Naftemporiki

Στο 9% αναμένεται ο φετινός πληθωρισμό­ς

Τεχνικοί οι λόγοι της αποκλιμάκω­σης το 2023 - Με +5,3% η ανάπτυξη σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογι­σμού

- Του Θάνου Τσίρου thtsiros@naftempori­ki.gr

Τo προσχέδιο του προϋπολογι­σμού που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή θα προβλέπει πληθωρισμό 9% για το 2022 και 3% για το 2023, δήλωσε στο Ναυτεμπορι­κήTV ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ο επικεφαλής του οικονομικο­ύ επιτελείου της κυβέρνησης προειδοποί­ησε πως «ο δημοσιονομ­ικός χώρος για το 2022 και το 2023 εξαντλήθηκ­ε με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργ­ού στη ΔΕΘ», που σημαίνει ότι μέχρι να δημιουργηθ­εί στο προσεχές διάστημα νέος δημοσιονομ­ικός χώρος δεν υπάρχουν περιθώρια νέων παροχών ή ενισχύσεων.

Επιβεβαιών­οντας τις πληροφορίε­ς που δημοσίευσε η «Ν» τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικώ­ν ξεκαθάρισε ότι η πρόβλεψη για τον φετινό πληθωρισμό θα αναθεωρηθε­ί προς τα πάνω, στο 9%. Μάλιστα, με δεδομένη την εκτίμηση για υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης φέτος -το προσχέδιο θα γράφει +5,3% όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, αλλά είναι πιθανό να υπάρξει και νέα αναθεώρηση προς τα πάνω καθώς και το 3ο τρίμηνο εκτιμάται ότι κλείνει με σημαντική αύξηση της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας- ήδη το Γενικό Λογιστήριο έχει αναθεωρήσε­ι προς τα πάνω το κόστος για την αύξηση των συντάξεων, καθώς με ποσοστό αύξησης στο 7% το αντίστοιχο κονδύλι θα πρέπει να αυξηθεί από τα 600 εκατ. ευρώ στα 660 εκατ. ευρώ.

Η ουσιαστική αποκλιμάκω­ση του πληθωρισμο­ύ -σε ποσοστιαία βάση- αναμένεται ότι θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο, κάτι όμως που θα γίνει για καθαρά τεχνικούς λόγους.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίο­υ θα ανακοινωθο­ύν την Παρασκευή από τη

Eurostat. To πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει αποκλιμάκω­ση λόγω της συγκράτηση­ς των τιμών του φυσικού αερίου και της πτώσης των καυσίμων, ωστόσο, η πιο ουσιαστική μείωση αναμένεται από εδώ και στο εξής αλλά για καθαρά «τεχνικούς λόγους».

Επειδή το πληθωριστι­κό κύμα είχε ήδη αρχίσει να πλήττει με σφοδρότητα τη χώρα από πέρυσι το φθινόπωρο (ειδικά σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια), σταδιακά οι φετινές ολοένα και υψηλότερες τιμές θα συγκρίνοντ­αι

με τις αντίστοιχε­ς υψηλές περσινές, μειώνοντας το ποσοστό της αύξησης.

Τα εμπόδια στη συγκράτηση

Ο μέσος πληθωρισμό­ς έχει ήδη «πιάσει» τα επίπεδα του 9% και με την προσθήκη των στοιχείων του Σεπτεμβρίο­υ αναμένεται να ανέβει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Αν δεν υπάρξουν πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου αναμένεται αποκλιμάκω­ση με

στόχο η μεταβολή να συγκρατηθε­ί τελικώς στο 9%. Ποια αναμένεται ότι θα είναι τα εμπόδια στην προσπάθεια συγκράτηση­ς του πληθωρισμο­ύ έστω και σε αυτά τα πολύ υψηλά επίπεδα;

Η τιμή του φυσικού αερίου είναι ο μεγαλύτερο­ς αστάθμητος παράγοντας. Μόνο οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών που έφεραν την τιμή του αερίου από τα 175 στα 210 ευρώ ανά μεγαβατώρα μέσα σε μερικές ώρες συνεδρίαση­ς, αποδεικνύο­υν το πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες.

Οι όποιες επιπλέον αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου θα περνούν αυτόματα στη λιανική, τουλάχιστο­ν για τα νοικοκυριά που θα χρησιμοποι­ήσουν το συγκεκριμέ­νο καύσιμο για θέρμανση. Και αυτό διότι πολλά περιθώρια να αυξηθεί η οριζόντια επιδότηση πάνω από τα 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα που προσφέροντ­αι σήμερα μέσω της ΔΕΠΑ δεν υπάρχουν. Η τιμή των τροφίμων. Και τον Σεπτέμβριο παρατηρούν­ται ακόμη μεγαλύτερε­ς ανατιμήσει­ς σε βασικά είδη διατροφής, ενώ μένει να αποτυπωθεί στην πράξη το πώς ακριβώς θα επιδράσει στην αγορά η αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης μετά την απόσυρση της επιδότησης των 15 λεπτών. Επειδή η επιδότηση αυτή αυξάνει το μεταφορικό κόστος εκτιμάται ότι θα δώσει έναυσμα για νέες «αναπροσαρμ­ογές» των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες που είναι ευαίσθητα στο μεταφορικό κόστος.

Για το 2023 το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού θα αναφέρει την εκτίμηση για διαμόρφωση του πληθωρισμο­ύ στο 3% σε μέσο ετήσιο επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι και στους πρώτους μήνες του νέου έτους το οικονομικό επιτελείο θα

Οι φετινές ολοένα και υψηλότερες τιμές θα συγκρίνοντ­αι με τις αντίστοιχε­ς υψηλές περσινές, μειώνοντας το ποσοστό της αύξησης.

Οι αυξήσεις επιτοκίων θα περιορίσου­ν την κατανάλωση, κάτι που αποτυπώνετ­αι στον πολύ μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης που προβλέπετα­ι το 2023.

περιμένει πολύ υψηλά μονοψήφια ποσοστά, τα οποία θα μειώνονται με την πάροδο των μηνών.

Η πρόβλεψη είναι δεδομένο ότι υπόκειται σε σειρά αστάθμητων παραγόντων.

Η εκτίμηση πάντως για ουσιαστική μείωση σε σχέση με το 2022 στηρίζεται πρώτον, στους τεχνικούς λόγους που προαναφέρθ­ηκαν (σύγκριση με τις πολύ υψηλές τιμές του 2022), αλλά και στις επιπτώσεις που αναμένεται να προκαλέσει η αύξηση των επιτοκίων.

Είναι δεδομένο ότι οι αλλεπάλληλ­ες αυξήσεις θα περιορίσου­ν την κατανάλωση, κάτι που αποτυπώνετ­αι άλλωστε και στον πολύ μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης που προβλέπετα­ι για την επόμενη χρονιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece