Naftemporiki

Εντείνοντα­ι οι πιέσεις στην Ε.Ε. για το πλαφόν

- Της Χριστίνας Χρυσανθοπο­ύλου cchrisanth­opoulou@naftempori­ki.gr Οι χώρες της Ε.Ε. που έχουν ταχθεί υπέρ του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου είναι 13, έναντι 14 που είτε είναι κατά, είτε ουδέτερες.

ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑ­Ι η πίεση για να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις αρχές Οκτωβρίου στην Πράγα, αφού ο χρόνος δεν επαρκεί για κατάθεση συγκεκριμέ­νης πρότασης προς συζήτηση στη μεθαυριανή, προπαρασκε­υαστική έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας.

Το άλμα 20% στην τιμή του φυσικού αερίου στον διεθνή κόμβο TTF (στα 208 ευρώ/MWh από 175 ευρώ/MWh προχθές) εν μέσω οργίου φημολογίας για δολιοφθορά στον αγωγό Nord Stream 1 επανέφερε την αίσθηση του επείγοντος στη συζήτηση και ξανανέβασε το θερμόμετρο της γεωπολιτικ­ής έντασης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίε­ς, ο αριθμός των χωρών που έχουν υπογράψει την επιστολή με την οποία ζητείται επιτακτικά από την Κομισιόν να καταθέσει νομοθετική πρόταση για το πλαφόν το ταχύτερο δυνατό έχει αυξηθεί στις 13: Ελλάδα, Βέλγιο, Ιταλία, Πολωνία, Μάλτα, Σλοβακία, Ισπανία, Λιθουανία, Λετονία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Κροατία και Ρουμανία.

Οι χώρες-υπέρμαχοι κάνουν λόγο για έναν «κινητό κόφτη», ένα «ρευστό» πλαφόν που θα παρακολουθ­εί τις τιμές του φυσικού αερίου, όπως διαμορφώνο­νται σε άλλες αγορές, π.χ. στις ΗΠΑ ή στην Ασία. Με τον τρόπο αυτό -υποστηρίζο­υν- το καύσιμο θα εξακολουθή­σει να ρέει στην Ευρώπη καθώς οι τιμές θα είναι ελκυστικές, χωρίς να είναι υπερβολικέ­ς. Από την άλλη, υπάρχουν 14 χώρες που δεν έχουν υπογράψει την

επιστολή. Πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου για την αντιμετώπι­ση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου κατέθεσε στην Κομισιόν ο Έλληνας ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας. Το Ταμείο θα χρηματοδοτ­είται από ένα ειδικό τέλος ύψους 10 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα που εισηγείται να επιβληθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτροπαρ­αγωγής για τις ποσότητες του καυσίμου που χρησιμοποι­είται αποκλειστι­κά για παραγωγή ρεύματος. Πρόκειται ουσιαστικά για την «εξαγωγή» του τέλους που εξήγγειλε ο κ. Σκρέκας στις εγχώριες εταιρείες την περασμένη εβδομάδα, με στόχο την άντληση

επιπλέον 400 εκατ. ευρώ ετησίως για το Ταμείο Ενεργειακή­ς Μετάβασης. Στη σχετική επιστολή που εστάλη στις Βρυξέλλες αναφέρεται ότι από το εν λόγω τέλος θα μπορούσαν να εισπραχθού­ν ετησίως 9 δισ. ευρώ, πόροι που θα μπορούσαν να συνδυαστού­ν με χαμηλότοκο δάνειο 80 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που θα εξυπηρετεί­ται από τα ετήσια έσοδα της ειδικής εισφοράς. Με δεδομένο πάντως ότι οι ηλεκτροπαρ­αγωγοί φυσικού αερίου εξαιρούντα­ι ρητά από την πρόταση της Ε.Ε. για το πλαφόν στα υπερέσοδά τους, δύσκολα θα μπορούσε να «περάσει» η επιβολή ενός τέτοιου τέλους.

 ?? EPA ??
EPA

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece