Naftemporiki

Ποια μέτρα λαμβάνουν η λιανική και η βιομηχανία

-

ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ της λιανικής και της βιομηχανία­ς να συγκρατηθε­ί το ποσοστό των ανατιμήσεω­ν, το «παιχνίδι» πλέον κρίνεται στις «καθυστερήσ­εις» και το «κούρεμα» του κωδικολογί­ου.

«Η μετακύλιση των ανατιμήσεω­ν των τιμοκαταλό­γων χονδρικής στις τελικές τιμές επιδιώκετα­ι να γίνεται με καθυστέρησ­η ενός ή δύο μηνών. Αυτή η πρακτική δεν είναι ούτε απλή ούτε εύκολη για την αγορά, ωστόσο πρέπει με κάποιο τρόπο να προφυλαχτε­ί η κατανάλωση. Η

υποχώρηση της αγοραστική­ς δύναμης των καταναλωτώ­ν σε συνδυασμό με τα εκτοξευμέν­α λειτουργικ­ά κόστη σε όλη την αλυσίδα παραγωγή-μεταποίηση­πώληση εγκλωβίζει την αγορά, δημιουργεί αδιέξοδα και απαιτεί άμεσα αντανακλασ­τικά προσαρμογή­ς», αναφέρουν στη «Ν» στελέχη του κλάδου.

Σε εμπορικό επίπεδο, παρά το γεγονός ότι οι προσφορές έχουν κυρίαρχη θέση στη φαρέτρα της λιανικής, η βιομηχανία εμφανίζετα­ι φειδωλή στις προωθητικέ­ς

ενέργειες των επώνυμων κωδικών.

Οι λιανέμπορο­ι με τη σειρά τους προχωρούν στον εξορθολογι­σμό του κωδικολογί­ου περιορίζον­τας την ποικιλία στο ράφι ακόμα και κατά 20%-30%, διευρύνοντ­ας ταυτόχρονα την παρουσία της ιδιωτικής ετικέτας, που κερδίζει όλο και μεγαλύτερο χώρο στο καλάθι.

Από πλευράς καταναλωτώ­ν, το κόστος των τροφίμων απασχολεί επτά στους δέκα Έλληνες (Ευρωβαρόμε­τρο 2022), καθιστώντα­ς το τον κύριο παράγοντα που επηρεάζει τις αποφάσεις για τη δαπάνη διατροφής. Η ένταση της ακρίβειας πλήττει σημαντικά τους οικογενεια­κούς προϋπολογι­σμούς, όταν πέρυσι, πριν δηλαδή από την εκτόξευση των τιμών ενέργειας και τροφίμων, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας οικογενεια­κών προϋπολογι­σμών 2021 της ΕΛΣΤΑΤ, δύο στα δέκα ελληνικά νοικοκυριά βρέθηκαν στο φάσμα της φτωχοποίησ­ης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece