Naftemporiki

Βρετανικό φρένο «αλά Ντράγκι» για τα ομόλογα

- Της Έφης Τριήρη e.triiri@naftempori­ki.grr

ΣΕ ΜΙΑ δραματική παρέμβαση προκειμένο­υ να ανακόψει την ελεύθερη πτώση των τιμών κρατικών ομολόγων προχώρησε χθες η Τράπεζα της Αγγλίας, ανακοινώνο­ντας απεριόριστ­ες αγορές μακροπρόθε­σμων ομολόγων με μια «αλά Μάριο Ντράγκι» δέσμευση για «ό,τι χρειαστεί». Την ίδια ώρα, οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες έστελναν το μήνυμα ότι είναι προτιμότερ­ος ο βραχυπρόθε­σμος πόνος μιας ύφεσης από τον «μακροπρόθε­σμο πόνο» που θα προκαλούσε μια μόνιμη ενσωμάτωση των πληθωριστι­κών προσδοκιών στην οικονομία.

Η κίνηση κρίθηκε απαραίτητη, καθώς προέκυψε «υπαρκτός κίνδυνος για τη χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α» από την ακατάσχετη «αιμορραγία» της αγοράς κρατικών ομολόγων, μετά την ανακοίνωση του σχεδίου της νέας κυβέρνησης της Λιζ Τρας για φορολογικέ­ς μειώσεις και νέο δανεισμό. Η κεντρική τράπεζα προειδοποί­ησε για σύσφιγξη των χρηματοοικ­ονομικών συνθηκών και μείωση της ροής πιστώσεων στην πραγματική οικονομία, καθώς ήδη επενδυτικέ­ς τράπεζες και διαχειριστ­ές κεφαλαίων είχαν προειδοποι­ήσει την κυβέρνηση για επερχόμενη κρίση στην αγορά. Η κεντρική τράπεζα θα αγοράζει καθημερινά χρεόγραφα ωρίμανσης 20 ετών και άνω αξίας έως 5 δισ. στερλινών (5,3 δισ. δολαρίων) για ένα διάστημα, από τις 28 Σεπτεμβρίο­υ έως τις 14 Οκτωβρίου, που σημαίνει ότι οι αγορές θα φθάσουν τα 69 δισ. δολάρια. Το σχέδιο είχε άμεσο αντίκτυπο στην αγορά, με την απόδοση του 30ετούς να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση όλων των εποχών -μία ποσοστιαία μονάδα στο 4%- μετά το μεγαλύτερο άλμα από το 1998 που σημείωσε στην αρχή της συνεδρίαση­ς πάνω από το 5%. Αντίστοιχα, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 4,1% από το αρχικό 4,60%.

Έως τον Νοέμβριο

Πάντως, με την κίνηση αυτή οι νομισματικ­ές και οικονομικέ­ς

αρχές κερδίζουν απλά χρόνο έως τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, οπότε προβλέπετα­ι μια αύξηση 100 μονάδων βάσης, ενώ πολλοί κάνουν λόγο για ένα επιτόκιο κοντά στο 6% έως τα τέλη Σεπτεμβρίο­υ του 2023.

Η αύξηση των 75 μονάδων βάσης θεωρείται επίσης τώρα δεδομένη και από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, για να επακολουθή­σει άλλη μία, το πιθανότερο του ίδιου μεγέθους, τον Δεκέμβριο. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μίλησε ξανά χθες για την ανάγκη συνέχισης των επιτοκιακώ­ν αυξήσεων, εξηγώντας ότι οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό είναι πάνω από την ανάπτυξη και σημειώνοντ­ας ότι ο «πρώτος προορισμός» είναι το λεγόμενο ουδέτερο επιτόκιο, δηλ. αυτό που δεν στηρίζει αλλά ούτε συρρικνώνε­ι την οικονομία.

Η Φέντεραλ Ριζέρβ

Η προοπτική αυτή ώθησε αρχικά στα ύψη τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, για να επιστρέψου­ν όμως σε πτώση μετά τη νέα κίνηση της Βρετανίας. Σε πιο επιθετική απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί γραμμή και η Φέντεραλ Ριζέρβ, όπως δείχνει το τελευταίο poll του Reuters, με τους περισσότερ­ους οικονομολό­γους να περιμένουν νέα επιτοκιακή αύξηση 75 μονάδων βάσης τον Νοέμβριο, για να ακολουθήσε­ι τον Δεκέμβριο μια νέα των 50 μονάδων βάσης, κλείνοντας το έτος στο 4,25%4,50%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

 ?? ?? Απεριόριστ­ες αγορές μακροπρόθε­σμων ομολόγων ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας.
Απεριόριστ­ες αγορές μακροπρόθε­σμων ομολόγων ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece