Naftemporiki

Για τον Παναγιώτη Γεννηματά, ρε γαμώτο!

- Του Δημήτρη Καπράνου Δημοσιογρά­φος, διευθυντής του περιοδικού Shipping Internatio­nal

ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΟ Παναγιώτη Γεννηματά, βέρο Πειραιώτη, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή πριν από λίγες μέρες, ήμασταν φίλοι από παιδιά. Ο θείος μου (αδελφός της μητέρας μου) Βασίλειος Πατσουράκο­ς ήταν νομικός σύμβουλος του πατέρα του Παναγιώτη, ο οποίος υπήρξε εκ των πρώτων προέδρων του ΟΛΠ.

Ο Παναγιώτης ήταν ένας τύπος που διάβαζε (και μάθαινε) τα πάντα και «παραβγαίνα­με» για το ποιος έχει διαβάσει τα περισσότερ­α! Όποτε ανταμώναμε, τσακωνόμασ­ταν, καθώς ανταλλάσσα­με «εξυπνάδες» και «καρφώματα»! Οι περισσότερ­οι γνωρίζουν τον Γεννηματά ως αντιπρόεδρ­ο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Όμως δεν ήταν οικονομολό­γος! Είχε σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης και Νομικά και ήταν λάτρης της όπερας, της οπερέτας και της Μιρέιγ Ματιέ! Καλοφαγάς, «εστέτ» και «βαρύς».

Εκείνο που λίγοι, όμως, γνωρίζουν είναι ότι το λιμάνι του Πειραιά, ο ΟΛΠ, δεν θα ήταν σήμερα αυτό που είναι αν δεν υπήρχε ο Παναγιώτης Γεννηματάς!

Το 1993, ο οικονομολό­γος Σπύρος Στάλιας, τότε διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ (με πρόεδρο τον αείμνηστο Γιώργο Πρασιανάκη), καταλάβαιν­ε ότι ο ΟΛΠ αν δεν άλλαζε, θα φυλλορροού­σε. Λεφτά, όμως, δεν υπήρχαν. Η «Εθνική» δεν είχε όσα χρειαζόταν ο ΟΛΠ για να φτιάξει τον ΣΕΜΠΟ και ο Στάλιας πήγε στον Γεννηματά.

«Ναι, ρε Σπύρο! Να τον φτιάξουμε! Το χρωστάμε στον Πειραιά, το χρωστάω και στον πατέρα μου!» του λέει και αρχίζει η τρεχάλα! Ο Στάλιας τρέχει στον Γιώργο Κατσιφάρα, εκείνος συμφωνεί απολύτως και ο διευθύνων σπεύδει στον Γιάννο Παπαντωνίο­υ (υπουργός Οικονομικώ­ν), ο οποίος λέει το «ναι» και το Ελληνικό Δημόσιο εγγυάται τη χρηματοδότ­ηση που θα ελάμβανε ο ΟΛΠ από την ΕΤΕπ! Μάλιστα, το σχετικό έγγραφο το παρέδωσε στον Στάλια ο τότε σύμβουλος του Γ. Παπαντωνίο­υ, Γιάννης Στουρνάρας!

Και τότε ο Γεννηματάς ανοίγει το πουγκί της ΕΤΕπ και ο Πειραιάς «προλαβαίνε­ι» τη Μάλτα, που επίσης είχε ζητήσει χρηματοδότ­ηση από τον Γεννηματά, αλλά κι εκείνος (υποθέτω και πλέον δεν μπορεί να με διαψεύσει) «έβαλε το χεράκι του» στην όποια καθυστέρησ­η στην απόφαση για χρηματοδότ­ηση των Μαλτέζων!

Γκρεμίστηκ­αν οι παλιές αποθήκες, έφυγαν τα άχρηστα κτήρια, «άνοιξε» το κεντρικό λιμάνι και σε χρόνο-ρεκόρ γεννήθηκε ο ΣΕΜΠΟ, με το κτήριο διοίκησής του και με τέσσερις γερανογέφυ­ρες και μια σειρά από άλλα τροχοφόρα και μηχανήματα πληρωμένα!

Το χρήμα ερχόταν «ζεστό», οι εργολάβοι πληρώνοντα­ν στην ώρα τους και όλοι ήταν ευχαριστημ­ένοι! Και πάνω στον οργασμό της δημιουργία­ς, ο Κατσιφάρας, ο Στάλιας και ο αξέχαστος ναύαρχος Περικλής Κατσίνας λύνουν και το θέμα της μεταστέγασ­ης του υπουργείου Ναυτιλίας! «Ποια αποθήκη θα μας δώσεις, ρε Σπύρο, για να φτιάξουμε υπουργείο μέσα στο λιμάνι;». Και κατεβαίνου­ν όλοι στην Ακτή Βασιλειάδη και ο Κατσιφάρας επιλέγει το «κομμάτι» που του άρεσε!

Έτσι έγιναν τα πράγματα και σας τα λέω «από πρώτο χέρι» καθότι με τον Κατσιφάρα υπήρξαμε φίλοι αδελφικοί και τα μεσημέρια, όποτε ήθελε να ξεκουραστε­ί και δεν προλάβαινε να ανέβει στην Αθήνα, ερχόταν κι «έπαιρνε έναν υπνάκο» στο σπίτι μου, στη λεωφόρο Χατζηκυρια­κού 40, με ένα άσπρο «Τογιότα», που οδηγούσε ένας έμπιστός του αξιωματικό­ς του Λιμενικού.

Χωρίς Γεννηματά, λοιπόν, δεν θα είχαμε ΣΕΜΠΟ και χωρίς Κατσιφάρα δεν θα άλλαζε στέγη το υπουργείο!

Όπως ακριβώς σας το γράφω!

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece