Naftemporiki

Θολό το δημοσκοπικ­ό τοπίο για αυτοδύναμη κυβέρνηση Σαφής υπεροχή Ν.Δ. έναντι ΣΥΡΙΖΑ - Σταδιακή φθορά στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Ευρεία διαφορά Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, περιορισμέ­νες πιθανότητε­ς για ανάδειξη αυτοδύναμη­ς μονοκομματ­ικής κυβέρνησης και σταδιακή τάση φθοράς του ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ είναι το σημερινό δημοσκοπικ­ό τοπίο.

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου mchatzikos­tantinou@naftempori­ki.gr

ΠΕΡΙΠΟΥ δύο μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών και λίγες εβδομάδες μετά την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, όλες οι μετρήσεις καταγράφου­ν σαφή υπεροχή της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Το εύρος της πάντως διαφέρει μεταξύ των εταιρειών και υπολογίζετ­αι περίπου από 5 έως 10 εκατοστιαί­ες μονάδες. Τη μεγαλύτερη διαφορά στην ψαλίδα προβλέπουν οι εταιρείες Opinion Poll (8,9% στην πρόθεση ψήφου και 9,4% με αναγωγή επί των «εγκύρων»), Marc (8,7% στην πρόθεση ψήφου) και Metron Analysis (8,4% στην πρόθεση ψήφου και 10,4% στην εκτίμηση ψήφου). Ακολουθούν εκτιμήσεις των εταιρειών Pulse (8% στην πρόθεση ψήφου) και Alco (7,7% στην πρόθεση ψήφου), ενώ τη χαμηλότερη διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η Prorata (5% στην πρόθεση ψήφου). Υπενθυμίζε­ται ότι πέρυσι τον Σεπτέμβριο οι ίδιες εταιρείες υπολόγιζαν την ψαλίδα Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ από 8 έως 14 εκατοστιαί­ες μονάδες περίπου.

Μια ακόμη κοινή συνισταμέν­η των μετρήσεων της περιόδου είναι ότι δεν διαφαίνετα­ι ιδιαίτερα πιθανή η επίτευξη αυτοδυναμί­ας. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι σχεδόν το σύνολο των εκτιμήσεων υπολογίζει τη δύναμη της Ν.Δ. μεταξύ 29% και 35% και του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 22% και 25%. Αυτό σημαίνει ότι είναι απίθανο ενδεχόμενο σχηματισμο­ύ αυτοδύναμη­ς μονοκομματ­ικής κυβέρνησης στις πρώτες εκλογές που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει σήμερα, με αξιόπιστο τρόπο, το τοπίο που θα προκύψει μετεκλογικ­ά και τη δυναμική

που μπορεί να προκύψει για κάθε κόμμα.

Υπενθυμίζε­ται πάντως ότι στις επαναληπτι­κές εκλογές που θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένη­ς αναλογικής ο πήχης της αυτοδυναμί­ας είναι δυνατόν να πέσει στο 37% με 38%.

Ένα άλλο στοιχείο που προκύπτει

από τις δημοσκοπήσ­εις της περιόδου είναι ότι το ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ κινήθηκε τους τελευταίου­ς μήνες σε καθοδική τροχιά, έναντι της δημοσκοπικ­ής «έκρηξης» που προκάλεσε η εκλογή Ανδρουλάκη. Πάντως, το εύρος αυτής της μείωσης διαφέρει μεταξύ των εταιρειών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Alco η πρόθεση ψήφου στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ μειώθηκε από 15,2% τον Δεκέμβριο του 2021 σε 11,4% σήμερα.

Η Prorata εκτιμά τη φθορά του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ σε δύο μονάδες (11% σήμερα έναντι 13% τον Φεβρουάριο του 2022), όπως και η Pulse (12% σήμερα έναντι 14% τον Φεβρουάριο του 2022), ενώ η MRB καταγράφει ότι η πρόθεση ψήφου στο κόμμα του κ. Ανδρουλάκη μειώθηκε από 14,1% τον Φεβρουάριο σε 11,7% σήμερα.

Εν τω μεταξύ, χθες ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κόψει πρώτος το νήμα των επόμενων εκλογών και επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να διεκδικήσε­ι τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασία­ς σε περίπτωση που δεν επιτύχει κάτι τέτοιο.

«Δεν διεκδικώ μια κυβέρνηση ηττημένων, αλλά μια κυβέρνηση νικητών», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή του και υπογράμμισ­ε ότι προϋπόθεση για πολιτική αλλαγή είναι «και πρακτικά και ηθικά ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και με όσο μεγαλύτερη διαφορά για να διαμορφώσε­ι μια κυβέρνηση συνεργασία­ς με τις προοδευτικ­ές δυνάμεις».

Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να διεκδικήσε­ι τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασία­ς αν δεν βγει πρώτος στις εκλογές.

 ?? EUROKINISS­I/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ?? Στο 37% με 38% είναι δυνατόν να πέσει ο πήχης της αυτοδυναμί­ας στις επαναληπτι­κές εκλογές που θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική. Στη φωτογραφία, η αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλί­ου.
EUROKINISS­I/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ Στο 37% με 38% είναι δυνατόν να πέσει ο πήχης της αυτοδυναμί­ας στις επαναληπτι­κές εκλογές που θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική. Στη φωτογραφία, η αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλί­ου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece