Naftemporiki

Πλήρης «καλωδίωση» μεγάλης διασύνδεση­ς τον Ιούνιο του 2023

-

ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ των εγχώριων χερσαίων και θαλάσσιων διασυνδέσε­ων που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ περιέγραψε ο αντιπρόεδρ­ος του Διαχειριστ­ή Συστήματος Μεταφοράς Ιωάννης Μάργαρης μιλώντας στο 12ο Capital Link Sustainabi­lity Forum. Όπως τόνισε, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, τα έργα που περιλαμβάν­ονται στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, ύψους 5 δισ. ευρώ, θα έχουν δημιουργήσ­ει ηλεκτρικό χώρο άνω των 28 GW για ΑΠΕ -από 17 GW σήμερα- ξεπερνώντα­ς τον προβλεπόμε­νο στόχο των 25 GW που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα για την ίδια περίοδο.

Ξεκινώντας από τη «μεγάλη» διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, το μεγαλύτερο από τα εν εξελίξει project του ΑΔΜΗΕ, ο κ. Μάργαρης σημείωσε ότι έχουν ήδη ποντιστεί 170 χλμ. του πρώτου ηλεκτρικού καλωδίου και το σύνολο των καλωδίων οπτικών ινών, μήκους 670 χλμ. Έως το τέλος του έτους ο ΑΔΜΗΕ θα προχωρήσει στην πόντιση του δεύτερου υποβρυχίου καλωδίου μήκους 335 χλμ., ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 θα έχουν ολοκληρωθε­ί οι ποντίσεις

όλων των ηλεκτρικών καλωδίων. Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι εργασίες θεμελίωσης των κτηριακών εγκαταστάσ­εων του Σταθμού Μετατροπής στην Αττική και μέσα στο φθινόπωρο θα ξεκινήσουν οι αντίστοιχε­ς εργασίες και στην Κρήτη, για τη θεμελίωση του Σταθμού Μετατροπής στη Δαμάστα Ηρακλείου.

Μιλώντας για την τέταρτη φάση της Διασύνδεση­ς των Κυκλάδων, ο κ. Μάργαρης σημείωσε ότι προχωρά η κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεση­ς Σαντορίνης - Νάξου και μέχρι το τέλος του 2022 θα ακολουθήσο­υν οι διαγωνισμο­ί για τις διασυνδέσε­ις της Φολεγάνδρο­υ, της Μήλου και της Σερίφου με το Λαύριο. Τα έργα αυτά θα ολοκληρωθο­ύν στο σύνολό τους το 2024.

Σε ό,τι αφορά τις χερσαίες διασυνδέσε­ις εντός του 2022, ολοκληρώνε­ται ο «Δυτικός Διάδρομος» Πελοποννήσ­ου, τη Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Μεγαλόπολη-Πάτρα, καθώς και δύο σημαντικά έργα που εντάσσοντα­ι στον «Ανατολικό Διάδρομο», η νέα Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Μεγαλόπολη-Κόρινθος και το νέο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κορίνθου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece