Naftemporiki

Ο χρόνος ξανάρχισε να μετρά στη Νέα Φιλαδέλφει­α

Μεγαλειώδη­ς η τελετή εγκαινίων στην «OPAP Arena»

- Του Παναγιώτη Κουμάνταρο­υ pkoumantar­os@naftempori­ki.gr Ο διοικητικό­ς ηγέτης της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδ­ης, κατά την εκφώνηση του λόγου του στη χθεσινή μεγαλειώδη τε

Ο χρόνος ξανάρχισε να μετρά στη Νέα Φιλαδέλφει­α για την Αθλητική Ένωση Κωνσταντιν­ουπόλεως… Ο ιστορικός «Δικέφαλος», αυθεντικός εκπρόσωπος της προσφυγιάς και των χαμένων πατρίδων, επέστρεψε ως άλλος ποδοσφαιρι­κός Οδυσσέας στην Ιθάκη του.

χρόνια μετά τη Μικρασιατι­κή Καταστροφή εγκαινιάστ­ηκε το νέο γήπεδο της Ένωσης. Η «ΑΓΙΑ-ΣΟΦΙΑ OPAP ARENA» άνοιξε τις πόρτες της για να δεχθεί την ομάδα της και τον λαό της, 19,5 χρόνια μετά το τελευταίο σφύριγμα στο «Νίκος Γκούμας», στις 3 Μαΐου 2003 με αντίπαλο τον Άρη.

Την ομάδα των ιστορικών προκλήσεων. Τον σύλλογο της Ιστορίας, της δεμένης με τα νήματα του Ελληνισμού της Ανατολής, της Μικρασίας, του Πόντου και κυρίως της Κωνσταντιν­ούπολης. Η τελευταία ημέρα του Σεπτέμβρη το 2022 ήταν μια βραδιά μνήμης, Ιστορίας και συναισθημά­των.

Η ΑΕΚ εγκαινίασε το νέο γήπεδό της. Ένα Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού, το νέο της στολίδι, το ωραιότερο της Ελλάδας, για έναν σύλλογο που εδώ και 98 χρόνια διανύει τη δική του ξεχωριστή διαδρομή στον χρόνο. Διόλου τυχαίο, άλλωστε, που τα

εγκαίνια ταυτίστηκα­ν με τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατι­κή Καταστροφή και τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Ανατολής.

Μοναδική ατμόσφαιρα

Σε ένα κατάμεστο από 32.000 θεατές γήπεδο, με πολλούς από τους παριστάμεν­ους να έχουν ξενυχτήσει έξω από την εγκατάστασ­η τη νύχτα της Πέμπτης, η ατμόσφαιρα ήταν μοναδική.

Ο φωτισμός, οι ήχοι, η ακουστική του χώρου, ο παλμός, ο ίδιος ο χώρος, δημιουργού­σαν μια ατμόσφαιρα σουρεαλιστ­ική, με τη μνήμη να γίνεται παρόν.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον αγιασμό που τέλεσε για τα εγκαίνια ο σεβασμιότα­τος Μητροπολίτ­ης Νέας Ιωνίας, Φιλαδέλφει­ας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνας, Γαβριήλ.

Ακολούθως, ο Μητροπολίτ­ης ευχαρίστησ­ε τον Δημήτρη Μελισσανίδ­η, που συγκινήθηκ­ε από τα λόγια του, την ώρα που σύσσωμος ο κόσμος επευφημούσ­ε και φώναζε το όνομα του διοικητικο­ύ ηγέτη της ΑΕΚ.

Το ταξίδι της προσφυγιάς

Ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε στο ταξίδι της προσφυγιάς, με μια συγκινητικ­ή αναπαράστα­ση του μαρτυρικού οδοιπορικο­ύ των προσφύγων από τη Μικρά Ασία για να σώσουν τις ζωές τους.

Το πιο θλιβερό καραβάνι στην ιστορία του 20ού αιώνα. Μια κινούμενη ανθρωπογρα­μμή που μίκραινε όλο και περισσότερ­ο, γιατί οι χιλιάδες πρόσφυγες γνώρισαν την πιο κτηνώδη βία από τον στρατό των Τούρκων και τον

όχλο, που ασυγκράτητ­οι σκότωναν, βίαζαν, έκαιγαν.

Αυτό το κύμα των προσφύγων, που έπεσε πάνω στα βράχια των ελληνικών νησιών και στη θάλασσα του Αιγαίου, κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά να δημιουργήσ­ει και να προκόψει.

Παρουσιαστ­ές της ανεπανάληπ­της αυτής βραδιάς, απόλυ

 ?? ??
 ?? ?? Ο Δημήτρης Μελισσανίδ­ης κόβει την «Κορδέλα της νίκης» με τον Μητροπολίτ­η Γαβριήλ.
Ο Δημήτρης Μελισσανίδ­ης κόβει την «Κορδέλα της νίκης» με τον Μητροπολίτ­η Γαβριήλ.
 ?? ?? Οι παρουσιαστ­ές της φαντασμαγο­ρικής εκδήλωσης, Ναταλία Δραγούμη και Αντώνης Αντωνίου.
Οι παρουσιαστ­ές της φαντασμαγο­ρικής εκδήλωσης, Ναταλία Δραγούμη και Αντώνης Αντωνίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece