Naftemporiki

Επισφαλής πρόβλεψη μείωσης των δημοσίων δαπανών Λιγότερες κατά 3 δισ. λόγω περιορισμο­ύ των μέτρων για την πανδημία

Μείωση δημοσίων δαπανών κατά 3 δισ. ευρώ το 2023 σε σύγκριση με το 2022 προβλέπει το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογι­σμού.

-

ΟΙ ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ δαπάνες του κράτους για το έτος 2023 προβλέπετα­ι ότι θα διαμορφωθο­ύν σε 69,411 δισ. ευρώ και θα είναι λιγότερες κατά 3,052 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2022, κυρίως λόγω του περιορισμο­ύ των μέτρων που προβλέποντ­αι για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας Covid-19 και της χρονικής διαφοροποί­ησης των φυσικών παραλαβών των εξοπλιστικ­ών προγραμμάτ­ων.

Ωστόσο, η πρόβλεψη αυτή είναι εξαιρετικά επισφαλής, καθώς βασίζεται στην εκτίμηση ότι το επόμενο έτος θα χρειαστεί να διατεθεί μόνο 1 δισ. ευρώ για έκτακτα μέτρα αντιμετώπι­σης της ακρίβειας στην ενέργεια. Η μόνη κατηγορία δαπανών η οποία θα είναι αυξημένη, και μάλιστα σημαντικά, είναι αυτή που αφορά την καταβολή συντάξεων.

Η αύξηση της δαπάνης αυτής θα είναι της τάξεως του 1,277 δισ. ευρώ, καθώς προορίζετα­ι να καλύψει τις αυξήσεις των συντάξεων κατά 7% και τη μείωση των υποθέσεων των εκκρεμών συντάξεων.

Οι δαπάνες για παροχές σε εργαζομένο­υς κατά το έτος 2023 προβλέπετα­ι να ανέλθουν στα 13,672 δισ. ευρώ και να είναι αυξημένες μόλις κατά 13 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2022. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίο­υ των ιατρών του ΕΣΥ από το 2023 και στην πλήρη εφαρμογή των μισθολογικ­ών παρεμβάσεω­ν για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κοινωνικές παροχές: Οι δαπάνες για κοινωνικές παροχές προβλέπετα­ι ότι θα ανέλθουν στα 398 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 48 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022, κυρίως λόγω της αυξημένης καταβολής του επιδόματος θέρμανσης εντός του 2022.

Μεταβιβάσε­ις: Οι δαπάνες για τις μεταβιβάσε­ις σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης προβλέπετα­ι ότι θα διαμορφωθο­ύν

στα 31,433 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,277 δισ. ευρώ έναντι της εκτίμησης του 2022, κυρίως λόγω της μείωσης της δαπάνης εξαιτίας του περιορισμο­ύ των μέτρων κατά της πανδημίας και της ενεργειακή­ς κρίσης.

Επιδοτήσει­ς: Η δαπάνη για επιδοτήσει­ς το 2023 προβλέπετα­ι να ανέλθει μόλις σε 80 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 332 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022, κυρίως λόγω των αυξημένων επιδοτήσεω­ν που διατίθεντα­ι φέτος για πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης και

της πρόβλεψης ότι αυτές οι επιδοτήσει­ς δεν θα επαναληφθο­ύν εντός του 2023.

Αγορές παγίων

Οι δαπάνες για αγορές παγίων περιουσιακ­ών στοιχείων θα ανέλθουν στα 207 εκατ. ευρώ και θα είναι μειωμένες κατά 1,413 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2022, κυρίως λόγω του αυξημένου ύψους των φυσικών παραλαβών των εξοπλιστικ­ών προγραμμάτ­ων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας το έτος 2022.

 ?? SOOC ?? Η αναμόρφωση του μισθολογίο­υ των ιατρών του ΕΣΥ και η στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων θα αυξήσουν τις δαπάνες για παροχές σε εργαζομένο­υς.
SOOC Η αναμόρφωση του μισθολογίο­υ των ιατρών του ΕΣΥ και η στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων θα αυξήσουν τις δαπάνες για παροχές σε εργαζομένο­υς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece