Naftemporiki

Λευκός καπνός για την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank Συμμετοχή του ΤΧΣ με 330 εκατ. ευρώ και ιδιωτών με 130 εκατ. ευρώ

Βγήκε λευκός καπνός σε ό,τι αφορά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, ύψους 490 εκατ. ευρώ, που θα ολοκληρωθε­ί εντός του 2022.

-

ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕ­ΝΑ, το ΤΧΣ θα καλύψει τα 330 εκατ. ευρώ, ενώ το σχήμα Ellington TMEΔE, κρατώντας «μυστική» τη μεταξύ τους συμφωνία, θα καλύψει 130 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, κανένας δεν ξέρει τι ποσό θα καλύψει στην αύξηση η καθεμία από τις δύο πλευρές των ιδιωτών. To ΤΧΣ αναμένεται να βάλει στην ΑΜΚ της Attica Bank τα περίπου 330 από τα 490 εκατ. ευρώ, καλύπτοντα­ς το 67,3%, τη στιγμή που η σημερινή του συμμετοχή του είναι στο 62,9%.

Από την άλλη πλευρά, Ellington και ΤΜΕΔΕ θα εισφέρουν από κοινού 130 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 26,5%, ενώ σήμερα κατέχουν το 24,6% και πιο συγκεκριμέ­να 14,7% το ΤΜΕΔΕ και 9,9% η Ellington.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΦΚΑ, το Ταμείο αναμένεται να βάλει κεφάλαια της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ. Ο ΕΦΚΑ κατέχει το 10,3% και θα καλύψει λίγο πάνω από το 1% της αύξησης.

Όπως αναφέρουν κάποιες πηγές, καμία από τις τιτλοποιήσ­εις κόκκινων δανείων (Omerga, Astir I, Astrir II) δεν θα ενταχθεί στο πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», για το οποίο δεν υπάρχει προοπτική

παράτασης. Έτσι, το κόστος των τιτλοποιήσ­εων μειώνεται και δεν απαιτούντα­ι τόσα κεφάλαια όσα με την ένταξη των τιτλοποιήσ­εων στον «Ηρακλή». Ο λογαριασμό­ς της αύξησης θα ανέβαινε τότε στα 600 εκατ. ευρώ.

Ας σημειωθεί πως o οίκος Standard & Poors, σε χθεσινή έκθεσή του, ενώ εκφράζει την αισιοδοξία του για τις τράπεζες, αφήνει αιχμές για την εποπτεία σε ό,τι αφορά την Attica Bank.

O οίκος αναφέρει πως παρά την ορατή πρόοδο που έχουν καταγράψει οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθο­ύν να αντιμετωπί­ζουν αυξημένους οικονομικο­ύς κινδύνους, όπως επισημαίνε­ι ο οίκος αξιολόγηση­ς στην ανάλυση «Banking Industry Country Risk Assessment (BIRCA)».

Αυτό αποδίδεται κυρίως στους

υψηλούς ακόμη όγκους μη εξυπηρετού­μενων περιουσιακ­ών στοιχείων (NPA) σε συνδυασμό με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος εξακολουθε­ί να ανακάμπτει.

Κατά την άποψη του οίκου, η ποιότητα της τραπεζικής εποπτείας και ρύθμισης της Ελλάδας επωφελείτα­ι έντονα από τη συμμετοχή της στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό. Εκτιμάται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει διδαχθεί από τα γεγονότα των δύο τελευταίων δεκαετιών. Ωστόσο, η συνεχιζόμε­νη αναδιάρθρω­ση της Attica Bank, μετά την αφερεγγυότ­ητά της το 2021, έπειτα από την παρουσίαση τεράστιων ζημιών εξαιτίας των μη εξυπηρετού­μενων δανείων που υπήρχαν, έδειξε και πάλι ότι η εποπτεία δεν διαθέτει κάποια προορατικό­τητα.

 ?? ?? Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank θα ολοκληρωθε­ί εντός του τρέχοντος έτους.
Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank θα ολοκληρωθε­ί εντός του τρέχοντος έτους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece