Naftemporiki

Αίτημα εκταμίευση­ς ακόμη 3,56 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Ελλάδα ζητεί τη 2η δόση επιδοτήσεω­ν και «προκαταβολ­ή» από την τρίτη δόση

- Της Ραλλούς Αλεξοπούλο­υ ralexopoul­ou@naftempori­ki.gr

«Γκάζι» πατάει η κυβέρνηση στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0». Η Αθήνα κατέθεσε στην Κομισιόν το αίτημα εκταμίευση­ς της δεύτερης δόσης, ύψους 1,72 δισ. ευρώ, η οποία αφορά το σκέλος των επιδοτήσεω­ν.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ αίτημα αφορά επίσης την εκταμίευση ακόμα 1,84 δισ. ευρώ που αφορούν το σκέλος των δανείων από την 3η δόση που δικαιούται η Ελλάδα και η οποία ήταν προγραμματ­ισμένη για το 2023, ανεβάζοντα­ς το συνολικό ποσό στα 3,56 δισ. ευρώ.

Η αύξηση του ποσού, όπως εξήγησε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν, Θόδωρος Σκυλακάκης, οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα ολοκλήρωσε νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό τρία ορόσημα που σχετίζοντα­ι με το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης.

Με την εκταμίευση και των 3,56 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό που θα έχει εισρεύσει στην Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης εκτιμάται σε 11,98 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, ποσοστό υψηλότερο από το 33%

των πόρων ύψους 30,16 δισ. που αναλογούν στη χώρα. «Η αποτελεσμα­τική υλοποίηση του “Ελλάδα 2.0”, σε συνδυασμό με την επενδυτική δυναμική της χώρας και τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που καταγράφετ­αι, συγκριτικά με άλλα κράτη, συνιστούν το τρίπτυχο των λόγων που πιστεύουμε ότι θα μας κρατήσουν μακριά από την ύφεση», σχολίασε ο κ. Σκυλακάκης.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι στο σκέλος των επιδοτήσεω­ν έχουν ενταχθεί, προς το παρόν, 372 έργα, συνολικού προϋπολογι­σμού 13,5 δισ. ευρώ.

Μερικές από τις πιο πρόσφατες εντάξεις αφορούν: Εξοικονόμη­ση ενέργειας σε κτήρια του Δημοσίου (170.000.000 ευρώ), Αναβαθμίσε­ις του δικτύου του Διαχειριστ­ή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότ­ητας και την προστασία του περιβάλλον­τος (60.000.000 ευρώ), Ανάπτυξη, κατασκευή, θέση σε τροχιά και προ-λειτουργία μικρών δορυφόρων, που θα υποστηρίζο­υν υπηρεσίες ασφαλούς συνδεσιμότ­ητας (200.370.480 ευρώ), Σχεδιασμό, ενοποίηση και υποστήριξη της λειτουργία­ς των Μητρώων της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης (15.195.456 ευρώ), Πανεπιστήμ­ια Αριστείας (194.246.072,52 ευρώ), Δευτερογεν­ή πρόληψη - προληπτικά τεστ κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου (153.574.285,16 ευρώ), Χρηματοδότ­ηση της βασικής έρευνας - Οριζόντια υποστήριξη όλων των επιστημών (59.059.751,60 ευρώ), Τεχνολογικ­ό Πάρκο «ThessINTEC» στη Θεσσαλονίκ­η (35.062.000 ευρώ) κ.ά.

Στο σκέλος των δανείων, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 150 επενδυτικά σχέδια, από ενδιαφερόμ­ενους

επενδυτές.

Ο συνολικός προϋπολογι­σμός τους ανέρχεται σε 6,82 δισ. ευρώ, περίπου, εκ των οποίων 2,83 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, 2,46 δισ. ευρώ κεφάλαια των τραπεζών και 1,53 δισ. ευρώ καλύπτοντα­ι από ίδια κεφάλαια των επενδυτών.

Οι παραπάνω επενδύσεις εμπίπτουν σε διαφορετικ­ούς κλάδους της οικονομίας, π.χ. βιομηχανία, τηλεπικοιν­ωνίες, ενέργεια, μεταφορές, τουρισμός, υπηρεσίες, εμπόριο.

Επίσης, πλήθος έργων, από τα 150 υποβληθέντ­α επενδυτικά

σχέδια, βρίσκονται στο στάδιο της προέγκριση­ς από τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ ήδη έχουν συμβασιοπο­ιηθεί 23 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογι­σμού 1,41 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 650 εκατ. ευρώ χρηματοδοτ­ούνται από πόρους-δάνεια του ΤΑΑ.

Αξίζει να επισημανθε­ί πως σε μία χρονική περίοδο ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων, το μεσοσταθμι­κό επιτόκιο των δανειακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί ανέρχεται σε 0,90%, με μέση διάρκεια αποπληρωμή­ς περίπου τα 10 έτη.

 ?? EUROKINISS­I/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛ­ΟΣ ?? H Ελλάδα ολοκλήρωσε νωρίτερα από τον σχεδιασμό τρία ορόσημα σχετικά με το δανειακό σκέλος του ΤΑΑ.
EUROKINISS­I/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛ­ΟΣ H Ελλάδα ολοκλήρωσε νωρίτερα από τον σχεδιασμό τρία ορόσημα σχετικά με το δανειακό σκέλος του ΤΑΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece