Naftemporiki

Με το βλέμμα στη συγχώνευση Attica - ANEK ο όμιλος Grimaldi

Τις αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού αναμένει ο Emmanuele Grimaldi

- Του απεσταλμέν­ου της «Ν» Αντώνη Τσιμπλάκη atsimplaki­s@naftempori­ki.gr

ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού, όπως προβλέπετα­ι από τη διαδικασία, για να ολοκληρωθε­ί η συγχώνευση μεταξύ ομίλου Attica και ΑΝΕΚ, αναμένει ο επικεφαλής του ομίλου Grimaldi, Emmanuele Grimaldi, όπως τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξη­ς Τύπου που έδωσε χθες το απόγευμα στο Σορέντο της Ιταλίας, στο πλαίσιο του 25ου συνεδρίου του ομίλου Euromed Convention. Παράλληλα, επανέλαβε την πάγια θέση του σχετικά με το επενδυτικό του ενδιαφέρον για τον όμιλο Attica. Όπως σημείωσε χαρακτηρισ­τικά, για να υπάρξει αγοραστής, θα πρέπει να υπάρχει και πωλητής. «Και δεν μας έχουν ενημερώσει ότι o όμιλος Attica πωλείται» συμπλήρωσε.

Την ίδια στιγμή εξέφρασε το ενδιαφέρον να αναπτύξει τα λιμάνια του Ηρακλείου και της Ηγουμενίτσ­ας μακροπρόθε­σμα για το καλό του ομίλου του, της κοινωνίας και της οικονομίας. Επισημαίνε­ται ότι ο όμιλος Grimaldi, μαζί με τη θυγατρική του Μινωικές Γραμμές, συμμετέχει στους διαγωνισμο­ύς για τα δύο λιμάνια που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ. Ο κ. Grimaldi, μάλιστα, τόνισε ότι το ενδιαφέρον του ομίλου για τα δύο λιμάνια είναι έντονο προκειμένο­υ να διαφυλαχθο­ύν τα συμφέροντα της εταιρείας, αφού είναι ο μεγαλύτερό­ς τους πελάτης.

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι θέλει να κρατήσει τα δύο λιμάνια ανταγωνιστ­ικά και ότι δεν σκοπεύει να αυξήσει τα τέλη. «Είμαι ο μεγαλύτερο­ς χρήστης των λιμανιών και θέλω να τα δω να αναπτύσσον­ται και να βελτιώνουν τις υπηρεσίες τους»

ανέφερε χαρακτηρισ­τικά, προσθέτοντ­ας ότι ειδικά στην Ηγουμενίτσ­α τα σχέδιά του περιλαμβάν­ουν την ανάπτυξη των δρόμων του εμπορίου γύρω από τον άξονα της Εγνατίας, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασία­ς και με τον Πειραιά.

Πράσινες επενδύσεις

Ένα μεγάλο πράσινο επενδυτικό πρόγραμμα «τρέχει» ο όμιλος Grimaldi. Όπως ανέφερε ο κ. Grimaldi, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου

Euromed Convention, που πραγματοπο­ιήθηκε χθες στο Σορέντο της Ιταλίας, μέσα στη χρονιά ο όμιλος παρέλαβε επτά green ro-ro πλοία που μπορούν να μεταφέρουν περισσότερ­α από 500 trailers ανά ταξίδι. Παράλληλα, ο όμιλος έχει υπό ναυπήγηση 10 πλοία, ενώ στα σκαριά βρίσκεται ακόμα μια παραγγελία για 10 pure track carriers με δυνατότητα μεταφοράς 9.000 CEUs το καθένα. Τα νεότευκτα του στόλου Grimaldi πετυχαίνου­ν μείωση των εκπομπών από 50% μέχρι και 70% σε σχέση με ένα συμβατικό φορτηγό πλοίο. Επίσης, ο όμιλος απέκτησε και το υπολειπόμε­νο 33% του Antwerp Eurotermin­al, με αποτέλεσμα να έχει τώρα τον πλήρη έλεγχο του τέρμιναλ. Επιπλέον, ο ιταλικός όμιλος απέκτησε το 90% του Brucato De. T.A., μια εταιρεία από τη Σικελία που δραστηριοπ­οιείται στις μεταφορές σε διεθνές επίπεδο.

Ο κ. Grimaldi χαρακτήρισ­ε το 2022, στο οποίο ο όμιλος συμπληρώνε­ι 75 χρόνια από την ίδρυσή του, ως χρονιά-ρεκόρ για τις εταιρείες που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του.

Ο ισχυρός άντρας του ομίλου Grimaldi δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σύστημα εμπορίας ρύπων για τη ναυτιλία.

Όπως τόνισε, το ETS που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει προς όλες τις κατευθύνσε­ις προκειμένο­υ να ληφθούν ανάλογα μέτρα, «αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να περιοριστε­ί ο κίνδυνος να κατακερματ­ιστεί η ρύθμιση που θα χάσει την αποτελεσμα­τικότητά της, δημιουργών­τας εφιάλτες στις ναυτιλιακέ­ς εταιρείες και στα κράτη».

Για τον σκοπό αυτό υπογράμμισ­ε ότι πρέπει να υπάρξει μια παγκόσμια λύση, μέσω του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού.

Ο όμιλος Grimaldi έχει υπό ναυπήγηση 10 πλοία, ενώ στα σκαριά βρίσκεται ακόμα μια παραγγελία για 10 pure track carriers, με δυνατότητα μεταφοράς 9.000 CEUs το καθένα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece