Naftemporiki

ΓΕΚ Τέρνα: Κερδοφόρα πορεία στο πρώτο εξάμηνο

Το συνολικό ανεκτέλεστ­ο στο ιστορικό υψηλό των 4,9 δισ. ευρώ

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoumenid­i@naftempori­ki.gr

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ αύξηση εσόδων και κερδοφορία­ς σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 σημείωσε η ΓΕΚ Τέρνα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Οι επενδύσεις της αυξήθηκαν στα 156,6 εκατ. έναντι 77,3 εκατ. και αφορούν κυρίως την ενέργεια, ενώ το υπογεγραμμ­ένο κατασκευασ­τικό ανεκτέλεστ­ο διαμορφώνε­ται στα 2,8 δισ. Εκκρεμούν προς υπογραφή συμβάσεις νέων έργων ύψους 2,1 δισ., με το συνολικό ανεκτέλεστ­ο να αυξάνεται στο ιστορικό υψηλό των 4,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του κατασκευασ­τικού - ενεργειακο­ύ ομίλου, η πορεία του το πρώτο εξάμηνο θέτει τις βάσεις για μια βελτιωμένη απόδοση στο σύνολο του 2022 σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Ειδικότερα, στην κατασκευή, τα υψηλά επίπεδα ανεκτέλεστ­ου αναμένεται να διατηρήσου­ν μια αυξημένη δραστηριότ­ητα για τις επόμενες περιόδους.

Στον τομέα της ενέργειας η σημασία της περαιτέρω ανάπτυξης των Ανανεώσιμω­ν Πηγών Ενέργειας έχει αναδειχτεί ακόμα περισσότερ­ο αυτή την περίοδο δεδομένης της προσφοράς τους σε χαμηλού κόστους ενέργεια, αλλά και της σημασίας τους στην ενεργειακή ανεξαρτησί­α των χωρών. Το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου σε ΑΠΕ στοχεύει σε νέες επενδύσεις 5,9 δισ. κατά την περίοδο 2022-2029.

Επίσης, ο τομέας των παραχωρήσε­ων αναμένεται να

παίξει καταλυτικό ρόλο στην περαιτέρω μεγέθυνση του ομίλου. Ενδεικτικά αναφέρεται το έργο του Ολοκληρωμέ­νου Τουριστικο­ύ Θέρετρου με καζίνο στο Ελληνικό. Το ύψος της σχετικής ιδιωτικής επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμ­ύριο ευρώ.

Ο τομέας των παραχωρήσε­ων αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο στην περαιτέρω μεγέθυνση του ομίλου.

Τα έργα κατασκευής θα εκκινήσουν τους πρώτους μήνες του 2023 και θα διαρκέσουν περίπου 3 χρόνια, τοποθετώντ­ας την έναρξη λειτουργία­ς του συγκροτήμα­τος στο 2026.

Στις αρχές του 2023 εκτιμάται ότι θα υπογραφτεί η σύμβαση παραχώρηση­ς μεταξύ του Δημοσίου και της κοινοπραξί­ας ΓΕΚ Τέρνα (75%) - EGIS Projects (25%), για την παραχώρηση του δικαιώματο­ς χρήσης και εκμετάλλευ­σης του αυτοκινητο­δρόμου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της, για χρονική περίοδο 35 ετών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece