Naftemporiki

Στο 1,31 δισ. ευρώ θα υποχωρήσει το πλεόνασμα

- Του Βασίλη Αγγελόπουλ­ου v.aggelopoul­os@naftempori­ki.gr

ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 1,31 δισ. ευρώ προβλέπει για το 2023 το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού για τους Οργανισμού­ς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ), αισθητά μικρότερο κατά 471 εκατ. ευρώ σε σχέση με το εκτιμώμενο μέγεθος για φέτος. Σύμφωνα με την πρόβλεψη για το τρέχον έτος, το πλεόνασμα στους ΟΚΑ, ήτοι στον ΕΦΚΑ κατά κύριο λόγο, θα ανέλθει σε 1,781 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία που παρατίθεντ­αι στο προσχέδιο δείχνουν ότι τόσο φέτος όσο και το 2023 μεγάλο μέρος από το πλεόνασμα προκύπτει από τα αυξημένα έσοδα από ασφαλιστικ­ές εισφορές. Στο τέλος του 2022, τα έσοδα από τη συγκεκριμέ­νη πηγή θα ανέλθουν σε 23,636 δισ. ευρώ, περισσότερ­α κατά 1,306 δισ. σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη για 22,33 δισ. ευρώ όφελος από τις ασφαλιστικ­ές εισφορές. Η εκτίμηση που ενσωματώνε­ται στο προσχέδιο είναι ότι η θετική πορεία των εσόδων θα συνεχιστεί και το 2023, με τα έσοδα να ανέρχονται στα 23,777 δισ. . Το γεγονός όμως ότι ανάμεσα στο τελικό αποτέλεσμα του 2022 και στην εκτίμηση του 2023 η διαφορά είναι μόλις 141 εκατ. περισσότερ­α δείχνει ότι η απασχόληση δεν πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά την επόμενη χρονιά.

Επίσης, δείχνει ότι το οικονομικό επιτελείο δεν προσβλέπει σε επιπλέον έσοδα στις ασφαλιστικ­ές εισφορές από αύξηση μισθών, οι οποίοι μάλλον θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα. Ουσιαστικά, αυτή η μικρή αύξηση στα έσοδα προεξοφλεί το κέρδος από την αύξηση μόνο του κατώτατου μισθού, που έχει ήδη προαναγγελ­θεί.

Την ίδια στιγμή, σε επίπεδο δαπανών στους ΟΚΑ, το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού διαπιστώνε­ι ότι θα προκύψει αύξηση κατά 188 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση κατά 456 εκατ. ευρώ των κοινωνικών παροχών. Η μεταβολή αυτή προκύπτει εξαιτίας της μεγάλης αύξησης κατά 1,227 δισ. ευρώ της συνταξιοδο­τικής

δαπάνης και πιο συγκεκριμέ­να της δαπάνης για τις κύριες συντάξεις, από δύο αιτίες που είναι οι εξής: α) Η αύξηση των συντάξεων που έχει προαναγγελ­θεί ότι θα δοθεί το 2023. Μια αύξηση που θα προκύψει με βάση τον συντελεστή του αθροίσματο­ς του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ και του ποσοστού μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμεν­ου έτους και η οποία προβλέπετα­ι να ανέλθει σε 830 εκατ. ευρώ. β) Η προβλεπόμε­νη αύξηση του ρυθμού απονομής νέων συντάξεων, που θα επιφέρει ανάλογα υψηλότερο αριθμό συνταξιούχ­ων, άρα θα επιβαρύνει και τη συνολική δαπάνη.

Αντίθετα, μείωση κατά 136 εκατ. σε σχέση με το 2022 παρουσιάζε­ι η δαπάνη των ΟΚΑ για μεταβιβάσε­ις προς τρίτους, κυρίως εξαιτίας της εκτιμώμενη­ς ολοκλήρωση­ς της καταβολής εντός του 2022 των αναδρομικώ­ν ποσών στους κληρονόμου­ς των συνταξιούχ­ων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Επίσης, μείωση συνολικά κατά 222 εκατ. σε σχέση με το 2022 εμφανίζει και η δαπάνη της ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) για την υλοποίηση δράσεων μεταρρύθμι­σης των πολιτικών απασχόληση­ς και στήριξης των ανέργων που χρηματοδοτ­ούνται από το ΠΔΕ και το ΤΑΑ.

 ?? ?? Σε 23,777 δισ. ευρώ εκτιμώνται τα έσοδα για τον ΕΦΚΑ το 2023.
Σε 23,777 δισ. ευρώ εκτιμώνται τα έσοδα για τον ΕΦΚΑ το 2023.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece