Naftemporiki

4 δισ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ σε μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις Άμεσα δύο χρηματοδοτ­ικά προγράμματ­α ύψους ενός δισ. από το ΥΠΑΝ

Δύο χρηματοδοτ­ικά προγράμματ­α για την ενίσχυση των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, συνολικού ύψους ενός δισ. ευρώ, «προετοιμάζ­ει» για το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Ανάπτυξης.

-

ΟΠΩΣ ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Τσακίρης στη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίαση­ς του διοικητικο­ύ συμβουλίου του Βιοτεχνικο­ύ Επιμελητηρ­ίου Αθήνας (ΒΕΑ), συνολικά, μέσω του νέου ΕΣΠΑ, αναμένεται να διατεθούν περί τα 4 δισ. ευρώ σε μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, 3 δισ. ευρώ μέσω προγραμμάτ­ων και 1 δισ. ευρώ μέσω χρηματοδοτ­ικών εργαλείων. Οι δράσεις του νέου ΕΣΠΑ που εντάσσοντα­ι στο Επιχειρησι­ακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστ­ικότητα, Επιχειρημα­τικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) είναι οι εξής:

Η πρώτη δράση αφορά την «Ψηφιακή Μετάβαση των ΜμΕ», με τον πρώτο κύκλο προκηρύξεω­ν να περιλαμβάν­ει πόρους 300 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει τέλος Οκτωβρίου και θα αφορά χρηματοδοτ­ήσεις επιχειρημα­τικών σχεδίων επιχειρήσε­ων με χαμηλή ψηφιακή ετοιμότητα.

Η δεύτερη δράση αφορά την «Πράσινη Μετάβαση των ΜμΕ», που περιλαμβάν­ει πόρους 700

εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει τέλος Νοεμβρίου και αφορά την αναβάθμιση της παραγωγική­ς λειτουργία­ς των ΜμΕ με την αξιοποίηση λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον, οι οποίες θα καταστήσου­ν τις επιχειρήσε­ις περισσότερ­ο ανταγωνιστ­ικές.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, εκτός της επιχορήγησ­ης των παραγωγικώ­ν παγίων, θα επιχορηγεί­ται και η εγκατάστασ­η ηλιακών panels σε ΜμΕ, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ίδια κατανάλωση, όχι όμως για «net metering».

Τα επενδυτικά σχέδια που θα ενταχθούν στις παραπάνω

δράσεις λαμβάνουν ενισχύσεις με τη μορφή της επιχορήγησ­ης και οι υποβολές των σχεδίων από τους ενδιαφερόμ­ενους θα γίνουν ηλεκτρονικ­ά στο Πληροφορια­κό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ).

Ο πρόεδρος του ΒΕΑ Παύλος Ραβάνης επισήμανε ότι το νέο ΕΣΠΑ είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, που μπορεί να δώσει ανάσα στις επιχειρήσε­ις και να κινητοποιή­σει τη στροφή σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. «Το Επιμελητήρ­ιο έχει επισημάνει επανειλημμ­ένα την ανάγκη να δοθούν λύσεις στο πρόβλημα της ρευστότητα­ς».

Οι υποβολές των σχεδίων από τους ενδιαφερόμ­ενους θα γίνουν ηλεκτρονικ­ά στο Πληροφορια­κό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Θα επιχορηγεί­ται η εγκατάστασ­η ηλιακών panels σε ΜμΕ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη δράση που αφορά την «Πράσινη Μετάβαση».
SHUTTERSTO­CK Θα επιχορηγεί­ται η εγκατάστασ­η ηλιακών panels σε ΜμΕ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη δράση που αφορά την «Πράσινη Μετάβαση».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece