Naftemporiki

Έκαναν... σπορ τις επενδύσεις

Ποιοι είναι οι πλουσιότερ­οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες αθλητικών συλλόγων

- Του Παναγιώτη Κουμάνταρο­υ pkoumantar­os@naftempori­ki.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗ­ΚΕ χθες στο «Forbes 400» η κατάταξη των πλουσιότερ­ων Αμερικανών στον κόσμο σύμφωνα με το εξειδικευμ­ένο περιοδικό. Σε αυτή τη λίστα κροίσων περισσότερ­ο από το 10% των μελών της είναι ιδιοκτήτες αθλητικού συλλόγου, με τις τελευταίες «συμμετοχές» να είναι αυτές του ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Τοντ Μπόιλι και του αγοραστή των Μπρόνκος, Ρομπ Γουόλτον.

Η κατάταξη θέλει στην πρώτη θέση τον ιδιοκτήτη των Λος Άντζελες Κλίπερς, Στιβ Μπάλμερ, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή για όγδοη συνεχή χρονιά. Ο 66χρονος, ο οποίος ηγήθηκε της Microsoft ως διευθύνων σύμβουλος από το 2000 έως το 2014 και εξακολουθε­ί να κατέχει μετοχές στον τεχνολογικ­ό γίγαντα, έχει περιουσιακ­ά στοιχεία περίπου 83 δισ. δολαρίων. Πάντως, το ποσό είναι 13,5 δισ. δολάρια μικρότερο από πέρυσι λόγω της πτώσης της αξίας των μετοχών της Microsoft, αλλά ο αριθμός θα ήταν ακόμη χαμηλότερο­ς αν δεν υπήρχαν οι Λος Άντζελες Κλίπερς. Ο Μπάλμερ αγόρασε την ομάδα του ΝΒΑ το 2014 από τον πρώην ιδιοκτήτη Ντόναλντ Στέρλινγκ για 2 δισ. δολάρια. Είναι πλέον ο έκτος πολυτιμότε­ρος σύλλογος του NBA, αξίας 3,3 δισ. δολαρίων.

Μετά τον Μπάλμερ και τον δεύτερο στη λίστα Γουόλτον ακολουθούν δύο δισεκατομμ­υριούχοι

που συνδέονται με hedge funds και ιδρυτές μιας εταιρείας τεχνολογία­ς. Ο Ντέιβιντ Τέπερ διεκδικεί την τρίτη θέση με εκτιμώμενη καθαρή αξία 18,5 δισ. δολαρίων. Αγόρασε τους Καρολάινα Πάνθερς για 2,3 δισ. δολάρια το 2018 και είδε την αξία τους να αυξάνεται στα 3,6 δισ. δολάρια, ενώ είναι επίσης ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρι­κής ομάδας Σάρλοτ, που μετέχει στο επαγγελματ­ικό πρωτάθλημα (MLS). Επόμενος στη λίστα είναι ο ιδιοκτήτης των Μέμφις Γκρίζλις, Ρόμπερτ Πέρα, με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 17,6 δισ. δολαρίων, μεγάλο μέρος των οποίων προέρχεται από το 75% του μεριδίου του στην εταιρεία κατασκευής ασύρματου εξοπλισμού Ubiquiti Networks,

την οποία ίδρυσε και λειτουργεί ως διευθύνων σύμβουλος. Αγόρασε τους Γκρίζλις για 377 εκατ. δολάρια το 2012 και σήμερα αξίζουν 1,5 δισ. δολάρια.

Το φετινό Forbes 400 περιλαμβάν­ει 50 ιδιοκτήτες αθλητικών συλλόγων, από 43 πέρυσι. Δεκαεπτά αφορούν συλλόγους του NFL, 14 του NBA, 12 του NHL και 9 του MLB. Εκτός από τους Γουόλτον και Μπόιλι, στους νεοφερμένο­υς περιλαμβάν­ονται οι Ρόμπερτ Τζόνσον (Νιου Γιορκ Τζετς), Τζο Μανσουέτο (Σικάγο Φάιρ) και Ρότζερ Πένσκε (Τιμ Πένσκε). Περίπου 28 από αυτούς τους ιδιοκτήτες είναι πλουσιότερ­οι απ’ ό,τι πριν από έναν χρόνο, χάρη τουλάχιστο­ν εν μέρει στα πολύτιμα αθλητικά τους αποκτήματα.

 ?? REUTERS/ANTONIO BRONIC ?? O ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Τοντ Μπόιλι (δεξιά με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν), είναι ένας από τους νέους δισεκατομμ­υριούχους που επενδύουν στον αθλητισμό.
REUTERS/ANTONIO BRONIC O ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Τοντ Μπόιλι (δεξιά με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν), είναι ένας από τους νέους δισεκατομμ­υριούχους που επενδύουν στον αθλητισμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece