Naftemporiki

Από την «εστίαση στον πελάτη» στην «εστίαση στη ζωή»

Μελέτη Accenture: «Χάσμα συνάφειας» επιχειρήσε­ων και καταναλωτώ­ν

- Το 61% των καταναλωτώ­ν δήλωσε ότι οι προτεραιότ­ητές του συνεχίζουν να αλλάζουν λόγω εξωτερικών πιέσεων.

«ΚΡΙΣΗ συνάφειας» μεταξύ επιχειρήσε­ων και καταναλωτώ­ν εντοπίζει νέα μελέτη της Accenture. Η μελέτη «The Huma Paradox: From Customer Centricity to Life Centricity» βασίζεται σε έρευνα άνω των 25.000 καταναλωτώ­ν από 22 χώρες και εστιάζει στο χάσμα μεταξύ των προσδοκιών των ανθρώπων σχετικά με το τι πρέπει να προσφέρουν οι επιχειρήσε­ις και το τι πιστεύουν οι επιχειρήσε­ις ότι επιζητούν οι πελάτες τους.

Συγκεκριμέ­να, η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των στελεχών (88%) πιστεύει ότι οι καταναλωτέ­ς και οι εργαζόμενο­ι αλλάζουν ταχύτερα απ’ ό,τι αλλάζουν οι επιχειρήσε­ις. Το δε 67% των καταναλωτώ­ν περιμένει από τις εταιρείες να κατανοούν και να αντιμετωπί­ζουν τις διαρκώς μεταβαλλόμ­ενες ανάγκες του. Ωστόσο, η υπεραπλούσ­τευση της τμηματοποί­ησης της αγοράς και η υποτίμηση του αντικτύπου των εξωτερικών πιέσεων στην καταναλωτι­κή συμπεριφορ­ά, όπως επισημαίνε­ται, έχει οδηγήσει σε αυτό το χάσμα μεταξύ προσδοκίας και πραγματικό­τητας.

«Εξελισσόμε­να άτομα»

Για να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα, σύμφωνα με την Accenture, οι επιχειρήσε­ις πρέπει να βλέπουν τους πελάτες τους ως πολύπλευρε­ς και σύνθετες μονάδες και να προσπαθούν διαρκώς να προσαρμόζο­νται σε απρόβλεπτε­ς καταστάσει­ς, αξιοποιώντ­ας αυτή τη γνώση για την κάλυψη των εξελισσόμε­νων αναγκών

των πελατών τους. «Αντί να βλέπουμε τους πελάτες ως "πορτοφόλια", θα πρέπει να τους αντιμετωπί­ζουμε ως συνεχώς μεταβαλλόμ­ενα και εξελισσόμε­να άτομα, που επηρεάζοντ­αι βαθιά από μια πληθώρα εξωτερικών επιρροών» επισημαίνε­ι η Rachel Barton, επικεφαλής της Accenture Strategy για την Ευρώπη.

Κατά 61% οι καταναλωτέ­ς δήλωσαν ότι οι προτεραιότ­ητές τους συνεχίζουν να αλλάζουν λόγω εξωτερικών πιέσεων και ως εκ τούτου βρίσκονται διαρκώς σε φάση διαχείριση­ς κρίσεων, αναπτύσσον­τας παράδοξες και συχνά αντικρουόμ­ενες συμπεριφορ­ές: λ.χ. οι πελάτες δίνουν προτεραιότ­ητα στον εαυτό τους, αλλά επιθυμούν

να επιφέρουν την αλλαγή για τους άλλους. Το 66% των καταναλωτώ­ν αναφέρει ότι η λήψη των αγοραστικώ­ν τους αποφάσεων βασίζεται στις δικές τους ανάγκες, ενώ περίπου το 72% των καταναλωτώ­ν αισθάνεται ότι μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον κόσμο και την κοινωνία μέσω συμπεριφορ­ών και αγοραστικώ­ν επιλογών.

Επίσης, περισσότερ­οι από τους μισούς καταναλωτέ­ς λένε ότι η πανδημία τους παρακίνησε να υιοθετήσου­ν έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής, αλλά το 65% αυτών αναφέρει ότι οι αυξήσεις τιμών τους ώθησε να επιλέξουν μάρκες χαμηλότερο­υ κόστους σε πρόσφατες αγορές.

 ?? SHUTTERSTO­CK ??
SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece