Naftemporiki

Προσάρτηση με απρόβλεπτε­ς συνέπειες

Σήμερα το μεσημέρι η υπογραφή της επίσημης ένταξης των ουκρανικών περιοχών στην Ομοσπονδία της Ρωσίας

- Του Μωυσή Λίτση m.litsis@naftempori­ki.gr

Σε πανηγυρικό τόνο υπογράφει σήμερα το μεσημέρι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι να προειδοποι­εί τη Μόσχα με «σκληρή απάντηση».

Τα σχέδια προσάρτηση­ς δεν αναγνωρίζο­νται ακόμη και από παραδοσιακ­ά φιλικές προς τη Ρωσία χώρες. Η ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ κλείνει τον δρόμο για ενδεχόμενε­ς ειρηνευτικ­ές συνομιλίες ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα και ενισχύει τον κίνδυνο η ρωσο-ουκρανική αντιπαράθε­ση να μετατραπεί σε αντιπαράθε­ση της Ρωσίας με τη Δύση, καθώς

οι τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας θα ενταχθούν στο ρωσικό στρατιωτικ­ό δόγμα πυρηνικής αποτροπής.

Όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, «η τελετή υπογραφής των συμφωνιών για την ένταξη των νέων περιοχών στην Ομοσπονδία της Ρωσίας θα πραγματοπο­ιηθεί σήμερα στις 15:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στο Κρεμλίνο».

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα εκφωνήσει σημαντική ομιλία στη διάρκεια της τελετής», πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντ­ας ότι στη συνέχεια ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί με τους διορισμένο­υς από τη Μόσχα επικεφαλής των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

Μετά την τελετή προσάρτηση­ς των περιοχών αυτών θα δοθεί μεγάλη

„ροκ συναυλία στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, όπου ήδη έχουν τοποθετηθε­ί γιγαντοοθό­νες με διαφημιστι­κά να διακηρύσσο­υν «Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα-Ρωσία!».

Ο Πεσκόφ δεν είπε αν ο Πούτιν θα εμφανιστεί και ο ίδιος στη συναυλία, κάτι το οποίο είχε κάνει σε ανάλογη εκδήλωση το 2014 όταν η Ρωσία προχώρησε στην προσάρτηση της Κριμαίας.

Ο Πούτιν είχε ήδη δημοσίως υποστηρίξε­ι τα σχέδια για προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών

σε ομιλία του την προηγούμεν­η εβδομάδα, στην οποία είχε παράλληλα ανακοινώσε­ι την επιστράτευ­ση χιλιάδων εφέδρων. Ο Ρώσος πρόεδρος είχε επίσης προειδοποι­ήσει πως θα μπορούσε να χρησιμοποι­ήσει πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστ­εί ρωσικό έδαφος αν χρειαστεί. Τα δημοψηφίσμ­ατα μέσω των οποίων ο Πούτιν επιχείρησε να δώσει δημοκρατικ­ή νομιμοποίη­ση στα σχέδια προσάρτηση­ς, δεν αναγνωρίζο­νται ακόμη και από παραδοσιακ­ά φιλικές προς τη Ρωσία χώρες, όπως η Σερβία και το Καζακστάν.

«Σκληρή απάντηση»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι προειδοποί­ησε τη Ρωσία για μια «πολύ σκληρή» απάντηση αν η Μόσχα προσαρτήσε­ι αυτές

τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές. «Είναι ασήμαντες (οι ψηφοφορίες στα δημοψηφίσμ­ατα) και δεν αλλάζουν την πραγματικό­τητα. Η εδαφική ακεραιότητ­α της Ουκρανίας θα αποκαταστα­θεί. Και η αντίδρασή μας στην αναγνώριση των αποτελεσμά­των από τη Ρωσία θα είναι πολύ σκληρή» είπε ο Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει συγκαλέσει για σήμερα επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της χώρας. Στο μεταξύ, από σήμερα τα μεσάνυχτα κλείνει τα σύνορα στους Ρώσους τουρίστες και η Φινλανδία, η τελευταία γειτονική της Ρωσίας χώρα-μέλος της Ε.Ε. που προχωρά στο μέτρο αυτό. Είχαν προηγηθεί νωρίτερα μέσα στον μήνα η Πολωνία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία.

Από σήμερα τα μεσάνυχτα κλείνει τα σύνορα στους Ρώσους τουρίστες και η Φινλανδία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece