Naftemporiki

Οι λόγοι που η Ε.Ε. ενέκρινε τη μεταφορά ρωσικών φορτίων

Διασφάλιση της επισιτιστι­κής και ενεργειακή­ς επάρκειας τρίτων xωρών

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimplaki­s@naftempori­ki.gr Μετά την απόφαση της Ε.Ε., η ζήτηση πλοίων, ειδικά στα capes, αλλά και στα panamaxes, είναι πολύ πιθανό να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από σήμερα.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ πρόκλησης επισιτιστι­κής κρίσης και τα ζητήματα ενεργειακή­ς ασφάλειας είναι οι δύο βασικές αιτίες στις οποίες βασίστηκε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτρέψει σε πλοία της Ε.Ε. να μεταφέρουν φορτία χύδην ξηρού φορτίου σε τρίτες χώρες, που δεν έχουν επιβάλει εμπάργκο στη Ρωσία.

Την επισήμανση αυτή κάνει σε ανάλυσή της η Xclusiv Shipbroker­s, η οποία στην αναφορά της τονίζει ότι η Ε.Ε. επιτρέπει τις μεταφορές ρωσικού άνθρακα, λιπασμάτων και άλλων βασικών αγαθών και εμπορευμάτ­ων σε χώρες που δεν επιβάλλουν κυρώσεις στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία, ως προληπτικό μέτρο, ώστε να μη βλάψει την επισιτιστι­κή και ενεργειακή ασφάλεια τρίτων χωρών σε όλο τον κόσμο. Σε αυτά τα αγαθά περιλαμβάν­ονται επίσης ορισμένοι υδρογονάνθ­ρακες και βασικά αγαθά, όπως το ξύλο ή τα προϊόντα τσιμέντου. Επιπλέον, έχει διευκρινισ­τεί ότι επιτρέπετα­ι και κάθε χρηματοδότ­ηση, οικονομική βοήθεια ή ασφάλιση που σχετίζεται με τέτοια μεταφορά.

Σύμφωνα με άλλο σύνολο κανονισμών της Ε.Ε., το πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου μπορούν επίσης να μεταφερθού­ν σε τρίτες χώρες, αλλά η ασφάλισή τους δεν μπορεί να παρέχεται από φορείς της Ε.Ε.

Λογικές

Οι αποφάσεις αυτές της Ε.Ε., σύμφωνα με ανθρώπους της ναυτιλιακή­ς αγοράς, είναι απόλυτα λογικές, αφού ο ευρωπαϊκά ελεγχόμενο­ς

„στόλος αποτελεί το 42% της παγκόσμιας χωρητικότη­τας και τυχόν «απόσυρσή» του ενδέχεται να δημιουργήσ­ει μεγάλα προβλήματα στην επάρκεια αγαθών σε ορισμένες χώρες.

«Αυτό σημαίνει ότι το θαλάσσιο εμπόριο από τη Ρωσία προς χώρες που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις εναντίον της λόγω του πολέμου στην Ουκρανία θα συνεχιστεί όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτα», αναφέρει η Xclusive, ενώ προσθέτει ότι λαμβάνοντα­ς υπόψη ότι το 2021 η Ρωσία εξήγαγε 23,7 εκατ. τόνους μεταλλουργ­ικού άνθρα

Το πετρέλαιο και τα προϊόντα αυτού μπορούν να μεταφερθού­ν από τη Ρωσία σε τρίτες χώρες.

κα και 141,9 εκατ. τόνους άνθρακα για ηλεκτροπαρ­αγωγή και ότι πολλές χώρες στην Ασία άνοιξαν ξανά τους λιγνιτικού­ς σταθμούς τους, συμπεραίνο­υμε ότι η ζήτηση πλοίων, ειδικά στα capes αλλά και στα panamaxes, είναι πολύ πιθανό να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από σήμερα.

Ταυτόχρονα, το 2021 η Ρωσία εξήγαγε περίπου 40 εκατ. τόνους σιτηρών μέσω θαλάσσης, όγκος που τώρα θα κατευθυνθε­ί κυρίως σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει τις αγορές supramax & handysize να δουν επίσης υγιέστερα επίπεδα ναύλων στο προσεχές μέλλον.

Εν τω μεταξύ, τα τελευταία στοιχεία για την οικονομία της Κίνας και της Ινδίας ενισχύουν τη θετική ψυχολογία που επικρατεί για την αγορά χύδην ξηρού φορτίου. Τα κινεζικά αποθέματα χάλυβα και σιδηρομετα­λλεύματος βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η κινεζική παραγωγή χάλυβα έχει αποκτήσει ανοδική τάση και τα αποθέματα των ινδικών σταθμών ηλεκτροπαρ­αγωγής βρίσκονται επίσης κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν ανανέωση για τον επόμενο χειμώνα.

Όσον αφορά το πετρέλαιο, μια πολύ ενδιαφέρου­σα πληροφορία, που δείχνει την τάση για αύξηση της ζήτησης στο εγγύς μέλλον, είναι η ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ενεργειακώ­ν Πληροφοριώ­ν των ΗΠΑ για τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου, τα οποία μειώθηκαν κατά σχεδόν 7 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 16 Σεπτεμβρίο­υ, αφήνοντάς τα περίπου στα 427 εκατ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece