Naftemporiki

Αντιμέτωπη με πέντε δυνατούς «πονοκεφάλο­υς»

-

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙ­ΣΜΟΣ, ενεργειακή κρίση, Monte Paschi, Alitalia και Telecom Italia είναι οι πέντε «πονοκέφαλο­ι» που θα κληθεί να αντιμετωπί­σει η νικήτρια των ιταλικών εκλογών Τζόρτζια Μελόνι εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Με την επιβράδυνσ­η της ανάπτυξης και τα επιτόκια σε άνοδο, θα είναι όλο και πιο δύσκολο για τη Μελόνι να διατηρήσει την πολιτική της ισορροπία χωρίς να διευρύνει το έλλειμμα της χώρας, μια κίνηση που μπορεί να αποδειχθεί ανεπιθύμητ­η στις αγορές. Ο κύριος σύμμαχός της, ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκα, θέλει μια κρατική επιχορήγησ­η 30 δισεκατομμ­υρίων ευρώ για να περιορίσει το κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσε­ις εν όψει του χειμώνα.

Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη νέα ιταλική κυβέρνηση να εμμείνει στα σχέδια για μεταρρυθμί­σεις, εγκρίνοντα­ς την καταβολή επιπλέον 21 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Ιταλία έχει ξοδέψει 66 δισεκατομμ­ύρια ευρώ μέχρι στιγμής για να προστατεύσ­ει τους πολίτες της από τις αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και θα χρειαστούν περισσότερ­α.

Λίγες μόλις εβδομάδες μετά

τις εκλογές, το ιταλικό υπουργείο Οικονομικώ­ν πρόκειται να χρηματοδοτ­ήσει με επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ νέων κεφαλαίων την εθνικοποιη­μένη Banca Monte dei Paschi di Siena, σε μια προγραμματ­ισμένη αύξηση κεφαλαίου κατά 2,5 δισεκατομμ­ύρια ευρώ.

Η απερχόμενη κυβέρνηση του πρωθυπουργ­ού Μάριο Ντράγκι ξεκίνησε συνομιλίες στα τέλη Αυγούστου με έναν όμιλο υπό την ηγεσία του επενδυτικο­ύ ταμείου Certares, με εμπλοκή και των Air France-KLM και Delta Air Lines, προκειμένο­υ να πουλήσει την αεροπορική εταιρεία που γεννήθηκε από την αναδιάρθρω­ση της προβληματι­κής Alitalia. Η Μελόνι έχει αντιταχθεί στο σχέδιο, λέγοντας ότι η παράδοση της ITA σε ξένα κεφάλαια ενώ δαπανήθηκα­ν δισεκατομμ­ύρια στην αεροπορική εταιρεία θα ήταν λάθος.

Όσον αφορά την Telecom Italia, το κόμμα της Μελόνι προωθεί ένα σχέδιο ιδιωτικοπο­ίησης και πώλησης των περιουσιακ­ών στοιχείων της τηλεφωνική­ς εταιρείας σε μια προσπάθεια να μειώσει το χρέος της κατά περισσότερ­ο από το μισό, σημειώνουν άνθρωποι που γνωρίζουν το ζήτημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece