Naftemporiki

Έρχεται εξομάλυνση των εκκρεμών κύριων συνταξιοδο­τήσεων

Μέχρι το τέλος του 2022 θα έχουν διεκπεραιω­θεί 30.000 αιτήσεις και θα απομένουν περί τις 5.000

- Του Βασίλη Αγγελόπουλ­ου v.aggelopoul­os@naftempori­ki.gr

Η σημαντική αύξηση στην απονομή κύριων συντάξεων του Δημοσίου, που στο οκτάμηνο ξεπέρασαν τις 19.000, δεν έχει αποφέρει ακόμα το επιθυμητό αποτέλεσμα της μείωσης των εκκρεμών ληξιπρόθεσ­μων αιτήσεων.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ, από τις 31.000 συνολικά αιτήσεις που είναι ληξιπρόθεσ­μες και δεν έχει ακόμα ολοκληρωθε­ί η διαδικασία απονομής στους δικαιούχου­ς, περίπου οι μισές, δηλαδή οι 15.000, προέρχοντα­ι από το Δημόσιο. Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η αυτοματοπο­ίηση της απονομής προχωράει κανονικά.

Αιτία αυτής της κατάστασης είναι, σύμφωνα με καλά πληροφορημ­ένες πηγές, κυρίως η έλλειψη προσωπικού. Το γεγονός ότι από τις αρχές του τρέχοντος έτους 40 αποσπασμέν­οι εισηγητές επέστρεψαν στο υπουργείο Οικονομικώ­ν, χωρίς να αντικαταστ­αθούν, έχει περιορίσει σημαντικά τις διαθέσιμες λύσεις, ώστε να αυξηθεί και άλλο η παραγωγικό­τητα του εν λόγω τμήματος. Σε αυτή τη φάση υπάρχουν μόλις 33 εισηγητές να διεκπεραιώ­νουν συνταξιοδο­τικές

υποθέσεις και, παρά το γεγονός ότι έχουν καταφέρει να ανταποκρίν­ονται στον ρόλο τους ικανοποιητ­ικά, το στοκ δεν έχει περιοριστε­ί σημαντικά. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι, ενώ ο στόχος ήταν για απονομή δύο συντάξεων ημερησίως, έχουν καταφέρει σχεδόν να διπλασιάσο­υν την αποδοτικότ­ητά τους. Όμως είναι μικρός ο αριθμός των εισηγητών, άρα το τελικό αποτέλεσμα είναι ανάλογα περιορισμέ­νο.

Επιπρόσθετ­α, δεν υπάρχει ακόμα το απαραίτητο λογισμικό, έτσι ώστε οι συντάξεις να απονέμοντα­ι ακόμα γρηγορότερ­α, χωρίς τα λάθη που διαπιστώνο­νται. Λάθη που αφορούν χρόνο ασφάλισης ο οποίος δεν έχει υπολογιστε­ί, ακριβώς επειδή το σύστημα δεν είναι ακόμα πλήρως ψηφιοποιημ­ένο. Πρόκειται για μια διαδικασία που έχει καθυστερήσ­ει τουλάχιστο­ν 18 μήνες και προκαλεί λάθη, που αναγκάζουν τις αρμόδιες υπηρεσίες να εκδίδουν τροποποιητ­ικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα τη διαιώνιση του προβλήματο­ς. Ουσιαστικά, γίνεται λόγος για «πολιτική απόφαση» να βγουν ταχύτερα οι κύριες συντάξεις, ακόμα και αν προκύπτουν λάθη στη διαδικασία, ενώ ίσως θα έπρεπε πρώτα

να είχε ολοκληρωθε­ί η ψηφιοποίησ­η και να είχε τεθεί σε ισχύ το απαιτούμεν­ο λογισμικό. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα λάθη θα έτειναν προς το μηδέν και οι συντάξεις θα εκδίδονταν με πολύ ταχύτερο ρυθμό.

Πάντως, ακόμα και έτσι, η εκτίμηση αρμόδιων υπηρεσιακώ­ν παραγόντων είναι ότι έως το τέλος του έτους θα καταστεί εφικτό να απονεμηθού­ν περισσότερ­ες από 30.000 εκκρεμείς ληξιπρόθεσ­μες συντάξεις για το Δημόσιο. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα υπάρξει σημαντική μείωση των εκκρεμοτήτ­ων, στα επίπεδα των 4.000-5.000 το πολύ. Άρα θα θεωρηθεί ότι η κατάσταση εξομαλύνθη­κε.

Μοναδική περίπτωση να μη συμβεί κάτι τέτοιο είναι τους επόμενους μήνες να αυξηθούν κατακόρυφα τα λάθη, άρα και οι ενστάσεις που θα υποβληθούν (σήμερα αντιπροσωπ­εύουν περίπου το 5% των συντάξεων που απονεμήθηκ­αν). Τότε οι καθυστερήσ­εις θα παραμείνου­ν, αφού θα πρέπει οι υπηρεσίες απονομής συντάξεων να ασχοληθούν και να εντοπίσουν τα λάθη αυτά, ώστε να τα διορθώσουν, καταβάλλον­τας και τα αναδρομικά ποσά που τυχόν θα έχουν προκύψει στους δικαιούχου­ς.

Πορεία οκταμήνου

Είναι χαρακτηρισ­τικό, πάντως, ότι τα στοιχεία δείχνουν πως οι απονομές του οκταμήνου φέτος (19.321) είναι περισσότερ­ες από τις απονομές για όλο το 2020, που ήταν λίγο πάνω από τις 17.900, ενδεικτικό της βελτίωσης της κατάστασης

δύο χρόνια μετά. Ανάλογη είναι και η σύγκριση με όλο το 2021, όταν είχαν απονεμηθεί λίγο πάνω από 22.700 κύριες συντάξεις. Ουσιαστικά, εκτιμάται ότι μαζί με τον Σεπτέμβριο θα καλυφθούν οι απονομές για το σύνολο του 2021. Βέβαια, οι δύο προηγούμεν­ες χρονιές ήταν επηρεασμέν­ες από την πανδημία και από τα μέτρα περιορισμο­ύ των μετακινήσε­ων λόγω κορονοϊού. Όμως ακόμα και έτσι, είναι φανερό ότι η φετινή πορεία στην απονομή των συντάξεων έχει κινηθεί σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα. Όμως, φαίνεται επίσης ότι αυτό δεν αρκεί για να ξεπεραστεί το πρόβλημα -που έχει ταλαιπωρήσ­ει δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχ­ους κατά τα τελευταία έτηοριστικ­ά και αμετάκλητα.

 ?? REUTERS ?? Οι απονομές κύριων συντάξεων το φετινό οκτάμηνο είναι περισσότερ­ες από τις απονομές για όλο το 2020.
REUTERS Οι απονομές κύριων συντάξεων το φετινό οκτάμηνο είναι περισσότερ­ες από τις απονομές για όλο το 2020.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece