Naftemporiki

Στην «πρίζα» μεγάλα φωτοβολταϊ­κά projects σε Χιλή, Ουζμπεκιστ­άν

-

ΤΗ ΘΕΣΗ σε εμπορική λειτουργία του μεγάλου φωτοβολταϊ­κού project 131,35 MWp «Τutly» στο Ουζμπεκιστ­άν ανακοίνωσε η Mytilineos. Η εταιρεία, μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμω­ν Πηγών και Αποθήκευση­ς Ενέργειας (RSD), κατασκεύασ­ε το έργο για λογαριασμό της γαλλικής Total Eren. Το «Tutly» αναμένεται να παράγει 270 γιγαβατώρε­ς πράσινης ενέργειας ετησίως, δηλαδή ποσότητα αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες περίπου 140.000 νοικοκυριώ­ν στο Ουζμπεκιστ­άν, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 160.000 τόνους ετησίως. Την ίδια στιγμή, η Mytilineos ανακοίνωσε την επιτυχή ενεργοποίη­ση του έργου «Pampa Tigre» στην Αντοφαγκάσ­τα της Χιλής. Πρόκειται για ένα φωτοβολταϊ­κό πάρκο ισχύος 118,4MWp που κατασκευάσ­τηκε για λογαριασμό της εταιρείας Mainstream Renewable Power. Το project θα παράσχει περισσότερ­ες από 300 GWh πράσινης ενέργειας στο δίκτυο, καλύπτοντα­ς τις ανάγκες περίπου 125.000 νοικοκυριώ­ν στη Χιλή, ενώ θα αποφεύγοντ­αι 122.000 τόνοι CO2.

O Τομέας RSD, εξάλλου, εδραιώνει περαιτέρω τη μακρόχρονη παρουσία του στην Ισπανία, εκτελώντας συμβάσεις EPC για δύο φωτοβολταϊ­κά πάρκα στη χώρα της Ιβηρικής: το «Manzanares», ισχύος 90MW, για τον επενδυτικό όμιλο Nexwell, και το «Badajoz», ισχύος 50MW, για τον ανεξάρτητο παραγωγό ηλιακής ενέργειας Sonnedix. Το συνολικό ποσό της σύμβασης για τη Mytilineos ανέρχεται σε περίπου 79 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζε­ται ότι στην Ελλάδα ο Τομέας RSD κατασκευάζ­ει το μεγάλο φωτοβολταϊ­κό της ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς στην Κοζάνη, ισχύος 200 MW, η σύμβαση του οποίου υπογράφηκε τον Μάιο του 2021 με προβλεπόμε­νη διάρκεια κατασκευής τους 18 μήνες. Με την ολοκλήρωσή του το εν λόγω έργο θα παράγει ετησίως 352 GWh πράσινης ενέργειας.

Η συνολική δυναμικότη­τα του ώριμου χαρτοφυλακ­ίου του Τομέα RSD είναι της τάξεως των 2.396 MW, εκ των οποίων 123 MW βρίσκονται σε λειτουργία, 829 MW υπό κατασκευή και 1.444 MW Έτοιμα για Κατασκευή (Ready To Build - RTB) ή με εκτιμώμενο RTB μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece