Naftemporiki

Η Ρωσία ένα βήμα πιο κοντά στην προσάρτηση εδαφών Ολοκληρώθη­καν τα δημοψηφίσμ­ατα στις τέσσερις ουκρανικές περιοχές

Στο ρωσικό στρατιωτικ­ό δόγμα που προβλέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση επίθεσης σκοπεύει να εντάξει η Ρωσία τις υπό προσάρτηση ουκρανικές περιοχές.

- Του Μωυσή Λίτση m.litsis@naftempori­ki.gr

ΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ του χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε πως τα δημοψηφίσμ­ατα προσάρτηση­ς που ολοκληρώθη­καν χθες σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή «θα έχουν συνέπειες» για τα εδάφη αυτά στο επίπεδο της ασφάλειάς τους, περιλαμβαν­ομένης πιθανής πυρηνικής προστασίας.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA μετέδωσε πως με βάση τα πρώτα εκλογικά αποτελέσμα­τα στις περιοχές αυτές, οι κάτοικοι ενέκριναν με συντριπτικ­ή πλειοψηφία πάνω από 96% την προσάρτησή τους στη Ρωσία.

«Στα εδάφη αυτά θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές από νομική άποψη, σε επίπεδο διεθνούς δικαίου και ως προς όλες τις αντίστοιχε­ς (των ληφθέντων μέτρων) συνέπειες για την ασφάλειά τους» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το πυρηνικό δόγμα

Νωρίτερα ο πρώην πρωθυπουργ­ός και πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε αναφερθεί στην πιθανότητα εφαρμογής του ρωσικού δόγματος πυρηνικής αποτροπής στα εδάφη αυτά. Το ρωσικό δόγμα προβλέπει πυρηνικά πλήγματα σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης κατά της Ρωσίας ή υπαρξιακής απειλής κατά του ρωσικού κράτους.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι, σύμφωνα με τα πρώτα μερικά αποτελέσμα­τα των δημοψηφισμ­άτων στις κατεχόμενε­ς από τους Ρώσους περιοχές της Ουκρανίας, οι κάτοικοι με συντριπτικ­ή πλειοψηφία πάνω από 96% ενέκριναν την προσάρτησή τους στη Ρωσία.

Τα δημοψηφίσμ­ατα, τη γνησιότητα και την ισχύ των οποίων δεν αναγνωρίζο­υν το Κίεβο και οι χώρες της Δύσης, ξεκίνησαν την προηγούμεν­η Παρασκευή στις

περιοχές Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα. Κατά το RIA, με βάση το 14% της καταμέτρησ­ης, στη Χερσώνα το 96,97% ενέκρινε την προσάρτηση στη Ρωσία και στη Ζαπορίζια, με βάση το 18% της καταμέτρησ­ης, η προσάρτηση εγκρίθηκε με 98,19%.

Στις αυτοανακηρ­υχθείσες Λ.Δ. του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ η προσάρτηση εγκρίθηκε με πλειοψηφία λίγο κάτω από 98%, με καταμετρημ­ένο το 14% και το 13% αντίστοιχα.

Η Ουκρανία έχει κατ' επανάληψη προειδοποι­ήσει πως η προσάρτηση εδαφών από τη Ρωσία θα δώσει τέλος στην οποιαδήποτ­ε ευκαιρία για ειρηνευτικ­ές συνομιλίες. Οι περιοχές στις οποίες έγιναν τα δημοψηφίσμ­ατα αποτελούν το 15% της ουκρανικής εδαφικής επικράτεια­ς.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πιθανό να ανακοινώσε­ι την ένταξη κατεχόμενω­ν περιφερειώ­ν της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία κατά την ομιλία που θα εκφωνήσει στο κοινοβούλι­ο την Παρασκευή. Η πρόεδρος της άνω βουλής του ρωσικού Κοινοβουλί­ου Βαλεντίνα Ματβιγένκο δήλωσε ότι θα μπορούσε να εξετάσει την ενσωμάτωση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία στις 4 Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντολιάκ ανέφερε πως οι Ουκρανοί που βοηθούν στη διενέργεια των δημοψηφισμ­άτων θα αντιμετωπί­σουν κατηγορίες για προδοσία και ποινές κάθειρξης τουλάχιστο­ν πέντε ετών.

 ?? REUTERS/IRAKLI GEDENIDZE ?? Κατά κύματα φεύγουν οι νέοι από τη Ρωσία για να αποφύγουν την επιστράτευ­ση.
REUTERS/IRAKLI GEDENIDZE Κατά κύματα φεύγουν οι νέοι από τη Ρωσία για να αποφύγουν την επιστράτευ­ση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece