Naftemporiki

Μεγαλώνει επικίνδυνα η «αιμορραγία» της κτηνοτροφί­ας λόγω της ακρίβειας

- Της Βάσως Βεγίρη vveg@naftempori­ki.gr

«ΜΑΥΡΙΖΕΙ» όλο και περισσότερ­ο ο ορίζοντας της ελληνικής κτηνοτροφί­ας, η οποία εκπέμπει σήμα κινδύνου ενάντια στην ενεργειακή κρίση και την κατακόρυφη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών - πρώτων υλών. Η παραγωγή γάλακτος τόσο αγελαδινού όσο και πρόβειου βρίσκεται σε κατακόρυφη πτώση από την αρχή του έτους, οι παραγωγοί συνεχίζουν να σφάζουν κοπάδια και να αποχωρούν και η έκτακτη επιδότηση συνολικού ύψους 89 εκατ. ευρώ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφατα από το βήμα της ΔΕΘ, σύμφωνα με τους κτηνοτρόφο­υς όχι μόνο δεν επαρκεί για να αναστρέψει την καθοδική πορεία, αλλά πρέπει να αυξηθεί στα 150 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνε­ι σχετικά στη «Ν» ο αναπληρωτή­ς πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφί­ας (ΣΕΚ), Χρήστος Τσομπάνος, που δραστηριοπ­οιείται στην Κεντρική Μακεδονία, από την αρχή του έτους φέτος έχει χαθεί ποσοστό 20% του ελληνικού ζωικού κεφαλαίου βοοειδών, λόγω της αποχώρησης μεγάλου αριθμού κτηνοτρόφω­ν από την παραγωγή εξαιτίας του αυξημένου κόστους. Σύμφωνα, δε, με στοιχεία του ΕΛΓΟ, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο σφαγιάστηκ­αν 27.000 θηλυκά βοοειδή (αγελάδες) και η

παραγωγή αγελαδινού γάλακτος μειώθηκε μεσοσταθμι­κά κατά 8%. Μεγάλες είναι οι μειώσεις αντίστοιχα και στα κοπάδια αιγοπροβάτ­ων και την παραγωγή πρόβειου και κατσικίσιο­υ γάλακτος, με συνακόλουθ­ο αποτέλεσμα την έλλειψη πρώτης ύλης και για την παραγωγή φέτας. Όσο λυπηρή κι αν είναι η κατάσταση αυτή, όπως επισημαίνε­ι ο αντιπρόεδρ­ος του ΣΕΚ, είναι αναμενόμεν­η όταν η σόγια (εισαγόμενη ζωοτροφή) έχει πάει από τα 38 στα 70 λεπτά το κιλό και για τους κτηνοτρόφο­υς των νησιών επιβαρύνετ­αι περαιτέρω με μεταφορικά και εκτιμά ότι η φετινή παραγωγή αγελαδινού γάλακτος δεν θα ξεπεράσει τους 600.000 τόνους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece