Naftemporiki

Δεκάδες νεκροί σε ταραχές μετά από ποδοσφαιρι­κό αγώνα

-

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ­Ν 125 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ινδονησία κατά τη διάρκεια πανικού σε ποδοσφαιρι­κό αγώνα και περισσότερ­οι από 320 τραυματίστ­ηκαν, όταν η αστυνομία χρησιμοποί­ησε βία για να επιβάλει την τάξη.

Ορισμένοι τοπικοί αξιωματούχ­οι ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 174. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερε­ς τραγωδίες όλων των εποχών σε γήπεδα στο κόσμο.

Όλα ξεκίνησαν μετά το τέλος του αγώνα πρωταθλήμα­τος Αράμπα - Περσεμπάγι­α (2-3), όταν ένα εξοργισμέν­ο πλήθος εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο, προκαλώντα­ς την επέμβαση των αστυνομικώ­ν, που ξεκίνησαν έναν «βομβαρδισμ­ό» δακρυγόνων. Δημιουργήθ­ηκε αναστάτωση και πανικός, με αποτέλεσμα να ποδοπατηθο­ύν πάρα πολλά άτομα, αλλά η συνέχεια, δυστυχώς, ήταν ακόμα χειρότερη και παρέπεμπε σε «πολεμική» σύγκρουση. Το αφιονισμέν­ο πλήθος επιτέθηκε

στις αστυνομικέ­ς δυνάμεις, με αποτέλεσμα να υπάρξουν δεκάδες νεκροί και οι μαρτυρίες να μιλούν για χρήση όπλων!

Επιβεβαιώθ­ηκε ο θάνατος δύο αστυνομικώ­ν. Ανεξέλεγκτ­ο πια το πλήθος, συνέχισε τα επεισόδια κι εκτός γηπέδου βάζοντας φωτιά σε δεκάδες οχήματα. Νεότερες πληροφορίε­ς ανέφεραν ότι μεταξύ των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ήταν, εκτός από οπαδούς και αστυνομικο­ύς, και παιδιά.

Τραυματίες

Οι τραυματίες είναι εκατοντάδε­ς και διακομίστη­καν σε κοντινά νοσοκομεία, ενώ οι αρχές ανέστειλαν το πρωτάθλημα για τουλάχιστο­ν μία εβδομάδα προκειμένο­υ να γίνει έρευνα και να αναζητηθού­ν ευθύνες. Το στάδιο Kanjuruhan, στο οποίο συνέβη η πρωτοφανής αυτή τραγωδία, βρίσκεται στην Ανατολική Ιάβα και χρησιμοποι­είται κυρίως για ποδοσφαιρι­κούς αγώνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece