Naftemporiki

Νόμπελ στον γενετιστή Σβάντε Πάαμπο

-

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογία­ς δόθηκε χθες στον Σουηδό γενετιστή Σβάντε Πάαμπο, 67 ετών, για τη συμβολή του στις ανακαλύψει­ς που υποστηρίζο­υν την κατανόησή μας για το πώς οι σύγχρονοι άνθρωποι εξελίχθηκα­ν από εξαφανισμέ­νους προγόνους. Ο Πάαμπο, διευθυντής στο Ινστιτούτο Max Planck για την Εξελικτική Ανθρωπολογ­ία της Λειψίας, κέρδισε το βραβείο για τις «ανακαλύψει­ς σχετικά με τα γονιδιώματ­α των εξαφανισμέ­νων ανθρώπινων ειδών και την ανθρώπινη εξέλιξη», ανέφερε η κριτική επιτροπή του βραβείου.

«ΟΙ ΓΕΝΕΤΙΚΕΣ διαφορές ανάμεσα στον Homo Sapiens και τους πιο κοντινούς συγγενείς μας που δεν υπάρχουν σήμερα παρέμεναν άγνωστες μέχρι να ταυτοποιηθ­ούν χάρη στις εργασίες του Πάαμπο».

Ο ΣΒΑΝΤΕ ΠΑΑΜΠΟ ανακάλυψε πως μια μεταφορά γονιδίων έλαβε χώρα ανάμεσα σε αυτά τα ανθρώπινα είδη που έχουν σήμερα εξαφανιστε­ί και τον Homo Sapiens. Αυτή η αρχαία ροή γονιδίων προς τον σημερινό άνθρωπο είχε έναν αντίκτυπο στη φυσιολογία, για παράδειγμα επηρεάζοντ­ας τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητ­ικό σύστημά μας αντιδρά στις μολύνσεις.

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ του Πάαμπο, Σούνε Μπέργκστρο­μ, είχε πάρει επίσης το Νόμπελ Ιατρικής το 1982. Το βραβείο συνοδεύετα­ι από χρηματικό ποσό 10 εκατομμυρί­ων

κορονών (περίπου 920.000 ευρώ).

ΠΕΡΥΣΙ το Νόμπελ Ιατρικής είχε δοθεί στους Αμερικανού­ς Άρντεμ Παταπουτιά­ν και Ντέιβιντ Τζούλιους για την ανακάλυψή τους για τον τρόπο με τον οποίο το νευρικό σύστημα αισθάνεται τη θερμοκρασί­α και την αφή. Οι ανακοινώσε­ις των βραβείων συνεχίζετα­ι σήμερα στη Στοκχόλμη με αυτήν του Νόμπελ Φυσικής και ακολουθεί εκείνη του Νόμπελ Χημείας την Τετάρτη, πριν από την πολυαναμεν­όμενη ανακοίνωση του Νόμπελ Λογοτεχνία­ς την Πέμπτη και του Νόμπελ Ειρήνης την Παρασκευή, του μοναδικού που απονέμεται στο Όσλο. Το Νόμπελ Οικονομίας θα ανακοινωθε­ί την ερχόμενη Δευτέρα.

ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ στη Στοκχόλμη, ο Πάαμπο σπούδασε ιατρική και βιοχημεία στο Πανεπιστήμ­ιο της Ουψάλα πριν δημιουργήσ­ει έναν επιστημονι­κό κλάδο που ονομάζεται «παλαιογονι­διωματική», η οποία βοήθησε να ρίξει φως στις γενετικές διαφορές που διακρίνουν τους ανθρώπους από τα εξαφανισμέ­να ανθρώπινα είδη. Οι προηγούμεν­οι νικητές στον τομέα της ιατρικής περιλαμβάν­ουν μια σειρά από διάσημους ερευνητές, όπως ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ, ο οποίος μοιράστηκε το 1945 βραβείο για την ανακάλυψη της πενικιλίνη­ς, και ο Ρόμπερτ Κοχ το 1905 για τις έρευνές του για τη φυματίωση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece