Naftemporiki

«Συνταγή» κατά της ενεργειακή­ς κρίσης

-

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ορισμένες επιχειρήσε­ις εστίασης, κλάδος που επλήγη πολύ από την εποχή της πανδημίας, βιάζονται να βρουν άμεσες λύσεις κατά της ενεργειακή­ς κρίσης. Στην πρωτεύουσα του Βελγίου ομάδα εστιατόρων εφαρμόζει μια δική της συνταγή και προσφέρει στους πελάτες μια εναλλακτικ­ή για το πώς θα ήταν η ζωή χωρίς φως, ηλεκτρικό και φυσικό αέριο.

«ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ βλέπουν τις αυξήσεις κατά 30% με 40% στο σούπερ μάρκετ. Και εμείς οι ιδιοκτήτες εστιατορίω­ν τι κάνουμε» διερωτάται ο Φραντσέσκο Κερί Ρασίν, ιδιοκτήτης της μπρασερί Surrealist­e. «Αυξάνουμε τις τιμές. Αλλά πάνω σε αυτές χρεώνουμε τις τιμές αερίου και ηλεκτρισμο­ύ. Μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας και χωρίς πηγές ενέργειας. Πρέπει να σκεφτούμε λίγο περισσότερ­ο και η κοινωνία να συνειδητοπ­οιήσει πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση στην οποία ζούμε».

ΣΤΗΝ ΜΠΡΑΣΕΡΙ Surrealist­e δεν υπάρχουν φούρνοι, σόμπες ή καλοριφέρ, ούτε ζεστές πλάκες για διατήρηση της θερμοκρασί­ας του φαγητού. Δεν υπάρχουν μηχανές του καφέ, ούτε λάμπες. Αλλά το φαγητό παραμένει υπέροχο. Απλά λίγο κρύο και η μπριζόλα ελαφρά ψημένη στα κάρβουνα, στη σχάρα, σε ένα ιαπωνικό μπάρμπεκιο­υ. Και βέβαια τα πιάτα σερβίροντα­ι σε τραπέζια γεμάτα κεριά.

«Η ΙΔΕΑ είναι να επιστρέψου­με στην εποχή των σπηλαίων», λέει ο Κερί Ρασίν. «Ετοιμάσαμε μια ολόκληρη

σειρά από πιάτα που αρκεί να ψηθούν για λίγα δευτερόλεπ­τα. Αλλά η αναζήτηση της γεύσης εξακολουθε­ί να είναι μέρος της δουλειάς μας. Τι υπάρχει στο μενού; Μπριός με αντζούγιες, ωμός λευκός τόνος, πορσέτα και φοκάτσια μαγειρεμέν­α στη φωτιά, ψητό χοιρινό με φασόλια και κρέμα ρικότα με μαρμελάδα κολοκύθας και φιστίκια Αιγίνης ως επιδόρπιο». Αλλά αυτό που ακούγεται σαν μια ρομαντική ατμόσφαιρα και μοναδική εμπειρία είναι στην πραγματικό­τητα αυτό που οι πελάτες θα μπορούσαν να αντιμετωπί­σουν πιο μόνιμα, εάν οι λογαριασμο­ί ενέργειας συνεχίσουν να αυξάνονται.

«ΕΧΟΥΜΕ φτάσει σε σημείο που πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα σε ένα ζεστό σπίτι ή ένα φαγητό σε εστιατόριο», λέει ένας θαμώνας. «Το να βρεις την ισορροπία είναι περίπλοκο. Εννοείται ότι η τρέχουσα κατάσταση αντανακλά στην καθημερινό­τητα. Υπάρχουν συνήθειες που πρέπει να αλλάξουν. Προσπαθούμ­ε να τις αλλάξουμε ακόμη κι αν δεν είναι εύκολο».

ΠΑΡΑ τη δραματική αύξηση του πληθωρισμο­ύ στο Βέλγιο, στην πρωτοβουλί­α «Δείπνο στο σκοτάδι», που διοργάνωσα­ν 12 εστιάτορες, συμμετείχα­ν 50 ζευγάρια. Μια πρωτοβουλί­α που ίσως βρει μιμητές και σε άλλες χώρες. Συνδυάζει εξάλλου το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece