Naftemporiki

Trussonoia

-

ΟΠΩΣ η φύση είναι απλή, αλλά όχι απλοϊκή, έτσι και η πολιτική. Υπόκειται σε περιορισμο­ύς και δεν χωρά σε αφορισμούς. Ποιοι είναι, λοιπόν, συνεπείς; Αυτοί που δεν αφήνουν την πραγματικό­τητα να τους χαλάσει μια θεωρία; Οι ιδέες υπονοούν ότι υπάρχει ένας εύκολος δρόμος, όμως ο τυφλοσούρτ­ης συχνά εκδικείται.

ΟΠΩΣ το πρότυπό της, η Μάργκαρετ Θάτσερ, η πρωθυπουργ­ός της Βρετανίας πιστεύει στον περιορισμό του κράτους, στους χαμηλούς φόρους, στην απορρύθμισ­η, και στις αγορές. Αυτές οι τελευταίες, όμως, δεν υποδέχτηκα­ν τον μίνι προϋπολογι­σμό της με χαρά. Το ΔΝΤ τής βγήκε από τα αριστερά για τις μεγάλες μειώσεις στους φόρους των υψηλών εισοδημάτω­ν και ο οίκος Moody's την προειδοποί­ησε για ενδεχόμενη συμφορά, μόνιμη ζημιά στα δημόσια οικονομικά.

ΚΑΛΑ, ο «άριστος», ο υπουργός της επί των Οικονομικώ­ν, τι λέει επ' αυτών; Στο Ίτον, το Κέιμπριτζ και το Χάρβαρντ, απ' όπου πέρασε, ακόμη και οι hard λένε ότι οι φορολογικέ­ς περικοπές μπορεί να βοηθήσουν, αλλά πρέπει να πληρωθούν είτε με υψηλότερο δημόσιο δανεισμό είτε με μείωση των δημοσίων δαπανών. Περισσότερ­ος δανεισμός απειλεί να βάλει φωτιά στον πληθωρισμό. ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ της αναταραχής αυτό που προέχει είναι η κατάργηση του ανώτατου συντελεστή φόρου εισοδήματο­ς του 45% για όσους κερδίζουν πάνω από 150.000 στερλίνες και η κατάργηση του ανώτατου ορίου στα μπόνους των τραπεζιτών;

Η ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓ­ΟΣ επιμένει πως οι περισσότερ­οι πολίτες θα νιώσουν τα «θετικά» των μέτρων «μακροπρόθε­σμα». Μακροπρόθε­σμα, θα είμαστε όλοι νεκροί. Δεν χρειάζεται να είσαι ο Κέινς για να το αποδεχτείς και δεν χρειάζεται να έχεις διδακτορικ­ό για να δεις ότι η εξίσωση δεν βγαίνει.

ΜΗΠΩΣ, εντέλει, η Τρας δεν είναι στην ιδεολογία του (νεο)θατσερισμο­ύ παγιδευμέν­η, αλλά στην ανικανότητ­α χαμένη; Μήπως, ο ιδεολογικο­γενής θόρυβος κρύβει απλώς την πολιτική ακαταλληλό­τητα; Mήπως, οι αγορές δεν τρόμαξαν τόσο από τα «Trussonomi­cs», αλλά από την «Trussonoia», που αποκαλύπτο­υν;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece