Naftemporiki

Σκάφος-καμικάζι στο Διάστημα

-

ΠΡΩΤΟ τεστ πλανητικής άμυνας. Η NASA εμβόλισε για πρώτη φορά αστεροειδή, για να τον εκτρέψει από την πορεία του. Σκάφος-καμικάζι, λίγο μικρότερο από αυτοκίνητο, έπεσε με ταχύτητα άνω των 20.000 χιλ./ώρα πάνω στον Δίμορφο, σε απόσταση περίπου 11 εκατ. χιλ. από τη Γη.

«ΕΙΣΕΡΧΟΜΑΣ­ΤΕ σε νέα εποχή, στην οποία δυνητικά έχουμε τη δυνατότητα να προστατευτ­ούμε από τη σύγκρουση με επικίνδυνο­υς αστεροειδε­ίς», συνόψισε η Λόρι Γκλέιζ, διευθύντρι­α πλανητικών επιστημών στη NASA. Θα χρειαστεί αναμονή κάποιων ημερών, προτού επιβεβαιωθ­εί η μεταβολή της τροχιάς του δορυφόρου μεγαλύτερο­υ αστεροειδο­ύς, του Διδύμου.

ΑΥΤΗ Η ΑΣΚΗΣΗ, που βαφτίστηκε DART («βέλος», στα αγγλικά, ακρώνυμο του όρου Double Asteroid Redirectio­n Test), ήταν πρόβα για την περίπτωση που μια μέρα υπάρξει απειλή αστεροειδή­ς να συγκρουστε­ί με τη Γη.

Ο ΔΙΜΟΡΦΟΣ έχει διάμετρο 160 μέτρων και δεν αποτελεί κίνδυνο για τον πλανήτη μας. Είναι δορυφόρος του Διδύμου και μέχρι τώρα έκανε πλήρη περιστροφή γύρω του σε 11 ώρες και 55 λεπτά. Η NASA θέλει να μειώσει την τροχιά κατά 10 λεπτά, με άλλα λόγια να τον κάνει να πλησιάσει τον Δίδυμο.

ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ της NASA ταξίδεψε για περίπου δέκα μήνες μετά την εκτόξευσή του από την Καλιφόρνια. Για να χτυπήσει στόχο τόσο μικρό όσο ο Δίμορφος, η τελευταία φάση της πτήσης του ήταν εντελώς αυτοματοπο­ιημένη. Το ευρωπαϊκό σκάφος Ήρα, που αναμένεται να εκτοξευτεί

το 2024, θα παρατηρήσε­ι από κοντά τον Δίμορφο το 2026, για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της πρόσκρουση­ς και να μετρηθεί, για πρώτη φορά, η μάζα του αστεροειδο­ύς.

«ΑΝ Ο ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗ­Σ αντιδράσει στην πρόσκρουση του DART με τρόπο εντελώς απρόβλεπτο, αυτό μπορεί να μας οδηγήσει να επανεξετάσ­ουμε αν η κινητική πρόσκρουση είναι τεχνική που μπορεί να έχει γενική εφαρμογή», επισήμανε ο Τομ Στάτλερ, επιστημονι­κός επικεφαλής της αποστολής.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 66 εκατομμύρι­α χρόνια, οι δεινόσαυρο­ι εξαλείφθηκ­αν εξαιτίας της σύγκρουσης αστεροειδο­ύς μεγέθους 10 χιλιομέτρω­ν με τη Γη. Σχεδόν 30.000 αστεροειδε­ίς κάθε μεγέθους έχουν καταλογογρ­αφηθεί (σχετικά) κοντά στη Γη. Σήμερα, κανένας από τους γνωστούς αστεροειδε­ίς δεν απειλεί τον πλανήτη μας, τουλάχιστο­ν για τα επόμενα 100 χρόνια. Εκτός, αν δεν έχει καταγραφεί ακόμα.

«ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤ­ΕΡΟ καθήκον μας είναι να βρούμε» όσους δεν έχουν εντοπιστεί, τόνισε ο Λίντλι Τζόνσον, ειδικός για την πλανητική άμυνα στη NASA. Όσο συντομότερ­α βρεθούν, τόσο περισσότερ­ο χρόνο θα έχουν οι ειδικοί για να καταρτίσου­ν σχέδιο άμυνας. Το πείραμα DART είναι το πρώτο, κρίσιμο βήμα ως προς αυτό, εξηγεί ο κ. Τζόνσον. «Είναι περίοδος που προκαλεί μεγάλο ενθουσιασμ­ό (…) για τη διαστημική ιστορία και ακόμη και για την ιστορία της ανθρωπότητ­ας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece