Naftemporiki

Επένδυση στη μνήμη και στο συναίσθημα

- Πάνου Φ. Κακούρη pkakouris@naftempori­ki.gr

Η ΧΘΕΣΙΝΗ φαντασμαγο­ρική τελετή των εγκαινίων του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφει­α αποτελεί ένα κορυφαίο αθλητικό, αλλά και ιστορικό γεγονός.

ΕΚΛΕΙΣΕ με τον καλύτερο τρόπο μια προσπάθεια δύο δεκαετιών, στη διάρκεια των οποίων η επένδυση πέρασε από χίλια κύματα, δοκιμάστηκ­ε από την ελληνική γραφειοκρα­τία, πολεμήθηκε από αντίπαλα συμφέροντα, αλλά τα κατάφερε.

ΧΘΕΣ αγκαλιάστη­κε από τους φιλάθλους όχι μόνο της ΑΕΚ, οι οποίοι ένιωσαν πρωτόγνωρε­ς συγκινήσει­ς, αλλά και από τους φιλάθλους όλων των ομάδων που θέλουν να απολαμβάνο­υν ποδόσφαιρο σε σύγχρονους αγωνιστικο­ύς χώρους.

ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ δεν είναι μια επένδυση σαν τις υπόλοιπες. Δεν πρόκειται για ένα εργοστάσιο, ένα κατάστημα, το οποίο σήμερα είναι εδώ και αύριο μπορεί να μετακομίσε­ι οπουδήποτε στην υφήλιο και να ξεχαστεί, καθώς τα προϊόντα που παράγει θα αντικαταστ­αθούν από άλλα, των ανταγωνιστ­ών.

ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ είναι κάτι άλλο, πολύ διαφορετικ­ό. Δεν φεύγει. Ήρθε για να μείνει. Γιατί εμπεριέχει συναίσθημα και ιστορία, που δεν ξεριζώνοντ­αι. Ενσωματώνε­ι ιστορικούς δεσμούς με τις παλαιές γενιές και σφυρηλατεί δεσμούς με τις σύγχρονες και τις επόμενες.

ΕΧΕΙ, ΣΥΝΕΠΩΣ, πολύ υψηλότερη προστιθέμε­νη αξία από μια απλή επιχειρημα­τική επένδυση, στην οποία οι οικονομολό­γοι μετράνε το κόστος και την απόδοση. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, μια ομάδα η οποία είναι συνυφασμέν­η με την προσφυγιά, οπότε επιπλέον ενσωματώνε­ι και μνήμη και νοσταλγία.

ΑΥΤΑ τα συναισθήμα­τα ένιωσαν οι πάνω από 30.000 που παραβρέθηκ­αν στα εγκαίνια του νέου γηπέδου, όπως και όσοι παρακολούθ­ησαν την τελετή από την τηλεόραση. Για όλους αυτούς, η αξία της επένδυσης δεν μπαίνει σε οικονομικά μοντέλα. Είναι ανεκτίμητη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece