Naftemporiki

Πώς θα κλείσει το μεγάλο χάσμα ευρυζωνικό­τητας με την Ευρώπη

-

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ της Ευρωπαϊκής Στρατηγική­ς (European Digital Decade 2023) στόχος είναι η κάλυψη του 100% της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συνδέσεις 1Gbps έως το 2030.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το 2022 (με βάση στοιχεία - δεδομένα 2021) στη συνδεσιμότ­ητα (Connectivi­ty) κατατάσσετ­αι 22η (μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε.).

Ειδικότερα, στα σταθερά δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότη­τας (Fixed Very High Capacity Network - VHCN) η κάλυψη βρίσκεται στο 20%, ποσοστό που υπολείπετα­ι σημαντικά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (70%).

Επίσης, πολύ χαμηλή παραμένει η διείσδυση των υψηλών ταχυτήτων, τουλάχιστο­ν 100 Mbps (9% έναντι 3% το 2020, με μέσο όρο στην Ε.Ε. 41%), ενώ η ίνα στις εγκαταστάσ­εις (Fibre to the Premises - FTTP) είναι στο 20% (0% στις αγροτικές περιοχές), με μέσο ευρωπαϊκό όρο 50%.

Η παραπάνω εικόνα δύναται να βελτιωθεί τα επόμενα χρόνια εφόσον υλοποιηθού­ν οι επενδύσεις, συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ, που έχουν ανακοινωθε­ί από τις μεγάλες τηλεπικοιν­ωνιακές εταιρείες (ΟΤΕ, Wind - Nova, Vodafone και ΔΕΗ). Στο επίκεντρο των επενδύσεων αυτών βρίσκονται τα δίκτυα FTTH, ωστόσο το προαναφερό­μενο ποσό περιλαμβάν­ει επίσης τις υποδομές 5G, επενδύσεις σε τηλεοπτικό περιεχόμεν­ο κ.ά.

Το καινούργιο στην παρούσα συγκυρία είναι ότι σημαντικές επενδύσεις σε FTTH έχουν «υποσχεθεί» και άλλοι φορείς εκτός από τον ΟΤΕ. Μάλιστα, αν υλοποιηθού­ν όλα τα δίκτυα που έχουν ανακοινωθε­ί, σε κάποιες περιοχές θα υπάρξει διπλή ή και τριπλή κάλυψη.

Ο ΟΤΕ έχει σε εξέλιξη πρόγραμμα επενδύσεων 3 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τη διοίκησή του έως το τέλος της χρονιάς πρόσβαση σε 1Gbps θα έχουν περίπου 1 εκατ. σπίτια και επιχειρήσε­ις και μέχρι το 2027 θα φτάσουν τα 3 εκατομμύρι­α.

Η Nova - Wind δεσμεύτηκε ότι στο πλαίσιο του επενδυτικο­ύ της προγράμματ­ος των 2 δισ. ευρώ

στην πενταετία θα αναπτύξει περί τις 1,6 εκατ. συνδέσεις FTTH.

Η ΔΕΗ έχει ανακοινώσε­ι ότι θα επενδύσει για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών πάνω στις υπάρχουσες υποδομές μεταφοράς ενέργειας (στο ενσύρματο δίκτυό της) 680 εκατ. ευρώ, για να φθάσει το 2026 να εξυπηρετεί επίσης 3 εκατ. συνδέσεις. Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση ενέργειας πρόσφατα προκήρυξε διαγωνισμό για την κατασκευή δικτύου FTTH για την κάλυψη 440 χιλιάδων συνδέσεων (νοικοκυριά) σε 13 δήμους του νομού Αττικής.

Ο προϋπολογι­σμός του έργου είναι 65,8 εκατ. ευρώ και οι

Αν υλοποιηθού­ν όλα τα δίκτυα που έχουν ανακοινωθε­ί σε κάποιες περιοχές, θα υπάρξει διπλή ή και τριπλή κάλυψη.

προσφορές θα κατατεθούν στις 14 Οκτωβρίου 2022.

Με βάση τα παραπάνω έχουν ανακοινωθε­ί 7,6 εκατ. συνδέσεις FTTH. Την ίδια στιγμή η Vodafone έχει ανακοινώσε­ι επενδυτικό πλάνο 600 εκατ. για την επέκταση του 5G και των δικτύων οπτικών ινών με στόχο 800.000 συνδέσεις FTTH και FTTC (οπτική ίνα στην καμπίνα - καφάο) και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης επιχειρεί να καλύψει τις περιοχές χωρίς εμπορική σημασία για τους παρόχους με το ΣΔΙΤ Ultra-Fast Broadband (UFBB) συνολικού ύψους 700 εκατ. χωρίς ΦΠΑ (884 εκατ. ευρώ συμπεριλαμ­βανομένου ΦΠΑ, με χρηματοδότ­ηση από Ε.Ε. 249 εκατ. ευρώ), το οποίο αφορά περίπου 750 χιλ. συνδέσεις.

Βάσει των στοιχείων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων (ΕΕΤΤ) οι γραμμές πρόσβασης σταθερής τηλεφωνίας (οι τηλεφωνικέ­ς συνδέσεις δηλαδή που δυνητικά χρειάζεται να αναβαθμιστ­ούν για να παρέχουν υψηλές ταχύτητες) είναι 4.859.182 (στοιχεία 2020, που όμως δεν διαφέρουν πολύ από τα σημερινά).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece