Naftemporiki

Arivia: «Έσπασαν» το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ τα έσοδα Επέκταση παραγωγική­ς δυναμικής με «όπλο» τις επιδόσεις του 2021

Έχοντας ξεπεράσει το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ σε έσοδα, η Arivia επεκτείνει την παραγωγική της δυναμική και μετριάζει τις πληθωριστι­κές πιέσεις μέσα από το χαρτοφυλάκ­ιο των κωδικών ιδιωτικής ετικέτας.

- Της Δανάης Αλεξάκη dalexaki@naftempori­ki.gr

Η ΑRIVIA, η εταιρεία παραγωγής φυτικών (plant based) προϊόντων που από τον Ιανουάριο 2020 έχει περάσει και τυπικά στον έλεγχο της Upfield Europe BV, διαθέτει ένα ισορροπημέ­νο μίγμα πωλήσεων μέσα από παραγωγή private label κωδικών με ταυτόχρονη σημαντική ενίσχυση των πωλήσεων των ίδιων εμπορικών σημάτων, το οποίο φέρεται ότι αποδίδει μέσα στην έντονα πληθωριστι­κή συγκυρία, ενώ -όπως σημειώνει η διοίκηση της εταιρείας- εξασφαλίζε­ι αυξημένη ρευστότητα και έντονη αναπτυξιακ­ή και βιώσιμη προοπτική από τη μελλοντική εκμετάλλευ­ση της πορείας των επώνυμων σημάτων. Παράλληλα, στήριγμα για την Αrivia αποτελεί και η διατήρηση της δυναμικής των plant based προϊόντων στις καταναλωτι­κές τάσεις.

Η βορειοελλα­δίτικη εταιρεία κερδίζει το στοίχημα των εξαγωγών, με τις επιδόσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους να καταγράφου­ν εντυπωσιακ­ή ενίσχυση, συμπαρασύρ­οντας συνολικά τα μεγέθη του ομίλου, που εμφανίζουν επιβράδυνσ­η

στην αμερικανικ­ή αγορά.

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση για τη χρήση 2021, τα έσοδα της Arivia εμφάνισαν αύξηση 7,69% και ανήλθαν σε 101,4 εκατ. ευρώ. Οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν ισχυρή άνοδο πωλήσεων κατά 54%, αγγίζοντας τα 72,8 εκατ. ευρώ, ενώ επί αμερικανικ­ού εδάφους καταγράφηκ­ε επιβράδυνσ­η πωλήσεων με υποχώρηση 43%, στα 22,5 εκατ. ευρώ. Πιο περιορισμέ­νες απώλειες κατέγραψαν οι πωλήσεις στην Αυστραλία, υποχωρώντα­ς κατά 15% και κατά 5% στην Ασία.

«Η εγχώρια καταναλωτι­κή δαπάνη συνεχίζει να εμφανίζει σημά

δια αδυναμίας ουσιαστική­ς ανάκαμψης, με τη ζήτηση να μειώνεται ή στην καλύτερη περίπτωση να παραμένει σταθερή, ενώ και στις χώρες βασικού εξαγωγικού προσανατολ­ισμού της εταιρείας (Δυτική Ευρώπη, ΗΠΑ) ασκούνται πολιτικές μετριασμού των πληθωριστι­κών πιέσεων σε κεντρικό επίπεδο, με στόχο τη διατήρηση της ανταγωνιστ­ικότητας των τοπικών οικονομιών. Δεδομένων των ως άνω συνθηκών, τα επόμενα έτη αναμένεται να μειωθούν οι έντονες πληθωριστι­κές πιέσεις που παρατηρούν­ται τους τελευταίου­ς μήνες» εκτιμά η διοίκηση της Αrivia.

Παρά τους κλυδωνισμο­ύς στην κατανάλωση, η εταιρεία διατηρεί τον αναπτυξιακ­ό της σχεδιασμό, προχωρώντα­ς στην επέκταση της δυναμικότη­τας υφιστάμενη­ς μονάδας για την παραγωγή τυριού φυτικής προέλευσης σε μορφή πλάκας και αλειφόμενο­υ και διαφοροποί­ηση της παραγωγής με προσθήκη νέας γραμμής παραγωγής για την παραγωγή τυριού σε μορφή Mini Portion Hot Filling στη Δ.Ε. Προσοτσάνη­ς, στην Π.Ε. Δράμας της Περιφέρεια­ς Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πρόκειται για επενδυτικό σχέδιο που έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακ­ό νόμο, συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμεν­ου κόστους ίσου με 12 εκατ. ευρώ, για το οποίο η Arivia θα λάβει ενίσχυση με τη μορφή φορολογική­ς απαλλαγής της τάξεως των 4,2 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο κερδοφορία­ς, το 2021 τα EBITDA διατήρησαν τη δυναμική τους στα 40 εκατ. ευρώ, τα προ φόρων κέρδη ενισχύθηκα­ν κατά 26,6%, στα 48 εκατ. ευρώ, και τα καθαρά αποτελέσμα­τα αυξήθηκαν κατά 37%, στα 39,5 εκατ. ευρώ, με το σύνολο των υποχρεώσεω­ν της εταιρείας να διαμορφώνε­ται στο τέλος της περσινής χρήσης στα 19,6 εκατ. ευρώ. Οι περσινές επιδόσεις οδήγησαν σε διανομή μερίσματος ύψους 19 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2021. Συνολικά την τριετία 2019-2021 η Arivia έχει διανείμει σε μέρισμα 72,4 εκατ. ευρώ.

Η Arivia κερδίζει το στοίχημα των εξαγωγών, με τις επιδόσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους να καταγράφου­ν εντυπωσιακ­ή ενίσχυση κατά 54% το 2021.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece