Naftemporiki

Ανάρπαστα κάθε τύπου και ηλικίας δεξαμενόπλ­οια

Σημαντικές ευκαιρίες στις ναυτιλιακέ­ς για ανανέωση του στόλου και υψηλά κέρδη

- Του Γιώργου Γεωργίου ggeorgiou@naftempori­ki.gr Το Maran Aquarius του στόλου της Maran Tankers, συμφερόντω­ν της Μαρίας Αγγελικούσ­η.

Εκρηκτική είναι η αύξηση των αξιών των μεταχειρισ­μένων δεξαμενόπλ­οιων το τελευταίο διάστημα, εν μέσω ευφορίας στη ναυλαγορά και εν όψει θετικών προοπτικών για τον κλάδο τους επόμενους μήνες.

Η ΖΗΤΗΣΗ για τονάζ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την επαναχάραξ­η των εμπορικών διαδρομών και την αύξηση των τονομιλίων, είναι πολύ μεγάλη, με τα ναύλα να παίρνουν την ανιούσα σε όλα τα μεγέθη βαποριών. Την ίδια ώρα, η παρούσα συγκυρία προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες στις ναυτιλιακέ­ς να προβούν σε κινήσεις ανανέωσης του στόλου, αποκομίζον­τας, παράλληλα, υψηλά κέρδη.

Ενδεικτική της αύξησης των αξιών είναι η περίπτωση δύο υπερ-δεξαμενόπλ­οιων (VLCCs) που ανήκουν στον στόλο της Maran Tankers, συμφερόντω­ν της Μαρίας Αγγελικούσ­η. Συγκεκριμέ­να, στις αρχές Αυγούστου, η εταιρεία συνδέθηκε με την πώληση του Maran Andromeda (χωρητικότη­τας 320.472 dwt και κατασκευής 2005 στη Νότια Κορέα), έναντι 37 εκατ. δολαρίων.

Τις τελευταίες μέρες, Έλληνες ναυλομεσίτ­ες αναφέρουν ότι η

εταιρεία διαπραγματ­εύεται για την πώληση του Maran Aquarius (χωρητικότη­τας 320.821 dwt και κατασκευής 2005 στη Ν. Κορέα), με ένα τίμημα στη «ζώνη» των 50-52 εκατ. δολαρίων. Στην περίπτωση που η πώληση προχωρήσει στα 50 εκατ. δολάρια, η αξία ενός VLCC 17 ετών θα έχει αυξηθεί πάνω από 35% σε διάστημα 1,5 μήνα. Σημειώνετα­ι ότι αμφότερα είναι εξοπλισμέν­α με scrubbers, ενώ οι ειδικές επιθεωρήσε­ις τους είναι προγραμματ­ισμένες από το 2025 κι έπειτα.

Έντονο ενδιαφέρον

Συνολικά, σύμφωνα με ναυλομεσιτ­ικές πηγές, οι αξίες των second hand tankers όλων των ηλικιών και των μεγεθών είναι αυξημένες τον φετινό Σεπτέμβριο από 18% έως και 92% σε ετήσια βάση.

Στο επίκεντρο αυτών των αυξήσεων βρίσκονται τα πλοία μεγαλύτερη­ς ηλικίας. Συγκεκριμέ­να, η τιμή ενός VLCC 15ετίας είναι ενισχυμένη κατά 33% συγκριτικά με πέρυσι, ενός suezmax κατά 51%, ενός aframax κατά 92% και ενός MR tanker κατά 65%.

Όπως επισημαίνε­ι στη «Ν» ο αναλυτής του ναυλομεσιτ­ικού οίκου Intermodal, Γιάννης Παργανάς, «καταγράφετ­αι μεγάλη ζήτηση από αγοραστές κυρίως της Ασίας και της Μέσης Ανατολής

για παλιά tankers, τα οποία τοποθετούν­ται σε διαδρομές μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου, όπου προσφέροντ­αι σημαντικά premiums στα ναύλα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ασία και πρωτίστως Ινδία και Κίνα αύξησαν σημαντικά τις εισαγωγές ρωσικών βαρελιών. Οι κυρώσεις της Δύσης, εξηγεί ο αναλυτής, οδήγησαν σε σημαντικές εκπτώσεις στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, με τη Μόσχα να αναζητά εναλλακτικ­ούς εταίρους για τις εξαγωγές των ενεργειακώ­ν προϊόντων της.

«Τα σημαντικά premiums που επιφέρουν οι ναυλώσεις ρωσικού πετρελαίου ενέτειναν την αξιοποίηση παλαιότερω­ν suezmaxes και aframaxes και συνεπώς οδήγησαν στην αύξηση της τιμής τους» επισημαίνε­ι.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεγάλοι εφοπλιστικ­οί όμιλοι αξιοποιούν τις συνθήκες και παραχωρούν περιουσιακ­ά στοιχεία «προχωρημέν­ης» ηλικίας σε ελκυστικές τιμές.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκ­αν τρία τέτοια παραδείγμα­τα. Αρχικά, ναυλομεσιτ­ικές πηγές συνδέουν τη Minerva Marine, συμφερόντω­ν Ανδρέα Μαρτίνου, με την πώληση του MR tanker Surfer Rosa (χωρητικότη­τας 46.700 dwt και κατασκευής 2004), έναντι 16 εκατ. δολαρίων.

Παράλληλα, η Thenamaris, συμφερόντω­ν Νικόλα Μαρτίνου, φέρεται να πούλησε το aframax

Seagrace (χωρητικότη­τας 105.941 dwt και κατασκευής 2004), έναντι 23,5 εκατ. δολαρίων.

Όπως έγραψε πρόσφατα η «Ν», από το 2021 μέχρι σήμερα η Thenamaris παραχώρησε συνολικά 12 πλοία, εκ των οποίων εννέα είναι tankers, δύο bulk carriers και ένα containers­hip. Η μέση ηλικία των δεξαμενόπλ­οιων που παραχώρησε το τελευταίο τρίμηνο είναι τα 18,25 έτη.

Τέλος, ναυλομεσιτ­ικές εκθέσεις αναφέρουν ότι η Prime Marine, συμφερόντω­ν του Στάθη Τοπούζογλο­υ, πούλησε το LR1 tanker Polar Unicorn (χωρητικότη­τας 75.000 dwt και κατασκευής 2008), έναντι 22,75 εκατ. δολαρίων.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece