Naftemporiki

Ο χειμώνας του μεγάλου θυμού για την Ευρώπη

Ορατός ο κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης σε πολλές χώρες

- Του Μιχάλη Ψύλου psilosm@naftempori­ki.gr

Την πρώτη μεγάλη αντικυβερν­ητική διαδήλωση αντιμετώπι­σε μετά την επανεκλογή του ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Κάπου 250.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε 200 πόλεις της Γαλλίας την Πέμπτη διαμαρτυρό­μενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδό­τησης.

Η ΓΑΛΛΙΚΗ κυβέρνηση φιλοδοξεί να αυξάνει την ηλικία συνταξιοδό­τησης από τα 62 χρόνια στα 65, ως το 2031- ανεβάζοντα­ς μέχρι τότε σταδιακά το όριο κατά τέσσερις μήνες, κάθε χρόνο. «Είναι η αρχή μιας κοινωνικής μάχης», δήλωσαν οι οργανωτές της κινητοποίη­σης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν είχε καταστήσει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδό­τησης ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία της προεκλογικ­ής του εκστρατεία­ς, υποστηρίζο­ντας ότι το σημερινό ασφαλιστικ­ό σύστημα είναι μη βιώσιμο και πολύ δαπανηρό. Ο Μακρόν δεν διαθέτει πάντως την πλειοψηφία στη Βουλή για να περάσει το ασφαλιστικ­ό νομοσχέδιο. Δεν αποκλείετα­ι μάλιστα να αναγκαστεί να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ελπίζοντας να εξασφαλίσε­ι έναν καλύτερο συσχετισμό δυνάμεων.

Όχι μόνο στη Γαλλία, όπου οι κοινωνικές διαμαρτυρί­ες αποτελούν μέρος της εθνικής συνείδησης, αλλά σε όλη την Ευρώπη τα πράγματα είναι πιθανό να γίνουν ακόμη πιο άβολα για τις περισσότερ­ες κυβερνήσει­ς, καθώς βιώνουν τον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης.

Αντιμέτωπε­ς με τη μεγάλη αύξηση του κόστους ζωής, και ιδίως των τιμών της ενέργειας, πολλές συνδικαλισ­τικές οργανώσεις έχουν ξεκινήσει απεργίες και διαδηλώσει­ς σχεδόν παντού στην Ευρώπη, από την αρχή της σχολικής

Βαρόμετρο για την επερχόμενη κοινωνική κρίση είναι ο πληθωρισμό­ς στη ζώνη του ευρώ, που για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες έφτασε σε διψήφια ποσοστά.

χρονιάς. Κάπου 80.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στο Βέλγιο, 70.000 στην Τσεχία στις αρχές Σεπτεμβρίο­υ, μερικές χιλιάδες άνθρωποι στη Λειψία και στο Βερολίνο στη Γερμανία. Το γερμανικό συνδικάτο IG Metall έχει επίσης καλέσει σε απεργίες τον Οκτώβριο με στόχο αυξήσεις στους μισθούς κατά 8%. Μεγάλες απεργίες συγκλόνισα­ν το προηγούμεν­ο διάστημα και το Ηνωμένο Βασίλειο με αίτημα αυξήσεις στους μισθούς. Τα βρετανικά συνδικάτα κήρυξαν μάλιστα εκεχειρία τον Σεπτέμβριο λόγω του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ, αλλά τώρα αναμένοντα­ι νέες κινητοποιή­σεις. Οι περισσότερ­οι πολιτικοί στην Ευρώπη αναμένουν πλέον έναν «χειμώνα μεγάλου θυμού», καθώς ο πρωτοφανής πληθωρισμό­ς και το τεράστιο ενεργειακό κόστος κατατρώγου­ν τα εισοδήματα και απειλούν πολλές επιχειρήσε­ις με διακοπές στη λειτουργία τους, ακόμη και με λουκέτο! Ειδικά στην ανατολική Γερμανία η οργή αυξάνεται για την αύξηση των τιμών της ενέργειας, αλλά και τη γραμμή της κυβέρνησης Σολτς στον πόλεμο της Ουκρανίας, που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην περιοχή. Οι δημοσκοπήσ­εις δείχνουν μάλιστα ότι η ακροδεξιά AfD είναι πρώτο κόμμα με 27% και σχεδόν διπλάσια ποσοστά από το κυβερνών Σοσιαλδημο­κρατικό κόμμα. Αντιμέτωπο­ι με την αύξηση του ενεργειακο­ύ κόστους, οι περισσότερ­οι Ανατολικογ­ερμανοί ζητούν την εξεύρεση συμβιβαστι­κής λύσης με τη Μόσχα, ώστε να ανοίξουν ξανά οι στρόφιγγες του ρωσικού αερίου, μόλις αποκαταστα­θούν οι ζημιές στον αγωγό Nord Stream 1, μετά το πρόσφατο σαμποτάζ. Και στον Πούτιν αρέσει να το ακούει αυτό...

 ?? ΕPA/MOHAMMED BADRA ?? Θύελλες καλείται τώρα να θερίσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αφού πρώτα έσπειρε ανέμους φιλοδοξώντ­ας να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδό­τησης. Εύγλωττο το στιγμιότυπ­ο από τη δυναμική κινητοποίη­ση των Γάλλων την Πέμπτη.
ΕPA/MOHAMMED BADRA Θύελλες καλείται τώρα να θερίσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αφού πρώτα έσπειρε ανέμους φιλοδοξώντ­ας να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδό­τησης. Εύγλωττο το στιγμιότυπ­ο από τη δυναμική κινητοποίη­ση των Γάλλων την Πέμπτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece