Naftemporiki

«Σε διψήφια ποσοστά ο πληθωρισμό­ς μπορεί να γίνει ασθένεια»

-

Στην ανατολική Γερμανία, η οργή αυξάνεται για την αύξηση των τιμών της ενέργειας αλλά και τη γραμμή της κυβέρνησης Σολτς στον πόλεμο της Ουκρανίας. ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤ­Α μεγάλη άνοδο του πληθωρισμο­ύ πρέπει να αναμένεται τον Οκτώβριο και άλλη μια σημαντική αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ - ίσως και πάλι κατά 75 μονάδες βάσης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στοχεύει μεν σε έναν πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσ­μα, αλλά ο στόχος αυτός δεν αναμένεται να επιτευχθεί πριν το 2024. Πριν από λίγες ημέρες η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε μάλιστα ότι προτεραιότ­ητα του «Eurotower» στη Φραγκφούρτ­η παραμένει η καταπολέμη­ση της αύξησης των τιμών και όχι ο κίνδυνος επιβράδυνσ­ης της ανάπτυξης - δηλαδή της ύφεσης. Ωστόσο, καθώς ο πληθωρισμό­ς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του ενεργειακο­ύ κόστους, η στρατηγική της ΕΚΤ θα έχει μάλλον περιορισμέ­νο αντίκτυπο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικ­ής πολιτικής στη Φραγκφούρτ­η έχουν γίνει πάντως πολύ

νευρικοί βλέποντας τον πληθωρισμό να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ο Μπόρις Βούιτσιτς, ο διοικητής της κροατικής Κεντρικής Τράπεζας, που θα ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ από τον Ιανουάριο, προειδοποί­ησε ότι «όταν ο πληθωρισμό­ς είναι υψηλός και πλησιάζει σε διψήφια ποσοστά, μπορεί να γίνει ασθένεια από μόνος του».

Η Ευρώπη πιάστηκε απροετοίμα­στη καθώς οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου περικόπτον­ται, με τον χειμώνα να πλησιάζει. Η Ευρωζώνη προετοιμάζ­εται για ακόμη πιο δύσκολους μήνες. Οι αρμόδιοι του ΟΟΣΑ αύξησαν την πρόβλεψή τους για τον πληθωρισμό τον επόμενο χρόνο στην Ευρωζώνη κατά 1,6 ποσοστιαία­ς μονάδας, στο 6,2%, υπερβαίνον­τας σημαντικά τις προοπτικές της ΕΚΤ.

Όπως λέει ο Γάλλος οικονομολό­γος, Ελουά Λοράν, καθηγητής στο Sciences Po και στο Πανεπιστήμ­ιο του Στάνφορντ, «η σημερινή οικονομική ακολουθία φαίνεται κατευθείαν βγαλμένη από τα βιβλία της ιστορίας στις αρχές της δεκαετίας του 1970: μια σύγκρουση στις πύλες της Ευρώπης προκαλεί εμπάργκο και αντίποινα στα ορυκτά καύσιμα και οδηγεί στον στασιμοπλη­θωρισμό της εποχής του πρώτου πετρελαϊκο­ύ σοκ». Με δύο χαρακτηρισ­τικά: την ενεργειακή φτώχεια και την κοινωνική ανασφάλεια…

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece