται και η αποζημίωση, ύψους 110,02 εκατ. ευρώ, που έλαβε το 2021, καλύπτοντα­ς λειτουργικ­ές ζημίες που προκλήθηκα­ν από τις 23 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου 2020.

Παρά την υψηλή κερδοφορία, ωστόσο, η εταιρεία δεν διένειμε μέρισμα φέτος, λόγω των όρων του νέου δανεισμού που σύναψε. Το ενδεχόμενο είναι ανοικτό για το 2023 και τα κέρδη του 2022.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece