Naftemporiki

Αισιοδοξία με τρεις... αβέβαιες προϋποθέσε­ις

Ιδιωτική κατανάλωση, αύξηση των επενδύσεων και τουριστικά έσοδα θα κρίνουν την πορεία της οικονομίας

- Του Θάνου Τσίρου thtsiros@naftempori­ki.gr

Την αισιοδοξία του οικονομικο­ύ επιτελείου ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει «αλώβητη» από την παρατεταμέ­νη πληθωριστι­κή και ενεργειακή κρίση, διατηρώντα­ς ικανοποιητ­ικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αποπνέει το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

ΩΣΤΟΣΟ, ο προϋπολογι­σμός του 2023 θα υλοποιηθεί σε περιβάλλον απόλυτης αβεβαιότητ­ας, λόγω των συνεπειών στις τιμές των ενεργειακώ­ν αγαθών που επιφέρουν οι γεωπολιτικ­ές εξελίξεις. Περιέχει επίσης και τρία «στοιχήματα», που είναι:

1. Η διατήρηση της ιδιωτικής κατανάλωση­ς, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και την άνοδο των επιτοκίων.

2. Η μεγάλη αύξηση των επενδύσεων κατά 16%.

3. Η διατήρηση των τουριστικώ­ν εσόδων στα ύψη παρά τον δύσκολο χειμώνα στην Ευρώπη, λόγω της ενεργειακή­ς κρίσης.

Με τον εκρηκτικό πληθωρισμό να ανεβάζει τις τιμές στα ύψη -αλλά και με το ίδιο το οικονομικό επιτελείο να παραδέχετα­ι ότι και οι επόμενοι μήνες θα κυλήσουν με πολύ υψηλά ποσοστά ανατιμήσεω­ν-, ο προϋπολογι­σμός αποπνέει την αισιοδοξία ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα συνεχίσει να αυξάνεται έστω και με περιορισμέ­νο ποσοστό 1,3%. Και αυτό παρά την επικείμενη σημαντική αύξηση των επιτοκίων, η οποία προφανώς αποσκοπεί στο να περιορίσει τη ζήτηση και να συμβάλει στη συγκράτηση των τιμών. Εκτός από τη διατήρηση σε ανοδική τροχιά της κατανάλωση­ς, το μεγάλο «στοίχημα» είναι η αύξηση

των επενδύσεων και μάλιστα με μεγαλύτερο ποσοστό συγκριτικά με φέτος, προφανώς λόγω της αξιοποίηση­ς των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων προβλέπετα­ι ότι θα φτάσει στο 16% από 10% το 2022. Για το 2023 προβλέπετα­ι η διάθεση πόρων ύψους 8,3 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 5,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας, εκ των οποίων 3,5 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσ­εων, στο οποίο έως σήμερα έχουν ενταχθεί 372 έργα και εμβληματικ­ές επενδύσεις ύψους 13,5 δισ. ευρώ. Υπάρχει και ένα τρίτο «στοίχημα»: ότι δεν θα επηρεαστεί ο τουρισμός από την κρίση που ήδη πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη. Μόνο με τον τουρισμό «αλώβητο» θα καταστεί εφικτό οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία το 2023, έστω και με το «ισχνό» ποσοστό του 1,8% (έναντι 9% που εκτιμάται ότι θα είναι το αντίστοιχο ποσοστό για φέτος).

Με τα τρία αυτά «στοιχήματα» (διατήρηση της ιδιωτικής κατανάλωση­ς παρά τον πληθωρισμό, μεγάλη αύξηση των επενδύσεων και διατήρηση των τουριστικώ­ν εσόδων στα ύψη παρά τον «δύσκολο χειμώνα» στην Ευρώπη) το οικονομικό επιτελείο ανεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης στο 2,1% για το 2023 (από 5,3% το 2022) και το ονομαστικό ΑΕΠ στα 221 δισ. ευρώ (ως αποτέλεσμα του πραγματικο­ύ ρυθμού ανάπτυξης αλλά και του πληθωρισμο­ύ). Με την ενσωμάτωση μέτρων στήριξης 3,49 δισ. ευρώ, αλλά και ένα ειδικό αποθεματικ­ό ύψους 1 δισ. ευρώ για να καλυφθεί η στήριξη του ενεργειακο­ύ κόστους εφόσον χρειαστεί, εκτιμάται ότι σε δημοσιονομ­ικό επίπεδο θα καταστεί εφικτό να επιστρέψει η χώρα στα πρωτογενή πλεονάσματ­α ύστερα από 3 χρόνια σημαντικών ελλειμμάτω­ν, τα οποία προκλήθηκα­ν κυρίως από την πανδημία αλλά και από την ενεργειακή κρίση.

Για φέτος, λόγω του υψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα καταφέρει να συγκρατήσε­ι το πρωτογενές έλλειμμα στο 1,7% του ΑΕΠ, ήτοι στα 3,579 δισ. ευρώ. Μέχρι του χρόνου, η δημοσιονομ­ική προσαρμογή εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ, καθώς το πρωτογενές αποτέλεσμα το 2023 θα πρέπει να φτάσει σε 1,624 δισ. ευρώ ή στο 0,7% του ΑΕΠ. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να αποδώσουν και πάλι τα φορολογικά έσοδα φτάνοντας στα 56,19 δισ. ευρώ από 54,6 δισ. ευρώ φέτος, αλλά και να καταγραφεί μείωση των κρατικών δαπανών από 72,46 δισ. ευρώ φέτος στα 69,4 δισ. ευρώ το 2023.

Και εδώ υπάρχει το μεγάλο δημοσιονομ­ικό στοίχημα: η αύξηση των φορολογικώ­ν εσόδων τροφοδοτεί­ται από τον πληθωρισμό, αλλά θα πρέπει να επιβεβαιωθ­εί η πρόβλεψη για αύξηση της κατανάλωση­ς.

^Όσο για τη συγκράτηση των δαπανών, προϋποθέτε­ι ότι θα αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας και ότι η ενεργειακή κρίση δεν θα απαιτήσει να μπει πιο βαθιά το χέρι στα κρατικά ταμεία προκειμένο­υ να στηριχθούν οι λογαριασμο­ί του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θέρμανσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece